Povežite se s nama

U fokusu

Toplički arheološki lokaliteti su temelj razvoja kulturnog turizma

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKE TOPLICE

U posjetu Varaždinskim Toplicama boravila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

U sklopu obilaska kulturnih ustanova i spomenika kulture posebno se razgovaralo o arheološkom lokalitetu Varaždinske Toplice.

Vrijedan resurs

Riječ je o kompleksu rimske javne arhitekture i mogućim planovima izgradnje centra za posjetitelje, kao ključne komponente dugoročnog upravljanja lokalitetom, ali i suvremenog načina prezentacije.
– Varaždinska županija je doista bogata arheološkim nalazištima. Smatram da se uz mudru i dobru strategiju mogu pretvoriti u vrijedan resurs u prvom redu za građane, ali i za sve posjetitelje koji će doći i obići iznimno vrijedne nalaze. Ministarstvo kulture nastavit će davati punu potporu lokalnoj zajednici i Županiji u njihovim naporima da valoriziraju i prezentiraju vrijedne nalaze na adekvatan način – poručila je ministrica Obuljek Koržinek, koja je obišla arheološki lokalitet Aquae Iasae, a kroz park ju je provela Dora Kušan Špalj iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

– Bila je to prilika da se ministrica upozna s dosadašnjim istraživanjima na ovom lokalitetu, ali joj je predstavljeno i idejno rješenje za budući Arheološki park, kao i muzejski koncept – rekla nam je Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.
Ministrica kulture je potom razgledala i postav Zavičajnog muzeja, koji ove godine slavi 80. obljetnicu.

Nalazišta u Toplicama su zbog vrijednosti i broja od nacionalnog interesa

– Zahvalili smo ministrici za projekte koji su financirani od strane Ministarstva kulture, a dobili smo obećanje da će nas pratiti u budućnosti, pa tako i u projektima koje smo prijavili za 2018. godinu. Naime, nalazišta u Varaždinskim Toplicama su od nacionalnog interesa, jer prema vrijednosti i broju arheoloških nalaza naš je lokalitet u samom vrhu u europskim okvirima. Tome treba pridodati i originalni izvor ljekovite termalne vode koji se koristi u Specijalnoj bolnici, a takav primjer danas u svijetu postoji još samo u engleskom gradu Bathu – zaključila je ravnateljica Vlahović.

 

Ustanove i udruge svojim projektima podižu standarde u kulturnom turizmu

Vrijednost i značaj topličkih arheoloških lokaliteta predstavljaju temelj razvoja kulturnog turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije već cijelog prostora sjeverozapadne Hrvatske. Stoga ne čude aktivnosti gradskih čelnika u pripremi i apliciranju projekata kojima bi se otkrića lakše valorizirala i prezentirala široj javnosti.

– Za područje Grada Varaždinskih Toplica Ministarstvu kulture kandidirano je nekoliko novih projekata i programa za realizaciju u 2018. godini. Istaknula bih projekt Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice za uređenje naše tradicijske kuće iz 1801. godine, u kojoj je prezentirana vrijedna toplička etnografska baština. Drvena kuća zaštićena je Zakonom o zaštiti baštine, jer je posljednji svjedok prošlih vremena i davno izgubljene ruralne tradicijske arhitekture, a posjećuju je razne turističke grupe prilikom obilaska našeg grada – zadovoljno ističe gradonačelnica Dragica Ratković.

Viši standardi

Gradonačelnica Dragica Ratković najavila je nove projekte, čija realizacija slijedi 2018. godine

Njezinim angažmanom dodatno su motivirane razne ustanove i udruge, koje svojim projektima podižu standarde u kulturnom turizmu.
– S tim ciljem smo ove godine u topličkom Muzeju u suradnji s Ministarstvom kulture otvorili novu Galeriju Toplissa, s novim muzejskim izložbenim projektom, a tijekom cijele godine na području Grada održavaju se razne aktivnosti i manifestacije koje za cilj imaju prezentaciju bogate baštine Varaždinskih Toplica. Istaknula bih aktivnosti vezane uz promociju bogate antičke povijesti, od Rimskih igara za djecu, manifestacije Aquafest do raznih programa brojnih gradskih udruga na promicanju raznovrsnih kulturno-turističkih aktivnosti – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Obnovili i crkve

Zadovoljan razgovorom s ministricom Obuljen Koržinek bio je i predsjednik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Franjo Prstec.
– Ministrica je izrazila zadovoljstvo načinom na koji se koriste dobivena sredstva. Naime, nisu samo rimske iskopine u fokusu zanimanja Ministarstva kulture. Varaždinske Toplice redovito apliciraju i projekte koji uključuju obnovu crkava. Na taj smo način uredili župnu crkvu svetog Martina biskupa, oko čega je posebno bio angažiran naš župnik Stjepan Mostečak. Ranije je na isti način uređena i crkva Sveta tri kralja. Uzmemo li to sve u obzir, s pravom možemo zaključiti da su Varaždinske Toplice predvodnik razvoja kulturnog turizma ovog dijela Hrvatske. I ono najvažnije, ne posustajemo, novi projekti već su aplicirani Ministarstvu kulture – naglasio je Franjo Prstec.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje