Povežite se s nama

U fokusu

“U 15-satnoj smjeni dvije njegovateljice brinule su se o 58 korisnika bez ikakve pomoći ili nagrade”

Objavljeno:

- dana

Pandemija koronavirusa utjecala je na rad većine institucija, stvorivši im velike probleme u funkcioniranju. Među njima je i Dom za starije i nemoćne Varaždin, kojem je osnivač Varaždinska županija.

Naime, redakciji Regionalnog tjednika javila se djelatnica Doma (podaci su poznati redakciji), požalivši se na neke već postojeće probleme koje je COVID-19 dodatno naglasio, ali je, s druge strane, iznjedrio i nepravdu. Njezine je tvrdnje potvrdilo još nekoliko djelatnica nezadovoljnih funkcioniranjem varaždinskog Doma za starije i nemoćne.

Djelatnica Doma požalila se na iznimno teške uvjete rada u vrijeme kada je u Domu bio aktivan velik broj koronavirusom zaraženih djelatnika i korisnika, pri čemu od nadređenih i Županije kao osnivača nisu dobili nikakvu potporu – ni financijsku, ni u ljudskim resursima, a ni verbalnu.

Različit tretman

– Otkad je krenula pandemija pa do sada, nismo dobili nikakvu pomoć ili potporu, niti nas je itko nešto pitao. U Domu je bio vrlo velik broj zaraženih korisnika i djelatnika, što nas je dovelo u situaciju da u jednoj smjeni od 15 sati rade dvije njegovateljice i jedna medicinska sestra, ponekad čak i jedna njegovateljica uz medicinsku sestru, koje su se brinule o čak 58 korisnika. Ljuti nas to što se nije pokušalo pronaći rješenje da nam netko dođe u ispomoć, kao što je to bio slučaj u bolnicama i nekim drugim ustanovama. I inače je u Domu premalo njegovateljica u odnosu na broj korisnika, a COVID-19 je uzrokovao nemoguće uvjete rada. Zbog toga su, osim nas, ispaštali i sami korisnici Doma – ispričala je djelatnica, dodavši da sav dodatni napor i iscrpljivanje ni na koji način dosad nisu bili prepoznati, odnosno nagrađeni.

Smeta je, kaže, što se nije sve tretiralo na isti način.

– Za nas se nije moglo osigurati osoblje koje bi nam došlo u pomoć, za nas nema ni naknade, kao što su je dobili djelatnici Opće bolnice Varaždin i drugih. Nitko nas nije pitao možemo li izdržati toliko sati rada u komadu, bez pauze, u zaštitnim odijelima, bez mogućnosti izlaska iz ustanove. Tretira nas se kako komu odgovara. Kada bi nam država trebala osigurati pomoć ili financijsku naknadu, tada smo, kažu, pod ingerencijom Županije. Kada bi Županija trebala reagirati, e tada je država kriva za trenutnu situaciju – nezadovoljna je djelatnica.

Osim toga, smatra da nije u redu to što Dom nema zasebni odjel za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti.

– Način rada s takvim osobama je drugačiji. Kod nas su ti korisnici zbrinuti u okviru redovnog Odjela gerijatrijsko-zdravstvene njege. Naravno, osnivanje posebnog odjela s tim statusom značilo bi, između ostaloga, povećanje naših plaća, no to očito nije prioritet – govori djelatnica.

Teški uvjeti rada

Vezano uz ovu problematiku, upit smo poslali ravnateljici Doma za starije i nemoćne Varaždin Vesni Vidović Oreški te Varaždinskoj županiji. Ravnateljica Doma potvrdila je da je kapacitet Doma 360 korisnika. Rekla je i da je cijelo vrijeme tijekom pandemije, zbog zabrane smještanja novih korisnika i potrebnih soba za izolaciju, popunjenost u prosjeku bila manja za 20 do 30 korisnika, ovisno o pojedinom razdoblju. U Domu je stalno zaposleno 97 djelatnika, od čega 17 medicinskih sestara i 24 njegovatelja odnosno njegovateljice, rekla je Vidović Oreški.

– U normalnim okolnostima, kada je u pitanju gerijatrijsko-zdravstvena njega, u Domu na ukupno 158 korisnika na Odjelu gerijatrijsko-zdravstvene njege dnevno radi šest medicinskih sestara, koje su raspoređene u dva turnusa po 12 sati, i 12 njegovateljica, raspoređenih u dvije smjene po 8 sati, od čega na svakom od triju dislociranih odjela gerijatrijsko-zdravstvene njege od 46, 58 ili 54 korisnika rade u svakom trenutku jedna sestra i dva njegovatelja. Isto tako, u jutarnjoj smjeni od 8 sati radnim danom radi medicinska sestra za korisnike stambenog dijela, dok u preostalo radno vrijeme, ovisno o potrebi, usluge tim korisnicima pruža jedna od medicinskih sestara u turnusu – ispričala je ravnateljica Vidović Oreški.

U Domu je od 27. listopada 2020. godine, kada je detektiran prvi korisnik pozitivan na COVID-19, bilo pozitivno 119 korisnika i 50 djelatnika. Od 18. siječnja ove godine u Domu nema zaraženih korisnika, a na dan 5. veljače ni djelatnika, dok je jedna korisnica, koja trenutno boravi u bolnici zbog moždanog udara, pozitivna na COVID-19.

– U vrijeme kada je bilo najviše zaraženih korisnika i djelatnika, način rada organizirali smo iz dana u dan, ovisno o broju raspoloživih djelatnika po svim odjelima. Po preporuci epidemiologa i resornog ministarstva, rad se morao organizirati tako da bude što manje rizika za međusobni prijenos virusa te da se smjene ne susreću, a da se radno vrijeme preraspodijeli. U jeku najvećeg broja pozitivnih djelatnika na Odjelu gerijatrijsko-zdravstvene njege te onih koji su morali biti u izolaciji, početkom prosinca 2020. godine, njegovatelji su pojedinih dana radili i do 15 sati dnevno, a medicinske sestre po 24 sata, nakon čega su bile slobodne – rekla je Vidović Oreški, dodavši da je to bilo izazovno razdoblje, pogotovo onima koji su radili s korisnicima pozitivnima na COVID-19 jer, osim redovne zaštitne opreme, morali su nositi i vrlo neugodna zaštitna odijela.

Na upit o tome jesu li tražili pomoć iz drugih ustanova, odgovorila je potvrdno, uz napomenu da nije bilo moguće pronaći djelatnike te da su se na tom vrhuncu epidemije s nedostatkom djelatnika suočavale sve takve ustanove. Osim toga, ni putem Zavoda za zapošljavanje, kaže, u tom trenutku nije bilo moguće pronaći slobodne i zainteresirane djelatnike za rad u Domu.

Nedostatak djelatnika

– Ipak, uspjeli smo zaposliti dvije medicinske sestre i dvije čistačice na razdoblje od 30 do 60 dana. Pomoć koju smo dobili na prijedlog županijskog stožera CZ-a bila je mogućnost izdvajanja i smještaj dijela pozitivnih korisnika u privatni dom u Možđencu, što je puno značilo kada smo zbog ljudskih potencijala i prostornih ograničenja bili u nemogućnosti zbrinjavati sve korisnike pozitivne na COVID-19 – ističe.

S cijelom situacijom bila je upoznata i Varaždinska županija, iz koje ne kriju da su zbog stanja u Domu bili zabrinuti. Navode da su se s „jednakom pažnjom posvetili i korisnicima svih ostalih domova na području Županije“.

– Aktivnosti koje smo poduzimali postale su primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj. Naš Stožer civilne zaštite je prvi stožer koji je predložio mobilizaciju zasebnog objekta u kojem smo zbrinjavali, i u ovom trenutku zbrinjavamo, korisnike svih domova s područja Županije koji su to zatražili i koji su imali potrebu izdvojiti dio ili sve korisnike iz svojih objekata zbog COVID-a-19. Sveukupno je u domovima smješteno oko 2500 korisnika – navode iz Županije.

Na pitanje što je Varaždinska županija kao osnivač učinila po pitanju povećanja broja djelatnika u kritičnim trenucima, odgovaraju da raspoloživih djelatnika jednostavno nije bilo te dodaju da je „neodgovornost pojedinaca koji su umanjivali ozbiljnost situacije doprinijela širenju zaraze i preopterećenju zdravstvenog sustava, posljedično i nedostatku radnika“.

Smatraju također da svatko treba biti nagrađen za svoj rad, iako djelatnici Doma za rad u otežanim uvjetima nisu dobili uvećanje plaće od 10 %, kao što su to dobili, primjerice, u Općoj bolnici Varaždin. Na prijedlog ravnateljice Doma, Varaždinska županija je u proračunu predvidjela sredstva za isplatu nagrade za radne rezultate djelatnika Doma koji su u prosjeku imali najviše odrađenih sati.

– Od Doma smo dobili popis svih radnika koji su radili najmanje 50 sati s COVID-19 pozitivnim osobama, pri čemu ima i radnika koji su odradili više od 500 sati. Na temelju toga će radnici koji su na dan 31. prosinca 2020. imali više od 150 sati rada s COVID-19 pozitivnim korisnicima dobiti nagradu za radne rezultate u iznosu od 1000 kuna po radniku. Nažalost, država je osigurala financijska sredstva za uvećanje plaće od 10 % samo za ustanove kojima je ona osnivač, zbog čega nisu nagrađeni svi radnici proporcionalno broju sati provedenih u radu s COVID-19 pozitivnim osobama – otkrili su iz Županije.

Ravnateljica je također predložila da nagrada od 1000 kuna bude odlukom župana dopunjena mogućnošću nagrade i za posebno angažirane djelatnike, no o tome iz Županije zasad nisu izvijestili.

“Alzheimer odjel”

Kada je riječ o činjenici da varaždinski Dom za starije i nemoćne ima pet korisnika oboljelih od Alzheimerove bolesti a nema zasebni odjel za takve osobe, Vidović Oreški navodi da je tzv. „Alzheimer odjel“ u planu, ali da dosad, uz druge prioritete, nije bilo novaca, ponajprije za zapošljavanje novih djelatnika i povećanje sredstava, jer je za 20 korisnika na takvom odjelu potrebno zaposliti devet novih djelatnika.

Iz Županije tvrde da Zakon ne nalaže zasebni odjel, no da se upravo tomu teži. Pritom nisu naveli što točno Županija poduzima kako bi se to ostvarilo.

– Osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti nisu imale tu bolest prilikom primanja u Dom. Osnivanje zasebnog odjela značio bi velik napredak u radu, bolje uvjete za korisnike, bolje uvjete rada za radnike, a posljedično bi to značilo i povećanje cijene usluge za korisnike. Imajući na umu platežnu moć korisnika, za početak moramo cijenu usluga koje Dom sada pruža izjednačiti s ekonomskom cijenom, što trenutno nije slučaj, a potom utvrditi koje su mogućnosti nadstandarda – zaključuju iz Županije.

U fokusu

Stričak o Čačiću: „Kad ga premijer pozove, dotrči do Banskih dvora pa ode do N1 malo galamiti, a Reformisti redovito dižu ručice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

čačić stričak

Vijećnika Ivana Čehoka zanimalo je na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine slijedeće:

– Postavio sam pitanje prema Varaždinskoj županiji jesu li ikad primili uplatu poljoprivrednog proizvođača g. Cafuka, protiv kojeg nemam ništa, dapače, 2003. godine je g. Presečkom i njemu, za vrijeme mog mandata, gradska vlast dodijelila vojnu ekonomiju. S obzirom na izjave predsjednice Gradskog vijeća Zdravka Grđan, ujedno i ravnateljice jedne županijske ustanove, da je županija primala uplate, a od pročelnice smo dobili odgovor da nije primila nijednu uplatu, pitam župana što kani dalje poduzeti? Moje mišljenje je da bi to trebalo uputiti DORH-u, da se točno utvrdi zašto nije plaćano državi, gradu i županiji, i kakve će biti sankcije ravnateljici Drugoj gimnaziji Varaždin jer je riječ o ravnateljici jedne županijske ustanove i nije u redu da jedan županijski čelnik i ravnatelj takve institucije iznosi neistine – pitao je vijećnik Ivan Čehok na današnjem aktualnom satu sjednice Županijske skupštine župana Anđelka Stričaka.

Župan je pak apelirao na vijećnika Čehoka da ne proziva toliko članove Reformista.

– Jer kad prozivate članove Reformista prozivate gospodina Radimira Čačića. Vi valjda znate da je gospodin Čačić HDZ-ov mali od palube. Kad ga premijer pozove, dotrči do Banskih dvora, sasluša ga, ode do N1 malo galamiti, a redovito Reformisti dižu ručice. Redovito dižu i zato ih nemojte toliko granatirati, ali taj fini gospodin je ostavio jedan zanimljiv trag – ironično će Stričak, koji je dalje nastavio:

– Čačićev Coning ostao je dužan HBOR-u, HEP-u Poreznoj upravi, Gradu Varaždinu i Hrvatskim vodama… Vidite, to se zove sposobnost. I kad ja velim za DORH da se ponašaju mentalitetom ljubičastih kmera, onda se Reformisti nađu uvrijeđeni. Ovo nikome nije uspjelo – biti suh ko crkveni miš, biti dužan Bogu, vragu i Poreznoj upravi i uz to izgraditi u Jalžabetu orlovo gnijezdo. To nikome nije uspjelo. Nitko te ne pita ništa, čak ni istraga nije pokrenuta. To je problem DORH-a, ništa nije pokrenuto. Kad ste već pitali za OPG Cafuk, da – cijenjeni su i pošteni ljudi, žao mi je da ih je gospodin Čačić uvukao u ovakvo valjanje blatom jer oni to nisu zaslužili. Pošto ste tražili da se to pitanje uputi DORH-u, uputit ćemo – naveo je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Skandal s novom zgradom varaždinskog Zavoda: angažiran projektant s lažnim papirima, umiješano i ukrajinsko veleposlanstvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnica Snježana Cerjan (HDZ) upitala je na današnjoj sjednici Županijske skupštine je li projekt izgradnje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije već završio ili će tek početi.

Potom je uslijedio odgovor župana Anđelka Stričaka, koji je otkrio zanimljive podatke o samome projektu, ali i projektantu za kojeg se isposatavilo da je – lažni.

– Ponovo nekoliko zanimljivih podataka. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je još 4.11.2021. raspisao natječaj za projektiranje. Ugovor je sklopljen tek 5.5.2022. i sad se sigurno svi pitate zbog čega je upravi, vodstvu, komisiji, trebalo šest mjeseci da odabere projektanta? Evo zanimljivosti – na natječaj se javio projektant koji je krivotvorio dokumente. U Hrvatskoj nije isprojektirao doslovce ni pseću kućicu, ali je gle čuda, u Ukrajini isprojektirao dvije-tri bolnice. Pa smo trebali putem našeg veleposlanstva tražiti pomoć da se utvrdi dali je taj vrijedni projektant išta i igdje isprojektirao. Odgovor je bio da su svi dokumenti koje govore o njegovim referencama krivotvoreni. Zatražio sam od Uprave da se obavijesti DORH i gle čuda, nemamo ponovo nikakvu povratnu informaciju. Možda je i on njihov – ustvrdio je župan Stričak, i nastavio dalje otkrivati zanimljivosti o varaždinskom Zavodu:

– Ali, kada već govorimo o Zavodu, na prošloj sjednici je bilo pitanje vezano uz one medijske natpise da je temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva policija utvrdila opravdanu sumnju da se u Zavodu prikrivao blagajnički manjak čime su oštetili ustanovu za oko 11 tisuća kuna i da ide prijava protiv tri osobe. Odmah sam zatražio od naše revizije da ode u tu ustanovu i utvrdi što se tamo događa. I gle čuda, naša revizija utvrdi da je tamo neevidentiran iznos u glavnoj blagajni na dan 31. siječnja od 108.000 kuna. I sad se pitam, koliki „debilić“ moraš biti, čak i ako ne radiš u DORH-u, da ništa ne vidiš, a nakon toga naša revizija utvrdi 108.000 kuna štete? Jer, svaka uplatnica izgleda tako da na joj stoji iznos, od koga je zaprimljena, za što, likvidator, blagajnik i uplatitelj. Mene zanima, kako je moguće da DORH diže paušalne prijave, a ni ne znamo je li prijava dignuta, čitali smo iz medija, a Varaždinsku županiju kao osnivača nitko nije obavijestio o tome, i nakon toga naša revizija utvrdi stanje u lipu. Kako je to moguće? Molio bih da se cijela ova rasprava sa današnje skupštine uputi glavnoj državnoj odvjetnici. Ili, u vrijeme Čačićevog mandata 2017. godine naša revizija utvrdi da su se 27. 2. 2017. isti dan istom ponuđaču uputilo šest narudžbenica za jedan aparat. I to nije razbijanje nabave? I ta gospođa koja je imala očito prste u tome je poslije bila najglasnija u prozivanju svih. Ali, DORH ne može otkriti ništa. Čak ni to tko je tada putovao na Kubu. Ništa ne mogu otkriti – rezolutno je odgovorio Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje