Od rujna 2007. godine Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) provodi kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, koju financira Europska unija putem regionalnog projekta „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja. Ova je tematika osobito aktualna tijekom zimskog razdoblja, kad posjedovanje ilegalnog oružja djelomično dolazi do izražaja i u koliziji s pirotehničkim sredstvima.

Najuspješnija dosad

Kampanja je proglašena najuspješnijom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda, a od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine na području Republike Hrvatske prikupljena su 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5227 komada automatskog oružja), 5.501.464 komada raznog streljiva i čak 5382 kilograma eksploziva. Osim toga, u navedenom razdoblju na području Republike Hrvatske prikupljena su 2542 komada vatrenog oružja (od toga 135 komada automatskog oružja), a prikupljeno je i 143.175 komada raznog streljiva te 112 kilograma eksploziva.

– Policijskim službenicima su u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“ od 1. siječnja do 1. studenoga 2020. građani dragovoljno predali sljedeće oružje: 11 komada automatskog oružja, 39 ručnih bombi, dvije mine, šest repetirajućih pušaka, ćetiri poluautomatske puške, 19 pištolja, 3702 komada streljiva za dugo oružje, 3133 komada streljiva za kratko oružje i 6 kilograma eksploziva. Policijska uprava varaždinska kontinuirano obavještava i poziva građane na dragovoljnu predaju svih vrsta neregistriranog oružja, streljiva i eksplozivnih naprava koje posjeduju ili pronađu u svojim prostorima i sličnim mjestima. Također apeliramo da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi jer se na taj način ugrožavaju životi drugih ljudi. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje neće se pokretati postupak. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se građani mogu dodatno informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92 – ističu iz Policijske uprave varaždinske.

Pretrage

Iz PU varaždinske poslali su nam samo podatke o dragovoljno predanom oružju u akciji „Manje oružja, manje tragedija“, ali ne i o onome nađenom u policijskim pretragama. Provjerom dnevnih izvješća PU varaždinske sami smo provjerili koliko je i kakvog oružja nađeno u policijskim pretragama, koje se najčešće odvijaju po nalogu nadležnog suda. Može se pretpostaviti da je u drugim policijskim akcijama nađeno još ilegalnog oružja. Od 1. studenoga 2019. do 1. studenoga 2020. godine policajci Policijske uprave varaždinske ilegalno su oružje našli u devet slučajeva, i to u mjestima diljem Varaždinske županije. Najčešće nalaze automatsko ili poluautomatsko oružje, veće količine streljiva i oružje te prigušivači domaće izrade. Zabilježen je i slučaj prijevoza streljiva iz Slovenije u Hrvatsku. Vlasnici su u danom razdoblju uvijek bili muškarci.

Među najvećim zapljenama oružja u razdoblju za koje smo prikupili podatke je ona od 11. prosinca prošle godine.

– Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u srijedu, 11. prosinca, pretražili su temeljem naredbe Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu kuće i druge prostorije na području Zamlake i Svetog Đurđa te osobno vozilo kojima se koristi 50-godišnji muškarac. Tom su prilikom pronašli jednu poluautomatsku pušku, tzv. papovku, s montiranim optičkim ciljnikom i prigušivačem pucnja. Pronađeno je i osam komada streljiva, kao i jedna malokalibarska puška s pripadajućim spremnikom streljiva te montiranim optičkim ciljnikom i prigušivačem pucnja, jedna automatska puška s preklopnim usadnikom i spremnikom i montiranim optičkim ciljnikom i prigušivačem pucnja, jedna lovačka puška, jedan pištolj ručne izrade, jedna zračna puška s montiranim optičkim ciljnikom te više stotina komada streljiva raznih kalibara. Protiv osumnjičenoga podnesena je kaznena prijava za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari – objavila je policija.

U srpnju je jedna osoba policiji predala čak 11 ručnih bombi: sedam tipa M52 P3 i četiri tipa M75

Protekloga mjeseca su policijski službenici u nekoliko dana na području Ludbrega, Novog Marofa i Varaždina od građana izuzeli tri ručne bombe, dva pištolja, jedan plinski pištolj i više desetaka komada raznog streljiva. Naime, kako su građani pronašli ili posjedovali ilegalno oružje, u cilju sigurnog zbrinjavanja takvog oružja pozvali su policiju i predali ga policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave varaždinske. Bombe, streljivo i ostalo predano oružje je nakon preuzimanja pohranjeno do uništavanja.

Ne donosite oružje sami!

Što se tiče općenite problematike nezakonitog posjedovanja oružja, stav policije potražili smo u Policijskoj upravi međimurskoj. U ime te institucije oglasio nam se tamošnji glasnogovornik Radovan Gačal:

– Željeli bismo naglasiti da je nezakonito posjedovanje oružja značajan problem koji vrlo često rezultira i određenim brojem kaznenih djela u stjecaju s kaznenim djelom nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, kao što su ubojstvo, pokušaj ubojstva, prijetnja, dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom, teška tjelesna ozljeda i mnoga druga. Takvi događaji iziskuju velik angažman tehničkih i ljudskih potencijala unutar policije, dok su kriminalistička istraživanja kaznenih djela povezanih s nezakonitim posjedovanjem oružja iznimno zahtjevna i dugotrajna. Unatoč svim otežavajućim okolnostima, međimurska policija vrlo je uspješna u otkrivanju počinitelja takvih kaznenih djela.

Stav Policijske uprave međimurske je da izostaje generalna prevencija zbog preblage kaznene politike – ističe glasnogovornik.

Još jednom podsjećamo da se protiv građana koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu neće pokretati ni prekršajni, ni kazneni postupak, a policija osobito apelira da građani predaju oružje koje je zakonom zabranjeno, kao što su automatsko oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.

U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju na broj 192 kako bi oružje izuzeo policijski službenik Protueksplozijske službe.

Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju, niti ga dirati do dolaska policijskih službenika.

Komentari

Komentara