Povežite se s nama

U fokusu

Predstavnici Grada Lepoglave sudjelovali na konferenciji ”48 sati” u Vodicama

Objavljeno:

- dana

SUSRET GRADONAČELNIKA

Od 22. do 24. studenoga u organizaciji Udruge gradova i Poslovnog tjednika Lider u Vodicama je održan 9. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika na kojem su sudjelovali i predstavnici Grada Lepoglave Maja Poje, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju i Damjan Županić direktor Turističko kulturno informativnog centra d.o.o.

Na konferenciji, na kojoj je sudjelovalo preko 350 sudionika iz javnog sektora i gospodarstva, održane su prezentacije najboljih lokalnih praksi, panel rasprave usmjerene k budućnosti, prezentirana su brojna kvalitetna rješenja privatnog sektora koja su primijenjena u hrvatskim lokalnim jedinicama, kao i partnerstva poduzetnika i gradova kroz razvoj Poduzetničkih zona.

Na okruglim stolovima s temama: ”Kako uskladiti razvoj destinacije s razvojem zajednice”, ”Zbrinjavanje otpada i lokalni razvoj” i ”Budućnost lokalne samouprave” sudjelovali su, između ostalih, i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, ministar financija Zdravko Marić, ministar uprave Lovro Kušćević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i ministar državne imovine Goran Marić.

Na konferenciji su otvorene brojne teme vezane uz rješavanje aktualne problematike, a s ciljem osnaživanja lokalne samouprave kao servisa građana i gospodarstvenika. Između ostalog, bilo je riječi o budućnosti lokalne samouprave što se tiče decentralizacije financijskih sredstava i ovlasti, o tome kako riješiti problem sa zbrinjavanjem otpada te na koji način pametno upravljati resursima i uštedjeti novac i vrijeme.

Naglasak je pritom bio na razvoju lokalne zajednice kroz gospodarstvo.

Sudjelovanje na konferenciji, na kojoj su nazočili brojni gospodarstvenici, predstavnici različitih tvrtki kao i predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost, predstavnici Grada Lepoglave su iskoristili za uspostavu novih poslovnih kontakata koji će rezultirati novim poslovima i projektima.

Izvor:
Foto: GL

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje