Povežite se s nama

Kultura

Treba znati govoriti, ali i slušati

Objavljeno:

- dana

DR. SC. GABRIJELA KISICEK

– Retorika je dio društva. Prisutna je u svemu što nas okružuje, a mi sami ili javno govorimo ili slušamo javni govor ili oboje, a koliko ćemo u tome biti uspješni, ovisi o govorničkom obrazovanju kojem se pridaje malo pozornosti.

Danas smo svjesni važnosti učenja stranih jezika, informatičke pismenosti, stručnog obrazovanja i profesionalnog razvoja u određenom području, a zaboravljamo da nam stručnost neće puno značiti ako je ne znamo uspješno pokazati ili prenijeti – poručila je dr. sc. Gabrijela Kišiček iz Varaždina, koja predaje kolegije Govornička argumentacija, Povijest govorništva i Govorničke vještine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a radi i s voditeljima Nove TV.

Aktivni slušači

O važnosti retorike u današnjem društvu može se pročitati u knjizi “Retorika i društvo”, koju potpisuju mlada varaždinska znanstvenica i njezin kolega prof. Davor Stanković, s kojim surađuje još iz Govorničke škole u kojoj su oboje radili kod prof. Ive Škarića. Knjiga je nedavno predstavljena u Varaždinu i to ne slučajno.
– S obzirom na to da knjiga promiče i zastupa kulturu javnoga govora, s ciljem razvoja boljeg i civiliziranijeg društva, postoji li bolje mjesto za prvu promociju od Varaždina – grada kulture? – ustvrdila je Varaždinka i poručila kako je knjiga korisna mnogima jer danas ne postoji zanimanje koje ne uključuje neki oblik javne komunikacije.

 

Svjesni smo važnosti učenja stranih jezika, ali ne i učenja govorništva

– Danas će se gotovo svatko naći u prilici javno govoriti, održati prezentaciju, sudjelovati u raspravama… Savjeti iz knjige mogu pomoći svakome da u tome bude još bolji, uspješniji i uvjerljiviji. S obzirom na to da je knjiga namijenjena i publici, cilj je da oni nauče kako postati aktivniji slušači koji kritički promišljaju, koji mogu razlikovati slabe od jakih argumenata, argumentacijske pogreške ili manipulaciju. Dakle, jedan od ciljeva naše knjige je pridonijeti govorničkom obrazovanju publike jer govorničke vještine nisu prisutne samo u javnim istupima, nego i u privatnim situacijama kada je potrebno održati zdravicu ili neku drugu vrstu prigodnoga govora – objasnila je  dr. sc. Kišiček.

Dobar ili loš?

Uz to što se danas premalo pozornosti pridodaje govorničkom obrazovanju, iako je ono prisutno u svim područjima društva, često se zaboravlja koliko je retorika moćna. Tijekom povijesti često je bila osuđivana i nepravedno izjednačavana s manipulacijom.
– Korijeni netrpeljivosti prema retorici sežu u razdoblje Platonovog sukoba sa sofistima koje je optuživao za neetično korištenje govorničkih vještina. I danas se često čuje kako je netko dobar retoričar što nosi negativne konotacije, odnosno, misli se da je istovremeno manipulator, muljator, nečasna osoba…

 

I danas se često pogrešno misli kako je dobar retoričar manipulator ili muljator

Međutim, treba znati da je retorika neutralna, što je ustvrdio još i Platon: u rukama dobrih ljudi, bit će iskorištena u dobre svrhe, a u rukama, zlih u stvaranje zla. Retorika kao umijeće uvjeravanja posebno je važna u politici, a vješt govornik, onaj koji je izvedbeno dobar, vrlo često će biti uspješniji u uvjeravanju. No, valja istaknuti kako je ponovno važna govornički obrazovana publika koja će primijetiti i prokazati političare koji govore lijepo, fluentno i elokventno, ali bez argumenata, nelogično ili besmisleno – poručila je dr. sc. Kišiček.

Govornik Obama

– Dobar govor, pa tako i dobar govornik, ima dobru izvedbe s jedne i sadržaj govora s druge strane. No, što je od toga važnije? Mora se reći da je publika nekad manje kritična govornicima koji su izvedbeno bolji unatoč lošijoj argumentaciji – ističe dr. sc. Kišiček i objašnjava kako je idealan govornik onaj čiji je sadržaj dobar. – To znači da govornik vlada temom, jasno iznosi stavove i dobro ih argumentira, a ujedno se koristi primjerima ili anegdotama, primjereno koristi humor i sve to izvodi sa sigurnošću i samopouzdanjem, ugodnim glasom i standardnim izgovorom- doznajemo od dr. sc. Kišiček. Iako ima argumentacijske slabosti, kao primjer dobrog govornika navodi Baracka Obamu.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje