Povežite se s nama

Međimurje

Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, izašao iz HDZ-a

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj Županijske bolnica Čakovec Tomislav Novinščak se obratio priopćenjem za medije u kojem obavještava javnost da više nije član Hrvatske demokratske zajednice. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„S obzirom na javnu funkciju koju obavljam, ovim vas putem obavještavam da sam dana 16. veljače 2021. izašao iz članstva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Nakon mnogo godina članstva, ovakvu odluku nije bilo lako donijeti, no prevagnulo je moje ogromno neslaganje s načinom na koji djeluje županijski HDZ i kako se vodi županijska politika stranke.

Zlonamjerni i neargumentirani napadi rukovodstva i dijela županijskog HDZ-a na mene osobno, ali i na instituciju koju vodim, koji već više od godinu dana šire dezinformacije, negativizam i ulijevaju nesigurnost i nepovjerenje građana u Bolnicu, meni su potpuno neprihvatljivi i za svaku osudu. Dodatno, rječnik i slika kakvom se neprekidno u javnosti prezentira dio županijskih vijećnika i rukovodstva stranke s govorom potpunih neistina, negativizma i gorčine, povremeno s elementima prostakluka, nekolegijalnosti, kao i jedno sustavno ponižavanje svih napora, ali i ugleda i časti Županijske bolnice Čakovec, čine ovakvu moju odluku anticipiranom i jedinom razumnom.

U čistoj suprotnosti s načinom i djelima županijske politike, svakodnevno svjedočim jednoj vrlo uvažavajućoj i pozitivnoj, aktivnoj i profesionalnoj nacionalnoj politici HDZ-a za razvoj Međimurja. Korektna i profesionalna nacionalna zdravstvena politika Ministarstva zdravstva i HZZO-a prema našem ponosu – Županijskoj bolnici Čakovec, očituje se na brojnim razinama. Kontinuirana podrška i dijalog Bolnice, Županije i Ministarstva, podrške premijera i ministra zdravstva prilikom svojih posjeta Bolnici, dotacije antivirusne opreme, pomoć u osoblju i organizaciji tijekom COVID-a, međusobne konzultacije i uvažavanja, dokaz su vrlo aktivne i pozitivne nacionalne politike prema Bolnici i Međimurju. U konačnici, ponovno kao potpuna suprotnost međimurskog rukovodstva HDZ-a, nacionalna vlast je u suradnji sa Županijom i Bolnicom s punim uvažavanjem i vrednovanjem iznimnog doprinosa Međimuraca u ovoj epidemiji detaljno procijenila potrebe Županijske bolnice Čakovec i nakon više od 20 godina problema s famoznim limitom ovih dana ispravila ranije nepravde, na čemu im osobno zahvaljujem.

Kao bivši predsjednik gradske organizacije HDZ-a i kandidat stranke za gradonačelnika Čakovca 2013. godine i kao sad već bivši član stranke, još jednom oštro osuđujem udruženu organiziranu hajku vodstva županijskog HDZ-a na mene osobno kao i na našu Bolnicu i njene djelatnike, koja ima za cilj jedno javno, kontinuirano diskreditiranje svih napora i uspjeha, ali i ugleda i časti djelatnika i Bolnice, na koje sam osobito ponosan“, piše u priopćenju kojeg potpisuje doc. dr. sc. Tomislav Novinščak.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!