Povežite se s nama

U fokusu

U Francuzima Varaždinska županija dobila potencijalne partnere za brojne projekte

Varaždinska županija Čačić Francuska

Objavljeno:

- dana

Varaždinski župan Radimir Čačić, u pratnji posebne savjetnice Natalije Martinčević, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutina Vinceka i više stručne suradnice za regionalni razvoj i europske poslove Maje Zuber, protekla je tri dana proveo u posjetu francuskom departmanu Saône-et-Loire.

Predsjednik departmana André Accary i župan Čačić su potpisali deklaraciju o namjeri suradnje na brojnim područjima – od obrazovanja, turizma, poljoprivrede, enologije i gastronomije, kulture do javne uprave. Neki od projekata već su u fazi konkretnog dogovora poput prezentacije zaštićenih proizvoda Varaždinske županije na francuskim gastro sajmovima i suradnje varaždinske Glazbene škole i regionalnog konzervatorija u Chalon-sur-Saôneu.

Dogovorili su i zajedničko apliciranje projekata iz navedenih na fond francuskog Ministarstva vanjskih poslova, koje njime potiče međuregionalnu suradnju francuskih jedinica lokalne i regionalne samouprave s inozemnima.

Uz gospodina Accaryja, varaždinsku delegaciju su dočekali njegovi zamjenici (Sébastien Martin, Fabien Genet, Frédéric Brochot i Élisabeth Roblot), zastupnik u Europskom parlamentu Arnaud Danjean i brojni službenici.
Osim radnog dijela u kojem su raspravljali o idućim koracima suradnje, francuski su partneri proveli hrvatske kroz farmu goveda u Champlecyju, vinske podrume u Givryju i tvornicu UNOWHY, poznatu po proizvodnji posebnih tableta za škole, SQOOL.

Ovo je, inače, uzvratni posjet, nakon inicijalnog sastanka održanog u travnju prošle godine u Varaždinu.

Osim u departmanu Saône-et-Loire, Varaždinska županija je potencijalnog partnera pronašla u istraživačkom centru European College of Cluny. Obzirom da je i sjedište European College of Cluny u istoj regiji te da upravo taj centar, u suradnji sa Skupštinom europskih regija (Assembly of European Regions – AER), a na prijedlog župana Čačića, razvija kurikulum prema kojem će se odvijati edukacija i međuregionalna razmjena službenika, održan je i sastanak s njihovim voditeljima, Jean-Luc Delpeuchom, predsjednikom mreže prestižnih francuskih sveučilišta HESAM University i Borisom Chevrotom, voditeljem programa Collegea.

Riječ je o pilot projektu Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade AER-a, kojima župan Čačić predsjedava od ožujka 2018. godine. Očekuje se da bi se s provedbom projekta moglo početi već ove godine, nakon finaliziranja dogovora i proljetnog plenarnog zasjedanja AER-a, koje je zakazano idući tjedan, od 26. do 28. ožujka u Örebru, u Švedskoj.

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje