Povežite se s nama

Kultura

U Galerijskom centru izlažu ilustratori

Objavljeno:

- dana

KREATIVCI U USKOJ ULICI

Galerijski centar Varaždin za vrijeme trajanja Špancirfesta svoj je program osmislio u suradnji s programom “Kreativnice“ u Uskoj ulici.

Tako će publika u galerijskom prostoru do 27. kolovoza moći vidjeti dvije izložbe. Jedna se odnosi na festival “36 Mountains“ s predstavljanjem autorskih ilustracija.

Riječ je o festivalu čiji je cilj približiti ilustraciju i autorski crtež široj javnosti, predstaviti najjača ilustratorska imena s domaće i internacionalne scene te afirmirati mlade umjetnike. Formu festivalske glavne izložbe predvodi ilustriranje već poznatih concertina blokova, japanskog stila.

Druga izložba predstavlja radove Dominika Vukovića, također sudionika festivala “36 Mountains“, nastale kao vizualni produkt inspiriran stihovima 13 pjesama.

Izvor:
Foto:

Kultura

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja koja se odvija na temu „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“.

Budući da će Muzej planinarstva u manifestaciji sudjelovati jubilarni peti put, prigoda je to za retrospektivu brojnih događaja, stvarnih i digitalnih, proteklih Noći muzeja u Ivancu.

Kroz „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ uz videosnimke, fotografije i razgovore sa sudionicima prisjetit ćemo se planinarskih izložbi, učeničkih nastupa i druženja uz logorsku vatru, a novim sadržajima publici približiti ivanečku baštinu.

U programu sudjeluju arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda, koja će otkriti kako je tekla priprema prvih izložbi u Noći muzeja, potom Laura, Helena i Ares, učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, sa svojom mentoricom, učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, koji su u manifestaciju uključeni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ te Vesna Štruklec koja će u Noći muzeja oživjeti jedan zaboravljeni zimski običaj.

Za kraj programa čut ćemo stihove pjesnika Darka Fodera na izvornom ivanečkom govoru koje prate predivne slike Ivanca i Ivanščice.

Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a video će pripremiti fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Program pratite na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva u petak, 28. siječnja od 18 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić izlaže u varaždinskom RezervArtu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Petu godinu zaredom, umjetnička radionica Elkana (@ElkanaArtWorkshop) kulturnoj javnosti predstavlja svoje stvaralaštvo. Izložbena turneja počela je u Muzeju Grada Splita, zatim u Šibenku i napokon je stigla u varaždinsku Galeriju ARTiljerija.

Niz duboko promišljenih i vješto izrađenih skulptura, praćenih novom kolekcijom nakita koje je osnivač Elkane, umjetnik Feđa Aaron Bučić, povezao izložbom naziva „Stvaranje Univerzuma“ moći će se razgledati od subote, 29. siječnja, u galeriji RezervArta (Trg Pavla Štossa 41).

Na otvorenju izložbe u 19 sati bit će više riječi o logičnom nastavku umjetničke cjeline, koju čine i ranije izložbe: „Gdje istok susreće Zapad“ (2017.), „Gdje Svemir dotiče Zemlju“ (2018.), „Krunice s Brda ukazanja“ (2019.), te „Tikkun olam“ (2020.), s kojima se Elkana predstavila na više od 20 izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Monaku, Izraelu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini te u Indiji i Nepalu.

Izložbom „Stvaranje Univerzuma“ Bučić spaja filozofiju tzimtzum, jedan od najdalekosežnijih formuliranih pojmova u povijesti židovskog misticizma, s vedskom filozofijom, odnosno pojmom hiranyagarbha. Oba pojma opisuju, tumače, razlažu na shvatljivu razinu – samo stvaranje, postanak.

Tzimtzum, u prijevodu skupljanje, kontrakcija, povlačenje opisuje prvi korak kojim je B-g započeo proces stvaranja, povlačeći svoju bit iz jednog područja unutar sebe samog, stvarajući tako prostor u kojem bi kreacija mogla započeti. Ova primordijalna početna koncentracija tvori prazni prostor, halal happanuy. U prostoru te praznine B-g je emanirao, kreirao, oblikovao i u konačnici napravio sve svjetove.

Hiranyagarbha, odnosno zlatno jaje, zlatna utroba, univerzalna utroba označava izvor stvaranja Univerzuma, odnosno manifestiranog Svemira. Nakon velikog raspada Univerzuma, posvuda je bila tama. Ništa nije postojalo, ni statično niti u kretanju, sve je bilo u stanju sna. Tada se pojavio oblik izvan osjetila, Svayambhu, koji je stvorio iskonske vode, a u njima potom i sjeme stvaranja. Sjeme se pretvorilo u zlatnu utrobu, Hiraṇyagarbhu, iz koje je sve stvoreno.

Promišljanje o Stvoritelju, Stvaranju i Stvorenom te izučavanje, istinski kontakt i proživljavanje perspektiva različitih religija i kultura – okosnica je nesvakidašnjeg života splitskoga umjetnika Feđe Aarona Bučića.

Doživljeno na duhovnoj, mentalnoj i estetskoj razini, posjetiteljima aktualne izložbe prenosi koristeći svoje desetljećima usavršavane umjetničke vještine oblikovanja kamena, plemenitih metala, ali i fosila, 2.000 godina starog Rimskog stakla te poludragog kamenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje