Povežite se s nama

Međimurje

U Donjoj Dubravi održan tradicionalni Memorijal Teti Lizi u čast

Foto: Općina Donja Dubrava

Objavljeno:

- dana

Tijekom proteklog vikenda Donjom Dubravom ponovo je odjekivala međimurska popevka i nasljeđe njezine ambasadorice Elizabete Toplek – Tete Lize.

“Memorijal Deca, moja deca” i ove godine priredili su vrijedni čuvari baštine iz KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava te tamošnja Osnovna škola.

Ovaj memorijalni festival održava se od 2018. godine da sačuva sjećanje na Tetu Lizu te da njezina baština nastavi živjeti među svakom novom generacijom.

U petak je, 17. studenoga, program Memorijala održan u Osnovnoj školi Donja Dubrava gdje su nastupila učenici iz osnovnih škola iz Kuršanca, Kotoribe, Područne škole iz Novog Sela Rok, Osnovne škole Macinec, OŠ Sveti Martin na Muri te Osnovne škole Donja Dubrava.

Djeca su u pripremi Memorijala pisala radove te izrađivala likovna djela te su za najuspješnije radove u ovoj završnici i nagrađeni. U kategoriji učenika od 5. do 8. razreda, prvo mjesto pripala je Izabeli Perhoč, drugo Bruni Rusak, a treće Asji Vranović. Prvo mjesto za učenika od 1. do 4 razreda osvojio je Andreas Novak, drugo mjesto Luna Vučenik, a treće Eva Mlinarić.

Učenici su se natjecali i u literarnom natječaju, gdje je prvo mjesto za učenike od 5. do 8. razreda osvojila Katija Novak, drugo mjesto Sara Žulić, a treće Noa Kolar. Ukategoriji učenika od 1. do 4. razredaprvo mjesto osvojila je Gita Zamuda, drugo mjesto Šimun Turk, a treće Tia Maria Kresinger.

Potom je glasala i glazbena komisija te najboljim nastupom ovog dijela Memorijala proglasila Leu Oršoš iz OŠ dr. Ivana Novaka Macinec koja je izvela pjesmu ‘Vuprem oči’.

Male sudionike i mnogobrojnu publiku razveselio je i nastup gošće – estradne umjetnice iz Pušćina Zse Zse.

Dio Memorijala posvećen dječjem stvaralaštvu okončan je izvedbom pobjedničke pjesme te zajedničkim izvođenjem međimurske popevke Deca, moja deca.

Priredbi su uz brojnu publiku nazočili i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivc, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga, načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, predsjednica KUD-a Donja Dubrava Štefica Kovač, te predsjednica Udruge za osobe s invaliditetom „Ludbreško sunce“, Ruža Zlatar.

POPEVKA IZ GLASNICA I SRCA ODRASLIH

Subotnji dio festivala u čast međimurskog popevki osmislili su članovi donjodubravske Seljačke sloge. U sportskoj dvorani Osnovne škole izvrsnim nastupima predstavili su se domaćini i i organizatori te su nastupili članovi dječje skupine, te ženska vokalna skupina KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava, uz soliste Sašu Štefića i Ivana Brljaka, te cimbulaše Andriju Maronića i Vilima Čituša. KUD Donji Vidovec predstavio se uz solista Alojza Nestića, a nastupile su i članice vokalne skupine KUU-a Veseli Međimurci iz Čakovcu, Cecilija Merkač Hudopisk, Zvonimir Dravec, Puhački orkestar općine Donja Dubrava te Dixieland band Čakovec.

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje