Povežite se s nama

Međimurje

U Belici otvoreno novo skladište za krumpir, u Prelogu predstavljen projekt distributivnog centra za voće i povrće

Foto: Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Belici je otvorila još jedno specijalizirano skladište za krumpir u vlasništvu tvrtke Agrobela. Riječ je o projektu vrijednom 15 milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo više od sedam milijuna kuna bespovratnih sredstava putem Programa ruralnog razvoja. Programom su sufinancirana 26 projekta gradnje logističko-distributivnih centara za što je Ministarstvo osiguralo oko 102 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost investicija višestruko premašuje taj iznos.

– Najviše su se angažirali proizvođači i distributeri iz Međimurske, Varaždinske i Ličko-senjske županije. Rezultat je to hrvatskog zajedničkog odgovora na činjenicu da je Europska unija sukladno analizama i znanstvenim spoznajama zabranila uporabu klorprofama te da su proizvođači imali vrlo kratko vrijeme da se prilagode novim pravilima poslovanja na tržištu. Veseli da smo zajedno uspjeli možda u najkraćem vremenu, a ja bih rekla i u odnosu na mnoge druge europske zemlje, realizirati ovako zahtjevan poduhvat – istaknula je ministrica Vučković.

Novootvoreno skladište nalazi se na površini od 2200 kvadratnih metara i dostatno je za pohranu i čuvanje 3600 tona krumpira.

A da je otvaranje još jednog modernog prostora za skladištenje krumpira u Međimurju iskorak i novi standard kada je riječ o održivoj poljoprivredi, zaštiti proizvoda i njihove kvalitete, potvrdio je međimurski župan Matija Posavec.

– Ako se ičim možemo pohvaliti to je kvaliteta naših poljoprivrednih proizvoda. Krumpir i jabuke se najviše proizvode upravo u Međimurju i svaki ovakav objekt mora naići na podršku svih razina, od općine, preko Županije, do države u cjelini – dodao je Posavec.

A da su krumpir i jabuke uistinu međimurski, ali i nacionalni prioriteti, potvrđeno je nešto kasnije kada je ministrici Vučković u Prelogu predstavljen projekt izgradnje logističko-distributivnog centra za voće i povrće za što se putem Europskog fonda može osigurati iznos od čak 10 milijuna eura. Projekt logističko-distributivnog centra za voće i povrće proglašen je strateškim projektom Međimurske županije, dok je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava koja će biti uložena u realizaciju ovakvih projekata.

– Za potrebe izgradnje logističko-distributivnog centra za voće i povrće Grad Prelog će ponuditi zemljište. Zemljište bi trebalo obuhvaćati oko četiri hektara. Procijenjeno je da je kvalitetna lokacija za tu namjenu područje „Krč“ u Čehovcu, pogotovo jer je u neposrednoj blizini  autoceste, odnosno buduće gradske obilaznice. S obzirom da je zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske, tražit će se njegova dodjela bez naknade, a upravo o tome smo i razgovarali na radnom sastanku s ministricom Vučković – potvrdio je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje