Povežite se s nama

Život i društvo

Trkači polumaraton ponovno će trčati središtem gradske jezgre, a cilj i start su na Kapucinskom trgu

Objavljeno:

- dana

Varaždinski polumaraton 18. rujna

Ovogodišnji  22. Brooks Varaždinski  polumaraton održati će se u nedjelju, 18. rujna.

Utrka će imati humanitarni značaj jer će 10 kuna od svake uplaćene polumaratonske startnine biti izdvojeno za Centar Tomislav Špoljar.

Maraton – u organizaciji Trkačkog kluba „Marathon 95“ – vraća se u centar Grada pa će start i cilj biti na Kapucinskom trgu.

Utrka duljine 21,097,5 – koju trkači u početnom dijelu trče zajedno s utrkom građana i juniora na pet kilometara – prolazi povijesnim središtem Varaždina.

Varaždinski polumaraton se trči još od 1995. godine povodom Dana oslobođenja Varaždina, 22. rujna 1991. godine i dio je programa obilježavanja Dana branitelja Varaždinske županije.   

Humano

Utrka duljine 21,097,5 – koju trkači u početnom dijelu trče zajedno s utrkom građana i juniora na pet kilometara – prolazi povijesnim središtem Varaždina.

Utrka će imati humanitarni značaj jer će 10 kuna od svake uplaćene polumaratonske startnine biti izdvojeno za Centar Tomislav Špoljar. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije iGraditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin predstavit će svoje programe i projekte zdravog života i prehrane, predstavit će se Klub nordijskog hodanja Varaždin, a članovi Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin mjerit će tlak i šećer u krvi.

Program 22. Varaždinskog polumaratona u nedjelju, 18. rujna, počinje od 7.30 sati podizanjem startnih brojeva. Start utrka djece je od 9 sati, a start polumaratona i utrke građana i juniora na 5 kilometara u 10 sati. Proglašenje najboljih očekuje se oko 13 sati.

Startnina za polumaraton je 100 kuna do 13. rujna, a nakon toga 120 kuna. Startnina za utrku na 5 kilometara je 50 kuna, a za utrku djece 20 kuna. Nagrada za troje najbržih na polumaratonu su 1000, 800 i 600 kuna, a za obaranje rekorda 1000 kuna.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Ludbreg je dobio svoj prvi medomat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinogradskoj ulici u Ludbregu na kućnom broju 20/1 postavljen je prvi ludbreški medomat.
Riječ je o privatnoj inicijativi ludbreškog pčelara.

Davor Vađunec pčelarstvom se počeo baviti prije gotovo 20 godina, a ideja o postavljanju meda njegova je višegodišnja želja. Baš u pandemijskoj 2020. godini on je svoju želju ostvario.

– Prošla 2020. godina za proizvodnju meda mogli bismo reći bila je prosječna, ali pandemija je ipak donijela neke promjene i to zanimljivo na bolje. Nekako je potaknula ljude da kupuju domaće i provjerene proizvode, a uz to med je dokazano jedna od namirnica kojom izgrađujemo imunitet – objašnjava Davor Vađunec.

U svom vlasništvu ima 290 košnica meda, a u prodajnoj ponudi ima med bagrema, lipe, cvjetni, kesten, amorfa, medun jele. Uz to tu je i matična mliječ te drugi pčelinji proizvodi. Uostalom poznato je da je apiterapija kao grana medicine stara koliko i čovječanstvo, a med i pčelinji proizvodi odlični su u svrhu očuvanja zdravlja ili kao terapija za liječenje različitih bolesti. U samom se medomatu nalaze one najtraženije vrste meda i to u dvije veličine. Lipa, cvjetni med i bagrem u staklenci od 450 grama stoje 30 kuna dok je kestenov med u istoj gramaži 35 kuna. Med lipe i cvjetni gramaže 900 grama stoje 50 kuna, bagremov je 60 kuna, a med kestena 70 kuna. Upravo je taj posljednji spomenuti nekako najčešći izbor među kupcima.

Kupnja meda na medomatu iznimno je jednostavna, nije potrebno donositi vlastitu ambalažu, sve je spremno za kupca.

– Kupci već dolaze. U ovo pandemijsko vrijeme ovakav oblik prodaje je najprihvatljiviji. Drago mi je da su prepoznali domaći proizvod – kaže nam Davor Vađunec koji je i član Pčelarskog društva Ludbreg.

Nastavite čitati

Život i društvo

HGSS u nedjelju na Ivanščici pomogao ozlijeđenom planinaru i sanjkaču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

HGSS stanica Varaždin morala je dvaput intervenirati na Ivanpčici u nedjelju, 17. siječnja, objavili su na svojoj internetskoj stranici.

U nedjelju je stigla dojava preko centra 112 o ozljedi planinara na stazi Mrzljak na Ivanščici.

Tim spašavatelja ubrzo je stigao mjesta nesreće te zbrinuo i utoplio unesrećenog. Transport je izvršen UT nosiljkom do najbliže prometnice, gdje je predan hitnoj pomoći.

Ubrzo po završetku akcije stiže nova dojava o ozlijeđenom sanjkaču na izletištu Jarki u Prigorcu.

Prisutni izletnici su utoplili unesrećenog i dostupnim sredstvima krenuli s transportom, koji je nastavljen nakon dolaska spašavatelja. Unesrećeni je dodatno utopljen i predan hitnoj pomoći.

– Obojici želimo brz oporavak! Iako naše planine nisu visoke, u zimskim mjesecima kad na planinarskim stazama zavladaju snijeg i led, postaju dosta opasne. Svjedoci smo brojnim ozljedama u uvjetima koji trenutno vladaju. Ozljede se događaju, ali se mogu i spriječiti odabirom odgovarajuće opreme (odjeća, obuća – idealno gojzerice, ili patike koje su namijenjene brdskom terenu, ne gradske patike) i informiranjem o ciljevima (vremenska prognoza, visina snijega, dužina staze, vrijeme uspona, smjer kretanja, ishodište, silaz) – ističu HGSS-ovci.

Nastavite čitati