Povežite se s nama

Život i društvo

Tijekom 2022. godine Grad Varaždin uložio 1,2 milijuna kuna u obnovu vrtića, najviše u objekt Kozarčeva

Objavljeno:

- dana

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić danas su, 20. listopada, s ravnateljicom Dječjeg vrtića Varaždin Jasenkom Husnjak u gradskom vrtiću Kozarčeva predstavili komunalne i građevinske radove koji su proteklih mjeseci završeni na vrtićkim objektima.

– Prije godinu u pol zatekli smo loše stanje u vrtićkim objektima, od infrastrukture do prehrane djece. Tijekom 2022. godine uložili smo 1,2 milijuna kuna na obnovu infrastrukture u vrtićima Kozarčeva, Aleja te na određene radove u Kućanu. Gradski vrtić Kozarčeva najstariji je gradski vrtić izgrađen 1970. godine stoga su ovdje bili potrebni najopsežniji radovi na uređenju. Ovdje smo obnovili sportsku dvoranu, sanitarije i ono najvažnije, krovište koje je propuštalo, unatoč energetskoj obnovi koja je provedena, ali nije bila cjelovita. U vrtiću Aleja, uz obnovu još dva sanitarna čvora, kupili smo novu profesionalnu industrijsku perilicu jer stara perilica je iz 1970.-ih godina. U Kućanu gdje je novoizgrađeni vrtić također smo imali dodatnih radova jer bilo je potrebno postaviti nadstrešnicu s južne strane. Želimo našoj djeci omogućiti najbolje uvjete za njihov rast i razvoj i to ćemo ostvariti. Osim same infrastrukture, radimo i na poboljšanju prehrane naših mališana, financiramo pomoćnike za djecu s teškoćama u razvoju i siguran sam da će roditelji, kao i djeca, biti zadovoljni – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Također je izrazio zadovoljstvo što je Gradu Varaždinu odobreno skoro 5 milijuna kuna sredstava za izgradnju novog vrtića u Hrašćici: “U vrtiću u Hrašćici otvorit će se 60-ak mjesta za upis djece i time ćemo smanjiti liste čekanja za upis novih polaznika u ostale gradske vrtiće. Drago mi je što smo taj projekt pokrenuli čim smo preuzeli upravljanje gradom.“

Zamjenik se osvrnuo i na povećanje plaća odgajateljicama i vrtićkom osoblju: „Dogovorili smo sa sindikatima predškolskih ustanova određena povećanja koja će ići početkom iduće godine. Povećavaju se koeficijenti, uvodi se topli obrok u maksimalnom dozvoljenom iznosu i još vodimo pregovore oko osnovice.“

Grad Varaždin financira asistente za djecu s teškoćama u razvoju u gradskim, kako i u privatnim dječjim vrtićima.

– Za ovu pedagošku godinu ukupno imamo 23 asistenta. Ove godine napravili smo određene iskorake jer njihove su plaće relativno male i dobit će 2500 kuna neoporezivog dijela kao nagradu za rad i plaćeni prijevoz – istaknula je pročelnica Vusić. Najavila je da će Gradski vrtić Varaždin uskoro imati i certifikat zdrave prehrane na kojoj se radi uvođenjem Healthy Meal standarda.

U radove na objektu Kozarčeva koji uključuju sanaciju sanitarnih čvorova, kanalizacijsku i vodovodnu infrastrukturu, sanaciju kompletnog krovišta objekta, sanaciju dvorane te sanaciju propuštanja oborinskih voda uloženo je preko 900.000 kuna. U objektu Kućan postavila se nadstrešnica na terasama dječjih soba te su postavljena vrata na ogradi prema VII. osnovnoj školi, za što je izdvojeno oko 100.000 kuna.

Objekt Aleja dobio je novu industrijsku perilicu rublja čime je započeta sanacija praonice, a obnovljeni su i sanitarni čvorovi, dok je u objektu Dravska asfaltiranjem i postavljanjem prilaza posebno prilagođen ulaz osobama s invaliditetom.

Ukupno 737 djece polazi osam gradskih vrtića u Varaždinu, a odobrenjem sredstava iz NPOO Grad Varaždin će krenuti u izgradnju novog vrtića u naselju Hrašćica.

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje