Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Donald Trump na trilatelarnom susretu u Međimurju

Objavljeno:

- dana

FAŠNIK

Iza nas je prvi otkačeni fašnički vikend, koji je pripao Podturnu, u kojem je, pokazalo se, baš sve moguće i dozvoljeno.

Klicali mu “Esade“. Naime, ceremonijalmajstor tradicionalnoga, 15. po redu Podturenskog fašnika bio je “Tramp“ – poduzetnik, glumac, voditelj i predsjednik najmoćnije države na svijetu. Vrhunski ga je utjelovio Ivica Varga iz Miklavca, kojem je asistirao njegov imenjak Ivan Zrna, potpredsjednik KUD-a Podturen. Prava je šteta što će ovog puta naslovnice svjetskih medija ostati prikraćene za izvješća o njegovim trilateralnim susretima s Titovim pionirima, pingvinima i zamamnim ljepoticama u godinama. Ovogodišnju manifestaciju su uspješno organizirali Općina i KUD “Podturen“, koji se već 37 godina predstavlja i na središnjoj maškaradi u Čakovcu s maskom čaplje, odnosno štrki. Fašničari iz Podturna gostovali su diljem Hrvatske na kostimiranim smotrama, i u inozemstvu u Mađarskoj, Njemačkoj i Sloveniji. Pritom su stekli brojne prijatelje koji im tijekom veljače rado dolaze u goste. Tako se ove godine u fašničkoj povorci našlo 13 maskiranih skupina pristiglih iz Cestice, Murskog Središća, Frketinca, Turčišća (Lafra), Novakovca (Šipek)… Uz limenu glazbu Općine Podturen, okupljenu publiku su ove godine zabavile i mažoretkinje iz Domašinca.

Izvor: Foto:

Međimurje

Miljenko Zorko novi je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Miljenko Zorko novi je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije. Odlučeno je tako na Izbornoj skupštini na kojoj su se članovi Udruge prisjetili svog dugogodišnjeg predsjednika Zvonka Goluba, koji je nedavno preminuo u 87. godini života.

Tijekom svog predsjedanja Udrugom uvelike je utjecao i doprinio razvoju svijesti obilježavanja važnih povijesnih obljetnica u Međimurskoj županiji i na vrijednosti koje predstavljaju. Uz njega, odali su počast i preminulim članovima udruge Mati Hunjadiju, Franji Repincu i Đuri Lesjaku.

Uz novog predsjednika Zorka izabran je i njegov zamjenik Ivica Perhoč, kao i članovi Predsjedništva, Nadzornog odbora i Stegovnog suda. Podršku u njihovim aktivnostima kontinuirano im pruža Međimurska županija.

– Želim zahvaliti članovima Udruge na njihovoj aktivnosti i želim istaknuti da će Županija nastaviti podržavati njihova nastojanja u promicanju antifašizma kao značajne tekovine suvremenog društva – poručio je zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Nastavite čitati

Međimurje

Peto Međunarodno ocjenjivanje vina u Štrigovi početkom svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja u Štrigovi održat će se 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Po peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke koji će se natjecati u dvije grupe, pri čemu će se dodijeliti i titule petero šampiona.

Grupu A čine vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, (šampion
u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe), dok grupu B čine vina svih ostalih
sorata (šampion u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe). Šampion kvalitete
podijelit će se i u kategoriji pjenušavih vina.

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobit će sljedeća
odličja: velika zlatna diploma (za vina koja postignu od 90-100 bodova), zlatna diploma (za
vina koja postignu od 85-89,99 bodova), srebrna diploma (za vina koja postignu od 80-84,99
bodova), brončana diploma (za vina koja postignu od 75-79,99 bodova) te priznanje za sudjelovanje (za vina koja postignu 61-74,99 bodova).

Više informacija o ocjenjivanju vina možete pročitati na stranici www.urbanovo.hr. Svoje prijave proizvođači vina mogu poslati do 26. travnja na e-mail: [email protected]

Uzorci će se prikupljati u utorak, 27. travnja, u kuriji Terbotz od 17 do 20 sati, a mogu se poslati i poštom na adresu Općina Štrigova, Štrigova 31, 40312 Štrigova, Republika Hrvatska do 26. travnja. Kotizacija za svaki prijavni uzorak iznosi 100 kuna ili 15 eura.

Organizator stoji na raspolaganju za sva pitanja na broju 099/505-1636 ili e-mailu [email protected]

Nastavite čitati