Povežite se s nama

Život i društvo

Turizam nisu samo informativne table i poučne staze: Ravna gora ima puno većih potencijala za turistički razvoj

Objavljeno:

- dana

Ravna gora je velik, ali neiskorišten potencijal koji pruža brojne mogućnosti, prije svega u turizmu.

Kako ga iskoristiti i pokrenuti turistički razvoj razgovaralo se na sastanku kojeg je na inicijativu Grada Lepoglave organizirala Turistička zajednica Grada Lepoglave. Sastanak je održan u Filićevom domu na Ravnoj gori, a uz predstavnika domaćina na sastanku su bili predstavnici lokalnih vlasti iz okolice Ravne gore te predstavnici organizacija i udruga koje su svojim djelovanjem i aktivnostima vezane za nju ili mogu ponuditi sadržaje koji bi bili dio njen turističke ponude.

Treba definirati ciljeve

– Ovo je prvi korak koji činimo na putu revitalizacije Ravne gore. Interes svih nas je iskoristiti potencijale koje nam ona pruža. Da bismo to učinili potrebno je definirati ciljeve te mjere kojima ih dostići. Važno će nam pri tome biti zajedništvo – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak je dodala da se ovim sastankom pokreće rasprava o Ravnoj gori i mogućnosti korištenja njenih potencijala u turističke svrhe.
– Za početak moramo definirati probleme i utvrditi što činiti dalje kako bismo iskoristili sve što nam Ravna gora nudi – istaknula je Dubovečak.

No, za to su potrebna određena sredstva. Optimalno bi bilo iskoristiti ona koja se nude kroz fondove EU i na natječajima resornih ministarstava. Mjere kroz koje je moguće osigurati ta sredstva ukratko je predstavio Dejan Bjelivuk iz Projektno-razvojnog ureda Grada Lepoglave, a da je to moguće potvrdila je Dubovečak koja je podsjetila da je Turistička zajednica Grada Lepoglave nedavno dobila sredstva na natječaju Hrvatske turističke zajednice za postavljanje informativne table na Ravnoj gori.

– Upravo je uređenje planinarskog doma projekt za koji bi se sredstva mogla osigurati kroz EU fondove i to kroz mjeru 7.4.. – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Naime, vlasnik najvećeg objekta za boravak i smještaj planinara, izletnika i posjetitelja na Ravnoj gori je Planinarsko društvo Ravna gora Varaždin. Njegovi su predstavnici istaknuli problem održavanja planinarskog doma “Filićev dom” zbog nedostatnih sredstava kojima Planinarsko društvo raspolaže.

Lepoglavski gradonačelnik je istaknuo da će Grad već sada pomoći kod uređenja okolice doma. Nabavit će igrala i klupice koje će tamo biti postavljene, a ako se Planinarsko društvo odluči za obnovu doma putem EU fondova, Škvarić je najavio da je Grad spreman pomoći u pripremi projekta te kod osiguranja 15 % sredstava potrebnih za njegovo sufinanciranje.

U pripremi je još jedan projekt. Riječ je o projektu uređenja poučne staze koja bi na Ravnu goru vodila iz Višnjice. Početak staze bio bi na ulazu u Gornju Višnjicu, na mjestu gdje će biti izgrađeno spomen-obilježje ubijenima na završetku II. svjetskog rata. S tim je projektom nazočne upoznao jedan od njegovih inicijatora, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Šumska igra za djecu ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovog vikenda, 13. i 14. srpnja, u šumi pokraj lovačkog doma u Varaždinskim Toplicama (Pišćanovec 1a), održati će se događaj za djecu svih uzrasta “Šumska igra”.

Udruga Mladi za Marof je u suradnji s TZ Varaždinske Toplice i kreativnom ekipom iz High Grounds Kolektiva pripremila mnoštvo kreativnog, edukativnog i sportskog sadržaja za djecu svih uzrasta, dječju predstavu, izložbu fotografija!

U šumu stiže i nekoliko izlagača i još zanimljivih stvari, kako za djecu tako i za roditelje i ostale goste. Lijepa prilika za druženje u prirodnoj hladovini tokom ovih vrućih dana, a u blizini su i poznati bazeni Minerve za sve koji se žele i okupati. Na lokaciji je moguće i kampiranje u šatorima, što je još jedno lijepo iskustvo za djecu!

KOMPLETAN PROGRAM ŠUMSKE IGRE:

Subota 13.7.2024.

13:00 – Šumski laboratorij / Kreo

14:00 – Izrada šumskog crteža / Kristina Pongrac

15:00 – Land Art / Kreo

16:00 – Drvo po drvo igračka / Zagonetno drvo

16:00 – Krila / Barbara Novak Krainc

17:00 – Izrada skloništa i paljenje vatre / Kristina Pongrac

18:30 – Kazalište sjena / Tena Antonija Trojanac

20:00 – Handpan koncert / Ivan Judaš

21:00 – A cappella / Tena Antonija Torjanac

22:00 – Etno jam

Nedjelja 14.7.2024.

08:30 – Mindfullnes / Kreo

09:00 – Joga uz handpan / Yoga Blue Lotus

10:00 – Senzorna staza / Kreo

10:30 – Handpan radionica / Ivan Judaš (na donacije)

11:30 – Land Art / Kreo

12:30 – Izrada glinenih posuda / Kristina Pongrac

13:30 – Čovječe ne ljuti se / Barbara Novak Krainc

15:00 – Lisica bez repa / Predstava / Umjetnička organizacija “Peripetija”

+ Oba dana društvene igre, nogomet i badminton (slobodno ponesite i svoje rekvizite za igru), te izložba fotografija “Mistična šuma” – autor Damir Mrvčić.

Ulaz za svu djecu je besplatan!

Događaj sufinancira Varaždinska županija i Grad Varaždinske Toplice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje