GibiGib

Zašto su zatvorene varaždinske crkve? Na ovo, jedno od najučestalijih pitanja turista u Varaždinu, odgovora – nema. Barem ne kratkog i jasnog, koji bi konkretno objasnio razočaranim turistima, kad se u razgledu grada nađu pred 11 zatvorenih crkvenih vrata, zašto je ključ u bravi.

Kad su turisti iz Kine, Amerike ili Italije – odakle ih u Varaždin stiže najveći broj – krenuli put Hrvatske, pa se odlučili i za posjet Varaždinu, na stranicama Turističke zajednice Grada mogli su pročitati: „Ako ste zaljubljenik u sakralnu umjetnost i arhitekturu, Varaždin vam otkriva bogatstvo jedanaest crkava, tri samostana i katedralu.“
U varaždinsku sakralnu umjetnost i arhitekturu mnogi bi se doista mogli zaljubiti, ali turisti će o tome uglavnom prosuđivati samo na osnovi vanjskog izgleda ili vireći kroz staklena vrata.

Zabranjen ulaz

U trenutku kad kontinentalni turizam postaje konkurentan obalnome i kad se tek stvaraju pozicije na tržištu, svaki adut valja iskoristiti, a svaki kiks može značiti i propuštenu dugoročnu šansu.

Svjesni su toga i u Turističkoj zajednici, pa su ovih dana drugi put u proteklih godinu dana uputili Crkvi molbu za razgovor i, nada se direktorica Jelena Toth – dogovor.

– Itinereri turističkih grupa, koji u većini slučajeva obuhvaćaju razgled grada u trajanju od sat i pol do dva sata, uglavnom uključuju razgled katedrale, dok se zbog ograničenog vremena ostale crkve i samostani uglavnom obrađuju bez ulaska u unutrašnjost. Slijedom toga u proteklom je razdoblju s uredom biskupa komunicirana mogućnost da katedrala bude otvorena za razgled najveći dio dana. Katedrala se trenutno može razgledati u prijepodnevnom terminu do 12.30 sati te poslijepodne od 16.30 do 20 sati. Za najavljene grupe razgled je moguć i u međurazdoblju, uz prethodnu najavu. Ovih dana, prema inputima turističkih vodiča i potrebama, započeti su ponovni razgovori da se ulazak u katedralu do staklenih vrata omogući i u periodu između 12.30 i 16.30 sati – govori direktorica Toth.

Iz Biskupije ne vide ništa sporno u zatvorenim crkvama u gradu Varaždinu. Oni će za dvokratno otvorenu katedralu reći da je „otvorena gotovo cijelog dana“.

Krivci – vandali

– Crkve su prvenstveno mjesta u kojima se za liturgiju, molitvu, bogoslužje okuplja Crkva – zajednica vjernika po kojoj je i sama građevina dobila ime. Zbog toga su primarno crkve otvorene tako da odgovaraju na potrebe vjernika i na mogućnosti njihovog dolaska na molitvu i bogoslužje. Nastavno, valja istaknuti kako u Varaždinskoj biskupiji ne postoje generalne odredbe kada bi crkve trebale biti otvorene – napisao nam je u odgovoru na pitanje o mogućnosti dogovora s Turističkom zajednicom biskupov tajnik Nikola Tomašević.
On kaže da je za zatvorena vrata uvelike kriv i vandalizam u crkvama.

– Potrebno je naglasiti kako je iskustvo nekoliko pljački, slučaja vandalizma i izraza nekulture u crkvama u gradu Varaždinu rezultiralo time da, radi zaštite crkve kao duhovne, kulturne i sakralne baštine, one budu zatvorene u vremenu kad u njima nema nikoga od djelatnika, odnosno službenika. No, i tome se, radi dobra vjernika i dobronamjernih ljudi, izašlo ususret, tako da je prilaz većini crkava u tom vremenu omogućen do staklenih vrata, tzv. vjetrobrana, tj. u predvorje crkve, gdje se mogu pomoliti ili eventualno vidjeti unutrašnjost crkve.

Iako tajnik Tomašević kaže da se može ući u predvorje crkava, to je više iznimka nego pravilo.

Iz Biskupije ne isključuju drukčiji dogovor s Turističkom zajednicom, međutim, tajnik Tomašević će sugerirati dogovor direktno sa župnicima.

– Budući da Varaždinska biskupija ima 105 župa, u kojima se nalazi preko 400 crkava i kapelica, za koje brigu vode župnici u dogovoru s povjerenim im vjernicima, upit i koordinacija prijedloga Turističke zajednice Grada Varaždina trebali bi ići prema župnicima, tj. upraviteljima varaždinskih crkava – zaključuje.

A zarada?

Predloženi način komunikacije na umu ima i direktorica Toth.

– Predložili smo inicijativu da se u dogovoru sa svim crkvama na prostoru povijesne jezgre pokuša utvrditi raspored koji bi tijekom cijelog dana omogućio razgled neke od crkvi – crkve su trenutno otvorene uglavnom u periodu prije i nakon mise, a ovime bi se otvorile tijekom cijelog dana, izmjenjujući se prema dogovorenom rasporedu. Smatramo da bi se navedenim zadovoljile potrebe posjetitelja, a isto bi s druge strane bilo prihvatljivo i za crkve – kompromisna je direktorica.

U odgovorima iz Biskupije u nekoliko je navrata spomenuta sintagma „bez ikakvih troškova“. Odnosno, da Crkva u tom turističkom „dealu“ ne zarađuje ni lipu. Još prije desetak godina se, primjerice, konkatedrala sv. Petra i Pavla u Osijeku požalila da godišnje kroz crkvu prođe 100.000 turista, od kojih nijedan „nema naviku ili potrebu ostaviti koji novčić u škrabici ili kupiti suvenir“, pisao je lokalni portal.

Netko je izračunao da godišnje u domaće crkve uđe 3 milijuna turista. Kontaktiralo se tad s pretpostavkom što bi bilo kad bi turističke zajednice za svakog od njih, od svoje zarade, Crkvi dale po jednu kunu. Prihod je lako izračunati. Taj bi novac, pisalo je tad, mogao poslužiti za uređenje crkve.

I Varaždince zanima zašto su crkve zatvorene.

– Moja potreba da se pomolim u crkvi nije vezana uz određeni dan i sat. Bog ima radno vrijeme? Ako mi netko odgovori da se mogu pomoliti bilo kad i bilo gdje, zašto bih onda uopće i išao u crkvu? – kaže varaždinski vjernik.

Komentari

Komentara