Povežite se s nama

U fokusu

U Francuzima Varaždinska županija dobila potencijalne partnere za brojne projekte

Varaždinska županija Čačić Francuska

Objavljeno:

- dana

Varaždinski župan Radimir Čačić, u pratnji posebne savjetnice Natalije Martinčević, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutina Vinceka i više stručne suradnice za regionalni razvoj i europske poslove Maje Zuber, protekla je tri dana proveo u posjetu francuskom departmanu Saône-et-Loire.

Predsjednik departmana André Accary i župan Čačić su potpisali deklaraciju o namjeri suradnje na brojnim područjima – od obrazovanja, turizma, poljoprivrede, enologije i gastronomije, kulture do javne uprave. Neki od projekata već su u fazi konkretnog dogovora poput prezentacije zaštićenih proizvoda Varaždinske županije na francuskim gastro sajmovima i suradnje varaždinske Glazbene škole i regionalnog konzervatorija u Chalon-sur-Saôneu.

Dogovorili su i zajedničko apliciranje projekata iz navedenih na fond francuskog Ministarstva vanjskih poslova, koje njime potiče međuregionalnu suradnju francuskih jedinica lokalne i regionalne samouprave s inozemnima.

Uz gospodina Accaryja, varaždinsku delegaciju su dočekali njegovi zamjenici (Sébastien Martin, Fabien Genet, Frédéric Brochot i Élisabeth Roblot), zastupnik u Europskom parlamentu Arnaud Danjean i brojni službenici.
Osim radnog dijela u kojem su raspravljali o idućim koracima suradnje, francuski su partneri proveli hrvatske kroz farmu goveda u Champlecyju, vinske podrume u Givryju i tvornicu UNOWHY, poznatu po proizvodnji posebnih tableta za škole, SQOOL.

Ovo je, inače, uzvratni posjet, nakon inicijalnog sastanka održanog u travnju prošle godine u Varaždinu.

Osim u departmanu Saône-et-Loire, Varaždinska županija je potencijalnog partnera pronašla u istraživačkom centru European College of Cluny. Obzirom da je i sjedište European College of Cluny u istoj regiji te da upravo taj centar, u suradnji sa Skupštinom europskih regija (Assembly of European Regions – AER), a na prijedlog župana Čačića, razvija kurikulum prema kojem će se odvijati edukacija i međuregionalna razmjena službenika, održan je i sastanak s njihovim voditeljima, Jean-Luc Delpeuchom, predsjednikom mreže prestižnih francuskih sveučilišta HESAM University i Borisom Chevrotom, voditeljem programa Collegea.

Riječ je o pilot projektu Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade AER-a, kojima župan Čačić predsjedava od ožujka 2018. godine. Očekuje se da bi se s provedbom projekta moglo početi već ove godine, nakon finaliziranja dogovora i proljetnog plenarnog zasjedanja AER-a, koje je zakazano idući tjedan, od 26. do 28. ožujka u Örebru, u Švedskoj.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje