Povežite se s nama

U fokusu

Trg ispred “Titanika” treba sanirati odmah, bez odgode!

Objavljeno:

- dana

MUKE PO POSU

Već šest godina, odnosno od podjele ključeva za Božić 2009., u podzemnu garažu u Ulici hrvatskih branitelja 11 u Varaždinu koja se nalazi ispod POS-ove zgrade, popularno zvane “Titanik”, prodire voda. Problem je zadnjih godinu dana eskalirao.

Uslijed dugotrajnih kišnih razdoblja curenje vode u garažu i podrum sve je jače, a konstantno se pojavljuju nova mjesta na stropu iz kojih prodire voda. Problem s prodiranjem vode imaju i stanari u podrumu na ulazu 13, jednom od ukupno četiri ulaza koliko ima “Titanik”.

Dosta je bilo odgoda, u sanaciju odmah!

Stanari već godinama apeliraju na Javnu ustanovu Gradski stanovi (JUGS), koja je investitor i prodavatelj stanova i garažno parkirnih mjesta, da uklone uzrok i naprave sveobuhvatnu sanaciju krova garaže, koji je zapravo trg ispred “Titanika” i koji je u vlasništvu JUGS-a. Zadnjih mjeseci od JUGS-a to traži i novi upravitelj u ulazima broj 11 i 15, obrt Filmar.  Međutim, problem još nije riješen, a ako JUGS hitno ne započne sa sanacijom, čeka ih tužba!
– Smatramo da više nama vremena za čekanje hoće li se i kada izvođači radova, Zagorje-tehnobeton i Coning, odlučiti intervenirati na toliko potrebnoj sanaciji, već je potrebno reagirati hitno i promptno, ne čekajući kraj 2015., pa tek onda u Plan nabave za 2016. uvrštavati iznos depozita i raspisivati javnu nabavu za sanaciju stropa – navodi se u dopisu uz opomenu pred tužbu koji je Obrt Filmar putem odvjetničkog društva 14. listopada ove godine uputio na dvije adrese: JUGS-u i Gradu Varaždinu kao osnivaču te ustanove, a o svemu je pismeno upoznat i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Ukoliko JUGS neće postupiti kao što se od njega zahtjeva, u dopisu jasno piše da će se pokrenuti sudski postupak.

JUGS: Očekujemo da će izvođači radove izvršiti i nedostatak otkloniti do kraja ove godine

– Nikome nije u interesu tužba, ona je krajnja mjera, no isto tako nikome ne bi bilo drago da ima zakupljeno parkirno mjesto koje prokišnjava. Nema se više što čekati – jasan je Miroslav Marciuš, vlasnik obrta Filmar.

A upravo to, na još malo strpljenja, pozivaju iz JUGS-a. Ravnatelj Zoran Svetec objasnio je da je još uvijek na snazi Dodatak br. 1 Ugovora o građenju između izvođača Zagorje-tehnobetona, Coninga te JUGS-a iz studenog 2011. kojim su se izvođači obvezali otkloniti nedostatak. Uz to, JUGS je od Instituta IGH Zagreb zatražio projekt sanacije.
– U razgovorima s izvođačima koji ove godine intenzivno traju, očekujemo da će radove izvršiti i nedostatak otkloniti do kraja ove godine. U protivnom jednostrano ćemo raskinuti Dodatak br. 1. Ugovora o građenju, te ćemo iz depozita izvršiti sanaciju stropa podzemne garaže s drugim izvođačem – rekao je Zoran Svetec, ravnatelj JUGS-a.

Aktivirajte depozit, “Titanik” tone?

Depozit od 1 milijun kuna JUGS je, kao investitor, nakon tehničkog pregleda i primopredaje zgrade, zadržao kao garanciju za otklanjanje nedostataka od izvođača.
– Postoji li još taj novac i kada će se nedostatak otkloniti? – zanimalo je i Anđelka Kopreka, vijećnika HDZ-a na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća u petak koji je upozorio na problem prodiranja vode u podzemnu garažu.

JUGS je zadržao depozit od milijun kuna kao garanciju za otklanjanje nedostataka

– Da postoje ti novci potvrđuje Izvješće o radu JUGS-a za 2012. Zašto se dosad nije aktivirao taj novac kada je nedostatak utvrđen još 2009., kod tehničkog pregleda zgrade? Umjesto da je taj novac već potrošen za sanaciju, godinama su rađeni samo interventni popravci, poput “krpanja” stropa od ispod. Velika  šteta je već napravljena. Ne pristajemo na nikakve odgode. Mi smo stanove kupili o JUGS-a, a ne od Zagorje-tehnobetona i Coniga i nije nas briga za njihove “bračne probleme”. Na kraju, treću ratu kredita morat ćemo plaćati JUGS-u, a ne nekom izvođaču – jasni su neki predstavnici suvlasnika stanara (podaci poznati redakciji) s kojima smo razgovarali i koji su nam pokazali kako voda sa stropa kaplje i dok nema kiše.
– Voda curi po električnim instalacijama, nosivim zidovima, poplavljuje nam podrum, a uslijed vlage došlo je do korozije cijevi na protupožarnom šprinkler-sustavu čime je sigurnost svih nas dovedena u pitanje. Zbog dugogodišnjeg prodiranja vode “stradao” je i nosivi zid čime je narušena opstojnost same zgrada. Zar “Titanik” treba potonuti? – pitaju se stanari.
Da je stanje u najmanju ruku postalo alarmantno upozorava se i u posljednjem dopisu kojeg je Filmar uputio JUGS-u.
– Ugrožene su armirano-betonske nosive konstrukcije podzemne garaže, jer iste korodiraju uslijed čestih i dugotrajnih prodora vode, a što ugrožava zgradu kao objekt u cijelosti – navodi se u dopisu čime se potvrđuje da je situacija ozbiljna i da u sanaciju uzroka problema treba krenuti – odmah!

JUGS: Krive izvođače i dalje čekaju

– Kao većinski suvlasnik garažno parkirnih mjesta i kao prodavatelj svjesni smo ovog problema koji je nastao zbog nestručnog izvođenja radova i u interesu nam je otkloniti nedostatke – izvijestio je Zoran Svetec, ravnatelj JUGS-a. Priznao je da svi dosadašnji pokušaji sanacije od strane izvođača nisu bili uspješni. Stoga je JUGS od Instituta IGH Zagreb zatražio projekt sanacije. No, taj projekt nitko od suvlasnika stanova, ni predstavnika upravitelja još nije vidio, što izaziva sumnje da će se sanacija obaviti. U svom posljednjem dopisu taj je plan na uvid zatražio Filmar. No, neće ga dobiti. Umjesto toga, JUGS je pozvao predstavnika upravitelja i predstavnika suvlasnika stanara da 30. listopada u 9 sati dođu u prostorije JUGS-a radi uvida u projekt. Zanimljivo je da im je poziv upućen dan nakon što smo mi uputili upit JUGS-u čiji ravnatelj poručuje da svi stanari koji žele plan mogu vidjeti.  
 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hrvoje Bujas: Drago mi je da su u Varaždinu terase pune

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik Udruge Glasa poduzetnika (UGP), danas je posjetio Varaždin. U društvu Darka Molnara, koordinatora Regionalnog ureda Varaždin Udruge Glas poduzetnika, razgovarao je s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom te posjetio ugostitelje u centru grada.

Čehok ga je upoznao s konkretnim mjerama koje ja Grad Varaždin poduzimao od početka gospodarske krize uzrokovane koronavirusom te o načinima kako se u Varaždinu pomoglo obrtnicima i poduzetnicima.

– Samo u razgovoru s gradonačelnicima, načelnicima i županom možemo ostvariti adekvatne pomoći poduzetništvu što se tiče lokalne razine. U tu je svrhu Hrvoje došao danas dati podršku. Kod gradonačelnika Čehoka smo konkretizirali mjere za pomoć poduzetništvu u 2021. godini – rekao je Molnar. Dodao je da se u Varaždinu ide na dalji otpis poreza na potrošnju, djelomično će biti “otpisane” terase te dio komunalne naknade.

Bujas je dodao da će se u Varaždinu vjerojatno ići s mjerom dodjele bespovratnih sredstava, u tom je segmentu lani dodijeljeno više od 5 milijuna kuna.

– Doista dobro prošao je razgovor s gradonačelnikom Čehokom, osjetili smo pozitivnu vibraciju te da živi za svoj grad, s poduzetnicima i obrtnicima. Niti jedan grad ili općina ne smije biti nametnik svima nama koji pokušavamo biti dio društva. U konačnici želimo da nameti budu manji. U budućnosti generalno očekujemo smanjivanje poreza na potrošnju i svih drugih naknada. Ovo je bio jedan od produktivnijih razgovora, ali nismo se začudili jer smo došli u sredinu koja je oduvijek bila otvorena prema poduzetnicima, prvenstveno malim, i obrtnicima – istakao je Bujas.

Najavio je razgovore i u drugima mjestima.

– Bili smo u kafiću, na terasi. Napokon smo popili kavu s ljudima, nakon tri i pola mjeseca. Iznimno mi je drago da su terase pune i da su ljudi izašli van, na ova lijep dan i na taj način udahnuli dozu optimizma. Čini mi se na napokon ulazimo u fazu otvaranja i povratka na normalno te mislim da možemo s optimizmom gledati budućnost – objasnio je Bujas i pohvalio rad Regionalnog ureda Varaždin.

Hrvoje Bujas je ponovio da ga Hrvatska gospodarska komora tuži na iznos od 40.000 kuna zbog njegovih javnih stavova o potrebi ukidanja članarine u HGK.

– Moji stavovi su bazirani na tome da je HGK jedna uhljebnička asocijacija. Iza toga čvrsto stojim i dalje, ne mičem pedalj svoju izjavu i bit će zanimljiva ta ročišta. Tamo će morati pokazati što su radili zadnjih 30 godina i tko to u vodstvu HGK nije član HDZ-a – završio je predsjednik Udruge Glasa poduzetnika.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Općoj bolnici Varaždin danas, 1. ožujka, predstavljena je zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija OB Varaždin.

Sustav zračne pošte instalirani je te je u funkciji od studenoga prošle godine, a pomoću tog instaliranog sustava laboratorij dolazi do zgrade Interne, čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem. Sustav zatim brzo i sigurno transportira epruvete s uzorcima direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Na konferenciji za medije objašnjeno je da sustav naziva TEMPUS600 predstavlja jedinstveni transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta, do laboratorija unutar nekoliko sekundi. Postojeći sustav TEMPUS600 prilikom instalacije odrađen je tako da se može instalirati u nove i postojeće zgrade bolnice te se može povezati sa sustavima automatizacije u laboratoriju.

Procijenjena vrijednost sustava linije iznosi milijun kuna, a sastoji se od: ulazne stanice za slanje uzoraka pojedinačno, sa mjesta uzorkovanja (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat uzoraka u laboratoriju.

– Moram izraziti veliko zadovoljstvo što smo u Hrvatskoj prvi dobili priliku da se instalira uređaj za transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzorci moraju biti analizirani, a to je naš laboratorij. Uređaj se zove TEMPUS, riječ je o sustavu pneumatskih cijevi koji se sastoji od nekoliko jedinica, jedna je ulazna jedinca u paviljonu Službe za interne bolesti i pedijatrijski odjel, a povezana je s cijevi dugačkom od 195 metara sa našom jedinicom, koja se nalazi u laboratoriju gdje vršimo prihvat tih uzoraka. Veliki napredak u radu, zbrinjavanju i pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima koji se zbrinjavaju u našoj hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti je taj što uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij unutar 25 do 31 sekundi. Znači, nema više potrebe (za hitne pacijente) za dostavom uzoraka od dostavljača ili medicinske sestre. Uzorak odmah ulazi u obradu u pristupa se analizi te unutar tog zlatnog sata (od uzorkovanja do isporuke rezultata) su rezultati dostupni unutar maksimalno sat vremena – rekla je voditeljica Odjela medicinsko-biokemijskog laboratorija Ivanka Ostroški.

Dodala je da to doprinosi da kliničari, na temelju nalaza, donose zaključak o tome hoće li pacijenta smjestiti na odjel ili otpustiti na kućno liječenje. Ujedno je naglasila da je ovakav sustav prvi u Hrvatskoj instaliran u OB Varaždin i to početkom studenoga u fazi COVID najtežeg trenutka, a potom u Zadru. U svijetu se nalazi još u 124 bolnice i u 21 zemlji.

– Cijela priča košta 1.000.000 kuna, s 100.000 kuna pripremama, a bili smo potaknuti činjenicom da su nam građevinski radovi koje obavljamo na objedinjenom hitnom prijmu i dnevnoj kirurgiji, omogućili da napravimo te iskope. Kao što je ravnatelj dr. Kudelić naglasio, kad ljudi vele „zračna pošta“ misle da nešto ide po zraku, ali ne. Uređaj radi na pritisak zraka u cijevima, koje su pod zemljom. Sve zajedno je „kičma“ jedne mreže paviljonskog sustava bolnice i ovakva vrsta komunikacije je optimalna, najbolje što možemo učiniti – zaključio je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati