Povežite se s nama

Život i društvo

TZ Varaždinske županije: Donesite tradicijske dječje igračke ili opremu i sudjelujte u izložbi

Objavljeno:

- dana

Blagdansko je doba vrijeme darivanja, posebno se tome vesele oni najmlađi. A kako najbolje dijete razveseliti nego igračkom.

Upravo izložbom tradicijskih igračaka i dječje opreme ili pribora u ulaznom prostoru u Županijsku palaču, Turistička zajednica Varaždinske županije kao organizator želi pokazati bogatstvo tih već zaboravljenih predmeta koje ljudi čuvaju u svojim domovima.

Pozivom da ih posude za prigodnu izložbu u staklenim vitrinama žele potaknuti i one koji se očuvanjem tradicije bave već duže vrijeme, ali i one koji možda imaju neke prigodne predmete iz prošlosti a nisu im do sada odavali puno pažnje. To su igračke napravljene kod kuće od različitih materijala te drvene i glinene igračke ili svirale kupljene na proštenjima, školska oprema i pribor te sve ono što naše bake i djedove podsjeća na djetinjstvo i ljubav koju su svi dobivali u obitelji kad su bili mali.

Poziv je upućen i svima koji žele izraditi i replike onih igračaka koje su možda nestale, ali još uvijek žive u sjećanju. Zainteresirani se mogu odazvati u ured Turističke zajednice Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7, u atriju Županijske palače i donijeti predmete koje žele posuditi za ovu prigodu. Nakon prikupljanja izložaka napravit će se odabir i priprema za izložbu čije će otvorenje biti u subotu, 16. prosinca, u 10 sati, a moći će se razgledati sve do 6. siječnja. Predmete za izložbu možete donijeti sve do 12. prosinca, a uz svaki će izložak biti istaknuto ime vlasnika i iz kojega kraja dolazi.

Za pravo predblagdansko ozračje u atriju Županijske palače uz otvorenje izložbe pobrinut će se Županijski savez poljoprivrednih udruga koji organizira humanitarnu podjelu sarme uz donacije koje će se prikupljati za bolesnu djecu za koju brine Zaklada Vita.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje