Povežite se s nama

Život i društvo

Tijekom 2022. godine Grad Varaždin uložio 1,2 milijuna kuna u obnovu vrtića, najviše u objekt Kozarčeva

Objavljeno:

- dana

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić danas su, 20. listopada, s ravnateljicom Dječjeg vrtića Varaždin Jasenkom Husnjak u gradskom vrtiću Kozarčeva predstavili komunalne i građevinske radove koji su proteklih mjeseci završeni na vrtićkim objektima.

– Prije godinu u pol zatekli smo loše stanje u vrtićkim objektima, od infrastrukture do prehrane djece. Tijekom 2022. godine uložili smo 1,2 milijuna kuna na obnovu infrastrukture u vrtićima Kozarčeva, Aleja te na određene radove u Kućanu. Gradski vrtić Kozarčeva najstariji je gradski vrtić izgrađen 1970. godine stoga su ovdje bili potrebni najopsežniji radovi na uređenju. Ovdje smo obnovili sportsku dvoranu, sanitarije i ono najvažnije, krovište koje je propuštalo, unatoč energetskoj obnovi koja je provedena, ali nije bila cjelovita. U vrtiću Aleja, uz obnovu još dva sanitarna čvora, kupili smo novu profesionalnu industrijsku perilicu jer stara perilica je iz 1970.-ih godina. U Kućanu gdje je novoizgrađeni vrtić također smo imali dodatnih radova jer bilo je potrebno postaviti nadstrešnicu s južne strane. Želimo našoj djeci omogućiti najbolje uvjete za njihov rast i razvoj i to ćemo ostvariti. Osim same infrastrukture, radimo i na poboljšanju prehrane naših mališana, financiramo pomoćnike za djecu s teškoćama u razvoju i siguran sam da će roditelji, kao i djeca, biti zadovoljni – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Također je izrazio zadovoljstvo što je Gradu Varaždinu odobreno skoro 5 milijuna kuna sredstava za izgradnju novog vrtića u Hrašćici: “U vrtiću u Hrašćici otvorit će se 60-ak mjesta za upis djece i time ćemo smanjiti liste čekanja za upis novih polaznika u ostale gradske vrtiće. Drago mi je što smo taj projekt pokrenuli čim smo preuzeli upravljanje gradom.“

Zamjenik se osvrnuo i na povećanje plaća odgajateljicama i vrtićkom osoblju: „Dogovorili smo sa sindikatima predškolskih ustanova određena povećanja koja će ići početkom iduće godine. Povećavaju se koeficijenti, uvodi se topli obrok u maksimalnom dozvoljenom iznosu i još vodimo pregovore oko osnovice.“

Grad Varaždin financira asistente za djecu s teškoćama u razvoju u gradskim, kako i u privatnim dječjim vrtićima.

– Za ovu pedagošku godinu ukupno imamo 23 asistenta. Ove godine napravili smo određene iskorake jer njihove su plaće relativno male i dobit će 2500 kuna neoporezivog dijela kao nagradu za rad i plaćeni prijevoz – istaknula je pročelnica Vusić. Najavila je da će Gradski vrtić Varaždin uskoro imati i certifikat zdrave prehrane na kojoj se radi uvođenjem Healthy Meal standarda.

U radove na objektu Kozarčeva koji uključuju sanaciju sanitarnih čvorova, kanalizacijsku i vodovodnu infrastrukturu, sanaciju kompletnog krovišta objekta, sanaciju dvorane te sanaciju propuštanja oborinskih voda uloženo je preko 900.000 kuna. U objektu Kućan postavila se nadstrešnica na terasama dječjih soba te su postavljena vrata na ogradi prema VII. osnovnoj školi, za što je izdvojeno oko 100.000 kuna.

Objekt Aleja dobio je novu industrijsku perilicu rublja čime je započeta sanacija praonice, a obnovljeni su i sanitarni čvorovi, dok je u objektu Dravska asfaltiranjem i postavljanjem prilaza posebno prilagođen ulaz osobama s invaliditetom.

Ukupno 737 djece polazi osam gradskih vrtića u Varaždinu, a odobrenjem sredstava iz NPOO Grad Varaždin će krenuti u izgradnju novog vrtića u naselju Hrašćica.

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuje se pad cijene goriva idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada bi idućeg tjedna trebala objaviti nove cijene goriva.

Kako RTL neslužbeno doznaje očekuje se pad cijena za sve vrste goriva.

Eurosuper će od utorka, 18. lipnja, stajati 1,43 (smanjenje od 0,04 EUR/l), eurodizel 1,36 (smanjenje od 0,02 EUR/l), a plavi dizel 0,82 (smanjenje od 0,02 EUR/l).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje