Povežite se s nama

U fokusu

Toplički arheološki lokaliteti su temelj razvoja kulturnog turizma

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKE TOPLICE

U posjetu Varaždinskim Toplicama boravila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

U sklopu obilaska kulturnih ustanova i spomenika kulture posebno se razgovaralo o arheološkom lokalitetu Varaždinske Toplice.

Vrijedan resurs

Riječ je o kompleksu rimske javne arhitekture i mogućim planovima izgradnje centra za posjetitelje, kao ključne komponente dugoročnog upravljanja lokalitetom, ali i suvremenog načina prezentacije.
– Varaždinska županija je doista bogata arheološkim nalazištima. Smatram da se uz mudru i dobru strategiju mogu pretvoriti u vrijedan resurs u prvom redu za građane, ali i za sve posjetitelje koji će doći i obići iznimno vrijedne nalaze. Ministarstvo kulture nastavit će davati punu potporu lokalnoj zajednici i Županiji u njihovim naporima da valoriziraju i prezentiraju vrijedne nalaze na adekvatan način – poručila je ministrica Obuljek Koržinek, koja je obišla arheološki lokalitet Aquae Iasae, a kroz park ju je provela Dora Kušan Špalj iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

– Bila je to prilika da se ministrica upozna s dosadašnjim istraživanjima na ovom lokalitetu, ali joj je predstavljeno i idejno rješenje za budući Arheološki park, kao i muzejski koncept – rekla nam je Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.
Ministrica kulture je potom razgledala i postav Zavičajnog muzeja, koji ove godine slavi 80. obljetnicu.

Nalazišta u Toplicama su zbog vrijednosti i broja od nacionalnog interesa

– Zahvalili smo ministrici za projekte koji su financirani od strane Ministarstva kulture, a dobili smo obećanje da će nas pratiti u budućnosti, pa tako i u projektima koje smo prijavili za 2018. godinu. Naime, nalazišta u Varaždinskim Toplicama su od nacionalnog interesa, jer prema vrijednosti i broju arheoloških nalaza naš je lokalitet u samom vrhu u europskim okvirima. Tome treba pridodati i originalni izvor ljekovite termalne vode koji se koristi u Specijalnoj bolnici, a takav primjer danas u svijetu postoji još samo u engleskom gradu Bathu – zaključila je ravnateljica Vlahović.

 

Ustanove i udruge svojim projektima podižu standarde u kulturnom turizmu

Vrijednost i značaj topličkih arheoloških lokaliteta predstavljaju temelj razvoja kulturnog turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije već cijelog prostora sjeverozapadne Hrvatske. Stoga ne čude aktivnosti gradskih čelnika u pripremi i apliciranju projekata kojima bi se otkrića lakše valorizirala i prezentirala široj javnosti.

– Za područje Grada Varaždinskih Toplica Ministarstvu kulture kandidirano je nekoliko novih projekata i programa za realizaciju u 2018. godini. Istaknula bih projekt Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice za uređenje naše tradicijske kuće iz 1801. godine, u kojoj je prezentirana vrijedna toplička etnografska baština. Drvena kuća zaštićena je Zakonom o zaštiti baštine, jer je posljednji svjedok prošlih vremena i davno izgubljene ruralne tradicijske arhitekture, a posjećuju je razne turističke grupe prilikom obilaska našeg grada – zadovoljno ističe gradonačelnica Dragica Ratković.

Viši standardi

Gradonačelnica Dragica Ratković najavila je nove projekte, čija realizacija slijedi 2018. godine

Njezinim angažmanom dodatno su motivirane razne ustanove i udruge, koje svojim projektima podižu standarde u kulturnom turizmu.
– S tim ciljem smo ove godine u topličkom Muzeju u suradnji s Ministarstvom kulture otvorili novu Galeriju Toplissa, s novim muzejskim izložbenim projektom, a tijekom cijele godine na području Grada održavaju se razne aktivnosti i manifestacije koje za cilj imaju prezentaciju bogate baštine Varaždinskih Toplica. Istaknula bih aktivnosti vezane uz promociju bogate antičke povijesti, od Rimskih igara za djecu, manifestacije Aquafest do raznih programa brojnih gradskih udruga na promicanju raznovrsnih kulturno-turističkih aktivnosti – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Obnovili i crkve

Zadovoljan razgovorom s ministricom Obuljen Koržinek bio je i predsjednik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Franjo Prstec.
– Ministrica je izrazila zadovoljstvo načinom na koji se koriste dobivena sredstva. Naime, nisu samo rimske iskopine u fokusu zanimanja Ministarstva kulture. Varaždinske Toplice redovito apliciraju i projekte koji uključuju obnovu crkava. Na taj smo način uredili župnu crkvu svetog Martina biskupa, oko čega je posebno bio angažiran naš župnik Stjepan Mostečak. Ranije je na isti način uređena i crkva Sveta tri kralja. Uzmemo li to sve u obzir, s pravom možemo zaključiti da su Varaždinske Toplice predvodnik razvoja kulturnog turizma ovog dijela Hrvatske. I ono najvažnije, ne posustajemo, novi projekti već su aplicirani Ministarstvu kulture – naglasio je Franjo Prstec.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko je prvi uveo sustav zračne pošte – Bolnica u Varaždinu ili Čakovcu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec/Ivan Agnezović

Nakon što je u Općoj bolnici Varaždin u ponedjeljak, 1. ožujka, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen sustav zračne pošte, prilikom čega je naglašeno da je „Opća bolnica Varaždin kao prva bolnica u Hrvatskoj uvela taj sustav“, oglasili su se iz Županijske bolnice Čakovec.

<<FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata<<

Naime, Županijska bolnica Čakovec objavila je istoga dana na svom Facebook profilu vijest „s obzirom na to da se u medijima i na društvenim mrežama širi vijest da je Opća bolnica Varaždin prva ugradila i pustila u pogon sustav zračne pošte“.

– Drago nam je što i nama prijateljska bolnica uvodi novosti, no moramo demantirati da je OB Varaždin prva u tome, obzirom da takav sustav zračne pošte (plastične tube putem kojih se šalje ‘pošta’ između odjela u bolnici) već godinu dana postoji u našoj bolnici, a o tome smo pravodobno obavijestili javnost. Sustav zračne pošte je u Dnevnoj bolnici ŽB Čakovec pušten u pogon 2020., a učinjene su pripreme na širenju pogona i na cijelu bolnicu – objasnili su iz čakovečke Bolnice.

Dodajmo da je jučer pristiglo priopćenje iz OB Varaždin vezano upravo uz objavu ŽB Čakovec i drugih medija koji su prenijeli tu vijest. Prenosimo ga u cijelosti.

Opća bolnica Varaždin prva je u Republici Hrvatskoj instalirala uređaj za pneumatski transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzroci trebaju biti analizirani proizvođača Sarstedt Tempus600 iz Danske, a nakon toga i Opća bolnica Zadar.

Sustav se također može zvati zračna pošta za laboratorijske uzorke putem cijevi. Sustav Tempus600 transportira uzorke u zatvorenim epruvetama odmah nakon uzorkovanja te isti nema nikakve „kapsule“ već se šalju epruvete. Također smatramo za potrebnim istaknuti da Opća bolnica Varaždin digitalizira dokumentaciju za komunikaciju između službi/odjela te nalaze prosljeđuje intranetom unutar Opće bolnice Varaždin te internetom prema vanjskim korisnicima kao i putem određenih VPN mreža.

U ovom trenutku suvremenog digitalnog doba te doba epidemije SARS-Cov2 virusom smatramo krajnje neprimjerenim distribuirati nalaze u papirnatom obliku i dostavljati ih putem „kapsule“ kako je to navedeno u novinskom članku o uvođenju zračne pošte u Županijskoj bolnici Čakovec od 10.03.2020. godine objavljenom na portalu Župan.hr pod naslovom „Županijska bolnica Čakovec uvodi zračnu poštu – nalazi ili uzorci krvi putovat će plastičnim tubama“.

Vjerujemo da još ima bolnica u Republici Hrvatskoj koje imaju tu određenu vrstu zračne pošte putem kapsule, a Općoj bolnici Varaždin je poznato da takvu zračnu poštu od 2017. godine ima i Opća bolnica Šibenik.

Ponavljamo da sustav Tempus600, koji je instaliran u Općoj bolnici Varaždin je transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta od mjesta uzorkovanja do laboratorija unutar nekoliko sekundi, a u slučaju Opće bolnice Varaždin u vremenu od 25 do 31 sekunde te da taj sustav nema nikakvu kapsulu u koju se stavljaju uzorci već uređaj koji direktno povlači uzorak za uzorkom te uređaj u koji isti stižu.

Do kraja 2020. godine u Općoj bolnici Varaždin prošlo je oko 5000 uzoraka. Pomoću instaliranog sustava, laboratorij dolazi do zgrade Interne čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem, sustav transportira epruvete s uzorcima brzo i sigurno, uzorak po uzorak, direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Zračna pošta kao način kojim se pod pritiskom zraka prosljeđuju pošiljke je izum nastao u 19 stoljeću.

Opća bolnica Varaždin u svojim materijalima te izjavama navodi da je instalirala sustav zračne pošte za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi proizvođača iz Danske Sarstedt Tempus600 kojim se udaljenost od 195 metara (instalirana je u zemlji) između dvije zgrade, zgrade Interne i zgrade medicinsko-biokemijskog laboratorija, odvija u kratkom vremenu, uređajem koji se sastoji od stanice za slanje uzoraka (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi i stanice za prihvat uzoraka u laboratorij (zgrada Medicinsko-biokemijskog laboratorija).

FOTO: ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC

FOTO: OPĆA BOLNICA VARAŽDIN

Nastavite čitati