Povežite se s nama

U fokusu

Tehnološki div u Ludbregu odmah treba 100 radnika

Objavljeno:

- dana

Ludbreg definitivno postaje tehnološko središte hrvatskog sjevera.

Taj će mu status priskrbiti dolazak švicarsko-američkoga tehnološkog diva Variosystems, koji u gradskoj Poslovnoj zoni otvara novi proizvodni pogon.

Iz kompanije u vrhu svoje branše na svjetskom tržištu ovih je dana u tijeku potraga za stotinjak radnika, koliko će ih za početak raditi u ludbreškom pogonu. Nakon ove, prve faze, elektronski div nastavit će ulaganja u svoju ludbrešku proizvodnju. Za to je u gradskoj Poslovnoj zoni već dogovoren najam 60.000 četvornih metara prostora, a očekuje se da pogon vrijedan 10 milijuna eura s radom započne već u rujnu ove godine. Tvrtka Variosystems je za proširenje proizvodnje odabrala Ludbreg nakon pomnog razgledavanja petnaestak potencijalnih destinacija.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić ljut je kad se u dolasku velikih inozemnih kompanija u grad pokušava minimalizirati ili čak negirati zasluga Grada Ludbrega pri procesu odabira.

– Ne misli valjda netko da su investitori okretali globus i slučajno „piknuli“ Ludbreg? Nas su odabrali jer smo ponudili najbolje uvjete – rekao je gradonačelnik. Grad Ludbreg u cijelom procesu igra ulogu dobrog domaćina. Osim lobiranja, o investitorima brinu tijekom cijelog boravka, upoznaju ga s pogodnostima investiranja u Ludbreg i pri ruci su u svemu što zatreba. Sa švicarsko-američkim ulagačima, koji su dosad u nekoliko navrata boravili u Ludbregu, vodstvo Grada je u kontaktu od početka ljeta prošle godine, a konačna je odluka o odabiru Ludbrega donijeta u veljači ove godine.

Jedini problem, smatra se, mogao bi biti pronalazak radne snage, u čemu će veliku ulogu odigrati visina plaće, pa Dubravko Bilić smatra da je povećanje plaća u postojećim poduzećima najbolja mjera zaštite od potencijalnih prelazaka u novu kompaniju.
Zbog ovakve je dinamike dolazak velikog investitora dobar i za tržište rada te, u konačnici, bolje uvjete za domaće radnike.

Tvrtka Variosystems ima više od 1600 zaposlenika u svijetu, a pogoni u Švicarskoj, Americi, Šri Lanci i Kini ostvaruju godišnji promet veći od 150 milijuna eura.
Njihovi su uređaji namijenjeni prije svega za industriju, medicinu, avijaciju, ali i autoindustriju.

Kompanija je sredinom listopada prošle godine za nepoznati iznos preuzela jedan od većih europskih equity fondova, švicarski Capvis. Kapital namjeravaju iskoristiti za širenje kompanije, a jedan od prvih koraka je i otvaranje novog pogona u Ludbregu.

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje