Povežite se s nama

U fokusu

U Gradu Varaždinu zaposleno 109 ljudi, zašto je potrebno zaposliti još 6 djelatnika?

Objavljeno:

- dana

ODGOVOR IZ GRADSKE VIJEĆNICE

– Povoljnom financijskom situacijom u proračunu Grada Varaždina stvoreni su preduvjeti da se zbog stalnog povećanja opsega poslova i strategije podizanja kvalitete poslova gradske uprave, koji koriste građanima, pristupi popunjavanju radnih mjesta predviđenih ranije donesenom sistematizacijom i planom zapošljavanja – odgovaraju iz Grada Varaždina na pitanje zašto namjeravaju zaposliti novih šest službenika.

Podsjećamo, natječaji su raspisani u srijedu, na što su reagirali varaždinski Reformisti, koji ističu da će biti potrošeno dodatnih 800.000 kuna kako bi se „uljebilo podobne“.

<< Grad Varaždin zapošljava šest novih djelatnika, Reformisti reagirali: Poništite natječaje, već vas je sad previše 

Na to se iz Grada nisu očitovali. Međutim, izvijestili su da iz proračuna Grada Varaždina plaću trenutno prima 90 službenika, 12 namještenika na neodređeno vrijeme i 5 službenika na određeno vrijeme. Tome još treba pribrojiti dvojicu dužnosnika, gradonačelnika i njegovog zamjenika, pa je ukupni broj 109 zaposlenih.

U planu zapošljavanje ukupno 8 ljudi, ostali natječaji bit će raspisani naknadno!

– Kada je to moguće, povećan opseg poslova i dizanje kvalitete usluga građanima rješava se preraspodjelom radnih zadataka i djelatnika unutar samih upravnih odjela. No kada to zbog specifičnih zadataka i opsega poslova  nije moguće, opravdano se pristupa novom zapošljavanju djelatnika koji svojim kvalifikacijama i stručnošću moraju garantirati daljnje unapređenje kvalitete usluga koje Grad Varaždin pruža svojim građanima – objašnjavaju iz Grada.

Napominju da su natječaji za šest novih službenika raspisani u skladu s Planom prijema u službu, što je u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Prema tom Planu, predviđeno je zapošljavanje ukupno osam službenika, a natječaji za preostala dva radna mjesta bit će provedeni naknadno.

I dok je trošak zaposlenih u 2015. bio 15 milijuna kuna, a u prvih sedam mjeseci ove godine je potrošeno 9,5 milijuna kuna, za 2017. će ti troškovi porasti na 18,2 milijuna kuna!

Za zaposlene je 2015. potrošeno 15 milijuna kuna, a u 2017. će taj trošak porasti na 18,2 milijuna kuna

– Projekcija rashoda za zaposlene u sljedećoj godini, s uključenih 6 novozaposlenih te umanjeno za ovogodišnje odlaske u mirovinu, iznosi oko 18.200.000 kuna – navode iz Grada.

Napominju da su rashodi za zaposlene u 2015. činili 11,94 posto prihoda poslovanja ostvarenih u prethodnoj godini umanjenih za namjenske prihode, dok je zakonom propisano da smiju iznositi do 20 posto.

– Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u članku 14. propisuje proračunska ograničenja plaća na način da masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije iznositi više od 20 % prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini, umanjenih za prihode od domaćih i stranih pomoći i donacija, osim pomoći za preuzete državne službenike na temelju posebnog zakona, iz posebnih ugovora: sufinanciranje građana za mjesnu samoupravu te ostvarene s osnove dodatnog udjela u porezu na dohodak i pomoći izravnanja za financiranje decentraliziranih funkcija – objašnjavaju iz Grada.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

U Hrvatskoj danas bilježimo 134 nova slučaja zaraze koronavirusom i 32 preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519, priopćio je 25. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

U fokusu

Slijedi li od 1. veljače otvaranje teretana, terasa kafića…?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jučerašnjem sastanku Vlade i Stožera civilne zaštite RH glavna tema bili su koraci kojima bi se eventualno popustile epidemiološke mjere koje traju do 31. siječnja.

S obzirom na to da se bliži kraj mjeseca, prema pisanju Indexa, najvjerojatnije u srijedu, 27. siječnja, donijet će se odluka koja će se bazirati na popuštanju mjera u segmentu sporta i rekreacije, a na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

Naime, Index doznaje da je izgledno da se s ponedjeljkom, 1. veljače, otvore teretane, kao i da se proširi krug onih kojima su dozvoljeni treninzi, natjecanja i generalno bavljenje sportom, barem kad je riječ o sportu na otvorenom.

Najizglednije je također da se od 1. veljače kafićima dopusti prodaja kave i napitaka za van, a moguće i otvaranje terasa, čiji bi rad bio ograničen do 22 sata.

Učenici viših razreda osnovne trebali bi se vratiti u škole (sada nastavu prate online).

Nastavite čitati