Povežite se s nama

Život i društvo

Trebamo li hraniti ptice zimi: Nikako nemojte hraniti ove životinje kruhom!

Foto: Ilustracija/Pixabay

Objavljeno:

- dana

Čovjekovim utjecajem izmijenjen je i degradiran dobar dio prirode pa tako i brojna staništa ptica, a smanjili su se ili su u potpunosti nestali i uobičajeni izvori hrane koji su pticama bili dostupni tijekom zime.

Zimskim hranjenjem pticama pomažemo pronaći dovoljnu količinu hrane te im time povećavamo šanse za preživljavanje, objavila je Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”.

Pri tome je važno odabrati odgovarajuću hranu (sjemenke, životinjske masti, voće, ostaci salate, zelja, kelja i dr.), omogućiti pticama pristup pitkoj vodi te voditi računa o poziciji hranilišta i potencijalnim predatorima.

Osim što pomažemo pticama preživjeti hladno doba godine, hranjenje nam daje osjećaj zadovoljstva te ujedno pruža odličnu priliku za promatranje različitih vrsta ptica i njihovog ponašanja iz neposredne blizine.

Ipak, postoje situacije u kojima čovjek, premda u dobroj namjeri, pticama više odmaže nego pomaže. Neodgovarajuća hrana i loš odabir mjesta za postavljanje hranilice samo su neki od primjera, stoga u nastavku navodimo nekoliko savjeta ove ustanove:
• Nikako nemojte hraniti ptice kruhom! Kruh je najnekvalitetnija hrana za ptice i sam po sebi nema prehrambenu vrijednost.
• Većina ptica nema enzim potreban za razgradnju ugljikohidrata, stoga jedući kruh, ptice ne dobivanju ono što im je zapravo potrebno – energiju.
• Ptice se mogu predozirati ugljikohidratima (šećerom), što dovodi do oboljenja i preranog uginuća. Isto se događa ako ih hranimo rižom.
• Izbjegavati treba i bilo kakvu zasoljenu hranu i hranu od tijesta. Previše soli šteti pticama i čini ih žednima.
• Pogreška je i hranjenje ptica nakon kraja zime. U vrijeme gniježđenja važno je da ptice svoje mladunce hrane životinjskom hranom bogatom proteinima, a loveći kukce ptice obavljaju i važnu funkciju u ekosustavu (kontrola populacije kukaca).

Obratite pažnju da je osim hrane, pticama potreban i izvor svježe vode. U blizinu hranilice postavite plitku posudicu s vodom u koju možete staviti kamen da se ne prevrne i da s njega mogu piti. Tekuća voda osobito je važna zimi kad je vani sve zaleđeno. Vodu bi trebalo mijenjati redovito, pogotovo ako jednu posudu koriste različite vrste ptica. Pojilicu također redovito perite.

Dakle, zaključak je: hranjenje ptica zimi – DA, ali odgovarajućom hranom uz vođenje računa o njihovoj sigurnosti, a s dolaskom toplijih dana pronalaženje hrane bolje je prepustiti samim pticama.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje