Povežite se s nama

U fokusu

U Francuzima Varaždinska županija dobila potencijalne partnere za brojne projekte

Varaždinska županija Čačić Francuska

Objavljeno:

- dana

Varaždinski župan Radimir Čačić, u pratnji posebne savjetnice Natalije Martinčević, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutina Vinceka i više stručne suradnice za regionalni razvoj i europske poslove Maje Zuber, protekla je tri dana proveo u posjetu francuskom departmanu Saône-et-Loire.

Predsjednik departmana André Accary i župan Čačić su potpisali deklaraciju o namjeri suradnje na brojnim područjima – od obrazovanja, turizma, poljoprivrede, enologije i gastronomije, kulture do javne uprave. Neki od projekata već su u fazi konkretnog dogovora poput prezentacije zaštićenih proizvoda Varaždinske županije na francuskim gastro sajmovima i suradnje varaždinske Glazbene škole i regionalnog konzervatorija u Chalon-sur-Saôneu.

Dogovorili su i zajedničko apliciranje projekata iz navedenih na fond francuskog Ministarstva vanjskih poslova, koje njime potiče međuregionalnu suradnju francuskih jedinica lokalne i regionalne samouprave s inozemnima.

Uz gospodina Accaryja, varaždinsku delegaciju su dočekali njegovi zamjenici (Sébastien Martin, Fabien Genet, Frédéric Brochot i Élisabeth Roblot), zastupnik u Europskom parlamentu Arnaud Danjean i brojni službenici.
Osim radnog dijela u kojem su raspravljali o idućim koracima suradnje, francuski su partneri proveli hrvatske kroz farmu goveda u Champlecyju, vinske podrume u Givryju i tvornicu UNOWHY, poznatu po proizvodnji posebnih tableta za škole, SQOOL.

Ovo je, inače, uzvratni posjet, nakon inicijalnog sastanka održanog u travnju prošle godine u Varaždinu.

Osim u departmanu Saône-et-Loire, Varaždinska županija je potencijalnog partnera pronašla u istraživačkom centru European College of Cluny. Obzirom da je i sjedište European College of Cluny u istoj regiji te da upravo taj centar, u suradnji sa Skupštinom europskih regija (Assembly of European Regions – AER), a na prijedlog župana Čačića, razvija kurikulum prema kojem će se odvijati edukacija i međuregionalna razmjena službenika, održan je i sastanak s njihovim voditeljima, Jean-Luc Delpeuchom, predsjednikom mreže prestižnih francuskih sveučilišta HESAM University i Borisom Chevrotom, voditeljem programa Collegea.

Riječ je o pilot projektu Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade AER-a, kojima župan Čačić predsjedava od ožujka 2018. godine. Očekuje se da bi se s provedbom projekta moglo početi već ove godine, nakon finaliziranja dogovora i proljetnog plenarnog zasjedanja AER-a, koje je zakazano idući tjedan, od 26. do 28. ožujka u Örebru, u Švedskoj.

U fokusu

FOTO U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, stigao i premijer Andrej Plenković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Varaždinskim Toplica u subotu, 25. svibnja svečano je otvoreno Hotel Bernarda, hotela s četiri zvjezdice.

Riječ je o investiciji tvrtke Bernarda Nova, vlasnice Bernarde Cecelje vrijednoj više od osam milijuna eura.

Hotel ima 27 soba, unutarnji i vanjski bazen, finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu te balneo kupke. Dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u Wellness centru, a u ponudi je i pilates studio, što jedinstveno je u Hrvatskoj.

Poduzetnica Bernarda Cecelja željela je vratiti nešto svojem rodnom kraju.

– Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna. Stigli smo do kraja od ideje i realizacije objekta koji se prostire na površini od 10.000 četvornih metara. Susretali smo s raznim poteškoćama i mnogi su se već pitati kada će hotel biti otvoren. Samo sam ja znala koliko se tu nanizalo problema od 2015. godine pa do danas. Otvorenje Hotela veliki je zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma – poručila je Cecelja.

Na otvorenje Hotela Bernarda stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– U okviru NPOO-a nastojali smo jedan veliki dio sredstava, uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. To je bio potez države, da kapitaliziramo turizam upravo u onim područjima gdje smatramo da je određena pomoć bila potrebna. Vaša investicija gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnog hotela, u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca – zaključio je premijer Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Premijer Plenković stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Plenković u subotu, 25. svibnja stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin društvu ministra turizma i sporta Tončija Glavine.

Najprije će u 9.30 biti prisutan na otvorenju Hotela Bernarda u Varaždinskim Toplicama. Tamo će ga dočekati vlasnica hotela Bernarda Cecelja, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Nakon toga će se premijer i njegova pratnja uputiti do Varaždina, gdje će u 10.30 prisustvovati svečanom otvorenju 6. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe–Adria i 13. izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje