Povežite se s nama

U fokusu

Traži li itko gdje je izvor onečišćenja?

Objavljeno:

- dana

BARTOLOVEC

Radi li itko na utvrđivanju izvora onečišćenja crpilišta Bartolovec tetrakloretenom do kojeg je došlo prošle godine, i to njegovog drugog vodonosnika, ili će se preko toga mirno prijeći kako se (zamalo) prešlo preko samog onečišćenja?

 Iako se tvrdi da se poduzimaju mjere za utvrđivanje onečišćivača, nismo uspjeli otkriti tko to i da li uopće radi, iako nas se uvjerava drugačije.

Dekan poriče

– Onečišćenje je nađeno u kontrolnim bušotinama i u bunaru koji nije bio uključen u javnu vodoopskrbu, tj. i taj bunar je bio kontrolni bunar. Kolege s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta još nisu u potpunosti pronašli otkud je ovo onečišćenje došlo i to na ovoj dubini. Ovaj rad nije brz, a ni jeftin. No kolege iz Varkoma napravili su sve u okviru struke i u prvom redu zaštite potrošača koji treba dobiti zdravstveno ispravnu vodu za piće – veli dr. Željko Dadić iz HZJZ-a, koji je u svom ljetopisu za prošlu godinu prvi izvijestio o lanjskom onečišćenju.
S obzirom na Dadićeve navode, dekana Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta prof. dr. Zorana Nakića zamolili smo procjenu kada bi se mogao doznati izvor onečišćenja, ali umjesto toga dobili smo odgovor da RGN ne sudjeluje u ovim istraživanjima.

Ništa nestručnjacima

Voditelja Odjela za vode HZJZ-a zamolili smo također za detaljne rezultate analiza voda u bunarima i kontrolnim točkama crpilišta Bartolovca tijekom prošle godine, odnosno ranijih godina kao i mišljenje kako se uopće tetrakloreten mogao naći u dubokim podzemnim vodama, tj. dubljem vodonosnom sloju kad se između njega i plićeg nalazi teško slabo propusni sloj. Zamolili smo ga i da veli kako gleda na činjenicu da su – s jedne strane – onečišćene podzemne vode u Bartolovcu, a s druge strane da se na njegovom vodozaštitnom području u obližnjem Brezju od 2004. godine nalazi odlagalište s već 137 tisuća tona otpada, odlagalište ispod kojeg nema nepropusne zaštite, kao ni sustava za odvodnju procjednih voda i slično, što je suprotno propisima, te ne bi li trebalo nešto konačno s time poduzeti.
– Vjerujte mi da je vrlo nezahvalno tumačiti rezultate onečišćenja nekome tko nije stručan – poručio nam je Dadić dodavši da se u „nebrojeno puno slučajeva pokazalo kako su ishitreni zaključci vrlo često pogrešni zaključci“.

Poštovanje propisa i s policijom!

Rudarsko-geološko-naftni fakultet izradio je lani Elaborat o zaštitnim zonama izvorišta Varaždin, Bartolovec i Vinokovščak. U tom dokumentu, koji je naručio Varkom radi utvrđivanja vodozaštitnih zona, navodi se da na crpilištu Bartolovec postoji osam zdenaca od kojih je polovica s dubinom bušenja od stotinjak metara, a polovica pedesetak.
Pravilnik o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite izvorišta, kako se upozorava, utvrđuje da se unutar definiranih granica zona izvorišta provodi pasivna i aktivna zaštita izvorišta. Tako se u trećoj zoni, uz ostalo, zabranjuje ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda te svako privremeno i trajno odlaganje otpada.
– Inspekcijske službe, Hrvatske vode i Varkom moraju izvršiti pregled fizičkih ili pravnih osoba koje svojim djelatnostima mogu onečistiti ili zagaditi podzemne vode (potencijalni zagađivači iz katastra zagađivača). Pregledom je potrebno utvrditi poštuju li se propisane mjere zaštite voda. Sve nedostatke potrebno je trenutačno sanirati i ukloniti. U slučaju da fizičke ili pravne osobe koje svojim djelatnostima mogu onečistiti ili zagaditi podzemne vode ne udovolje traženim zahtjevima nadležnih službi, građevina koja može onečistiti ili zagaditi podzemne vode mora se ukloniti, odnosno mora se zabraniti daljnje obavljanje djelatnosti pravnoj ili fizičkoj osobi. Utvrdi li se da sanacijski zahvati i mjere neće proizvesti učinak, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna je tražiti uklanjanje građevina izgrađenih protivno propisima o prostornom uređenju, naglašava se u elaboratu te ukazuje da je „primjenu postojećih zakona i propisa te Odluke o zonama sanitarne zaštite crpilišta nužno osigurati i uz pomoć policije“.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Vojsku će godišnje služiti između 17 i 18 tisuća mladića, a poznato je i koliko će to stajati državu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministarstvo obrane ispunilo je sve preduvjete za uvođenje obveznog vojnog roka početkom 2025., ali da bi zaživio, potrebna je politička odluka koja će biti donesena u Hrvatskom saboru u razgovoru s premijerom i s predsjednikom države, rekao je danas ministar obrane Ivan Anušić.

Instruktori su spremni, postoje tri lokacije za smještaj ročnika, a resorni ministar očekuje da će godišnje biti upućeno između 17 i 18 tisuća poziva hrvatskim mladićima starijima od 18 godina, piše index.hr.

– Konkretno, potencijal je između 17 i 18 tisuća mladića godišnje koji napune 18 godina i koji su naši budući kandidati za služenje u temeljnoj vojnoj izobrazbi. Naravno da ostaje kategorija priziva savjesti i da će se u toj kategoriji svakako naći jedan određen broj mladića. Služenje civilnog vojnog roka radit će se s jedinicama lokalne samouprave, pod onakvim okvirima kako je to bilo i prije 2008. godine, kada je vojni rok kao takav zamrznut – poručio je Anušić u Bjelovaru prilikom obilaska vojarne Bilogora.

Odgovarajući na novinarska pitanja, spomenuo je da bi trošak temeljne vojne izobrazbe trebao biti manji od pet milijuna eura po naraštaju.

– Rok će trajati dva mjeseca, počet će 1. siječnja 2025., i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo – rekao je ministar Anušić u kolovozu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO U Varaždinu se gradi najmodernija valionica u ovom dijelu Europe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Tvrtka Koka, kao tržišni lider i najveći domaći proizvođač pilećeg mesa te poznatog brenda Cekin, započela je projekt izgradnje nove valionice.

Ova značajna kapitalna investicija vrijednosti 20 milijuna eura, financirana je isključivo vlastitim sredstvima te označava značajan korak prema tehnološkom i ekološkom napretku domaće prehrambene kompanije koja je i do sada osiguravala najviše standarde kvalitete proizvoda, što potvrđuju brojni certifikati i nagrade samih potrošača.

Projekt izgradnje valionice, čiji će maksimalni godišnji kapacitet biti 45 milijuna pilića godišnje, prezentirali su predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač, predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak te direktor investicija Neven Habunek, koji su tom prilikom istaknuli važnost ovog projekta za jačanje domaćih kapaciteta proizvodnje peradi, podizanje standarda industrije te povećanje konkurentnosti na tržištu.

Lideri

– Ova godina jedna je od najizazovnijih, ali istovremeno i najuspješnijih za Vindiju jer smo dokazali svoju sposobnost prilagodbe, otpornosti i inovativnosti, što nam daje povjerenje da smo spremni za buduće izazove. Hrvatska prehrambena industrija, a posebno peradarski sektor, pokazali su se kao ključni stupovi samodostatnosti i sigurnosti u lancu opskrbe hranom, posebno u vremenima globalnih poremećaja i neizvjesnosti. Kao lider prehrambene industrije, smatramo se odgovornima za osnaživanje kapaciteta domaće prehrambene industrije uz primjenu najnovijih tehnologija, povećanje samodostatnosti u proizvodnji peradi te značajno unaprjeđenje ekoloških standarda. Upravo nova valionica je dokaz tomu, obzirom da se radi o postrojenju koje će biti najviših standarda i najmodernije u ovom dijelu Europe – izjavio je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.

Projekt izgradnje najveće i tehnološki najnaprednije valionice u Republici Hrvatskoj trenutno je u intenzivnoj fazi građevinskih radova. S površinom većom od 7.000 m2, od čega je preko 5.000 m2 namijenjeno proizvodnom dijelu, ovaj objekt postavit će nove standarde u industriji. Gradnja je započela u srpnju 2024., dok se završetak svih radova predviđa za kraj lipnja 2025., a potpuna funkcionalnost opreme i uspostava proizvodnih procesa očekuje se najkasnije u rujnu 2025. godine.

– U ovaj projekt utkano je naše 63 godine znanja i iskustva tvrtke Koka. Nova valionica predstavljat će ključnu stratešku kariku naše integrirane peradarske proizvodnje, osiguravajući vrhunsku kvalitetu i sigurnost proizvoda. Cekin piletina zasigurno je broj 1 u Hrvatskoj, što svake godine potvrđuju i naši potrošači, a ovaj projekt doprinijet će daljnjem razvoju te podizanju standarda i samih kapaciteta proizvodnje na još veću razinu. Ovaj projekt u potpunosti smo samostalno financirali te se nadamo kako će u vremenu pred nama i domaća peradarska industrija dobiti snažniju podršku hrvatskih institucija, posebice obzirom se radi o industriji koja je od strateške važnosti za našu zemlju. Hrvatsko peradarstvo apsolutno može osigurati vlastitu samodostatnost peradskog mesa za domaće potrebe, a što se kao proizvodnja hrane pokazalo od strateške važnosti tijekom kriznih razdoblja – istaknuo je Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave Koke.

Vrhunska tehnologija

Nova valionica, kao srce integrirane peradarske proizvodnje, bit će opremljena visoko razvijenim digitaliziranim sustavima, čiji će pojedini segmenti biti među prvima te vrste u svijetu. Automatizirani procesi i napredni tehnički sustavi osigurat će preciznu kontrolu svih proizvodnih koraka, što će u konačnici rezultirati poboljšanom kvalitetom i učinkovitošću. Investicija je u potpunosti usklađena s ciljevima zelene tranzicije Europske unije jer doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova, optimizaciji energetskih resursa i minimiziranju negativnih utjecaja okoliš. Ova suvremena valionica opremit će se u suradnji s vodećim svjetskim dobavljačima, Royal Pas Reform i Vencomatic grupom (Prinzen) iz Nizozemske, poznatih po inovativnim rješenjima i vrhunskoj tehnologiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje