Ludbreg definitivno postaje tehnološko središte hrvatskog sjevera.

Taj će mu status priskrbiti dolazak švicarsko-američkoga tehnološkog diva Variosystems, koji u gradskoj Poslovnoj zoni otvara novi proizvodni pogon.

Iz kompanije u vrhu svoje branše na svjetskom tržištu ovih je dana u tijeku potraga za stotinjak radnika, koliko će ih za početak raditi u ludbreškom pogonu. Nakon ove, prve faze, elektronski div nastavit će ulaganja u svoju ludbrešku proizvodnju. Za to je u gradskoj Poslovnoj zoni već dogovoren najam 60.000 četvornih metara prostora, a očekuje se da pogon vrijedan 10 milijuna eura s radom započne već u rujnu ove godine. Tvrtka Variosystems je za proširenje proizvodnje odabrala Ludbreg nakon pomnog razgledavanja petnaestak potencijalnih destinacija.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić ljut je kad se u dolasku velikih inozemnih kompanija u grad pokušava minimalizirati ili čak negirati zasluga Grada Ludbrega pri procesu odabira.

Zbog potražnje za radnicima očekuje se povećanje plaća

– Ne misli valjda netko da su investitori okretali globus i slučajno „piknuli“ Ludbreg? Nas su odabrali jer smo ponudili najbolje uvjete – rekao je gradonačelnik. Grad Ludbreg u cijelom procesu igra ulogu dobrog domaćina. Osim lobiranja, o investitorima brinu tijekom cijelog boravka, upoznaju ga s pogodnostima investiranja u Ludbreg i pri ruci su u svemu što zatreba. Sa švicarsko-američkim ulagačima, koji su dosad u nekoliko navrata boravili u Ludbregu, vodstvo Grada je u kontaktu od početka ljeta prošle godine, a konačna je odluka o odabiru Ludbrega donijeta u veljači ove godine.

Jedini problem, smatra se, mogao bi biti pronalazak radne snage, u čemu će veliku ulogu odigrati visina plaće, pa Dubravko Bilić smatra da je povećanje plaća u postojećim poduzećima najbolja mjera zaštite od potencijalnih prelazaka u novu kompaniju.
Zbog ovakve je dinamike dolazak velikog investitora dobar i za tržište rada te, u konačnici, bolje uvjete za domaće radnike.

Tvrtka Variosystems ima više od 1600 zaposlenika u svijetu, a pogoni u Švicarskoj, Americi, Šri Lanci i Kini ostvaruju godišnji promet veći od 150 milijuna eura.
Njihovi su uređaji namijenjeni prije svega za industriju, medicinu, avijaciju, ali i autoindustriju.

Kompanija je sredinom listopada prošle godine za nepoznati iznos preuzela jedan od većih europskih equity fondova, švicarski Capvis. Kapital namjeravaju iskoristiti za širenje kompanije, a jedan od prvih koraka je i otvaranje novog pogona u Ludbregu.

Komentari

Komentara