Povežite se s nama

Život i društvo

U akciju STEM revolucija prijavilo se osam škola iz Varaždinske županije i POU Varaždin, prijavite se i vi

Objavljeno:

- dana

APEL MLADIH HNS-OVACA

U projekt STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole dosad se prijavilo osam škola s područja Varaždinske županije i Pučko otvoreno učilište.

Škole koje su sve već prijavile za ovaj projekt, za koji se može prijaviti do 10. veljače su IV. i II. OŠ Varaždin, Prva gimnazija Varaždin, Elektrostrojarska škola, OŠ Petrijanec, OŠ Svibovec, OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice i OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija.

Prilika za bolju kvalitetu obrazovanja

Mladi HNS-a Varaždinske županije pozivaju i ostale osnovne i srednje škole te učeničke udruge i domove da se uključe u STEM revoluciju te da se prijave za uvođenje BBC micro:bit tehnologije.

– Nažalost, naš obrazovni sustav zaustavio se negdje u prošlosti, a iako se kaska s reformom školstva, kao što se kaska i s prilagodbom nastavnog programa potrebama tržišta, ovo je prilika da se poboljša kvaliteta obrazovanja u školama. Znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika, odnosno tzv . STEM područja omogućavaju prilagodbu digitalnim trendovima koji zahvaćaju svijet te znanje iz tih područja povećava konkurentnost naših budućih kadrova u visokotehnološkim kompanijama iz Hrvatske i cijelog svijeta – navodi Alen Grabar, predsjednik mladih HNS-a Varaždinske županije u priopćenju.

 – Prvi smo uveli nastavu u jednoj smjeni, već deset godina provodimo projekt centara izvrsnosti, a učenici iz naše županije osvajaju nagrade u robotici. Želimo da Varaždinska županija bude prva u uvođenju STEM područja u nastavni plan i program – zaključuje.

Rezultati se očekuju sredinom veljače, a više informacija mogu se pronaći na linku:

http://croatianmakers.hr/hr/project/prijavnica-za-projekt-bbc-microbit-stem-revolucija-u-skolama/

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Arhiva RT

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje