Povežite se s nama

Život i društvo

U Grešćevini će se u subotu brati žito na starinski način

Objavljeno:

- dana

Tradicija i običaji

Žetvena svečanost u projektu „Od polja do stola i krova“ Udruge Biserna dolina, u Grešćevini će se – na području  Varaždinskih Toplica  –  održati u subotu, 9. srpnja.

Žetvene će se svečanosti održati u subotu, 9. srpnja. Početak okupljanja na trgu u Grešćevini, s dobrodošlicom gostima, bit će u 15 sati, a zatim se konjskim zapregama odlazi na njivu gdje će se održati ručna žetva raži uz pjesmu

To je četvrta prezentacija berbe žita na starinski način u Grešćevini, a s ciljem očuvanja tradicije i baštine.   

Žetvene će se svečanosti održati u subotu, 9. srpnja. Početak okupljanja na trgu u Grešćevini, s dobrodošlicom gostima, bit će u 15 sati, a zatim se konjskim zapregama odlazi na njivu gdje će se održati ručna žetva raži uz pjesmu.

Manifestacija završava na trgu roštiljadom i zabavom pod zvijezdama uz Family band. Kako i vremenska prognoza ide na ruku organizatorima, subota će biti dan kada će se u Grešćevini još jednom pokazati kako se čuvaju tradicija i baština. U tome će Udruzi Biserna dolina pomoći prijatelji iz KUD-a Elizabeta i konjičkih udruga iz susjedne općine Jalžabet.

Predsjednica Udruge Biserka Vudrag najavila je subotnje žetvene svečanosti kao samo prvi dio onog što će se događati u slijedećih mjesec dana.

– U našem projektu „Od polja do stola i krova“ vikend nakon ovog, ukoliko  vrijeme dopusti, požnjeveno žito ćemo dopremiti na trg u Grešćevini. Slama je za krov, a žito za kruh. Treći dio događanja je u suradnji s Udrugom „Naš zavičaj“ iz Krapine. Radi se o projektu „Škop“ pa ćemo slamom pokriti etno alatke za obradu zemlje, nadstrešnicom u centru sela ispod koje su izloženi plug, ornice, sijače i drugi alat kao podsjetnik na stara vremena.

Sve završavamo 14. kolovoza raženim delicijama na stolu“, najavila je predsjednica Udruge Biserna dolina.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Meteoalarm je žut za sjeverozapad Hrvatske, mogući olujni udari vjetra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteoalarm je žut za sjeverozapad Hrvatske za danas, 21. siječnja, te za sutra, petak.

Žuta boja znači da bi vrijeme moglo biti potencijalno opasno.

– Mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetra, uglavnom u Međimurju, Podravini i Hrvatskom zagorju. Najjači udar vjetra bit će jači od 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom – objavio je Meteoalarm za sjeverozapad naše zemlje.

Ovaj je alarm još jači za obalu Hrvatske te je narančaste boje, što znači jako, mjestimice olujno jugo i južni vjetar. Najjači udari vjetra 65 do 110 km/h.

Nastavite čitati

Život i društvo

Elektrostrojarska škola Varaždin i Prva gimnazija Varaždin pokrenule akciju za kupnju kontejnera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvor: Prva gimnazija Varaždin

Elektrostrojarska škola Varaždin i Prva gimnazija Varaždin zajednički su pokrenule humanitarnu akciju za pomoć jednoj obitelji s područja pogođenog potresom 29. prosinca 2020. godine.

Akcija naziva „#KROVZAPETrinju“ namijenjena je kupnji potpuno opremljenog i grijanog kontejnera za stanovanje jednoj četveročlanoj obitelji s malom djecom ili djecom školskog uzrasta s područja Petrinje i okolice.

Akciju provode sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći u razdoblju od 21. siječnja do 21. ožujka 2021. godine, a zajednički namjenski račun otvoren je pri Elektrostrojarskoj školi Varaždin.

– Učenici, nastavnici, školski zaposlenici, roditelji, prijatelji, poduzetnici pokažimo još jednom učinkovitost združenih srca dobrote i humanosti, dokažimo da zajedno možemo postići mnogo, da želimo i možemo pomoći kada je najteže. Udružimo se kako bismo pomogli onima koji trebaju našu pomoć. Zajedničkim snagama osigurajmo uvjete za život i rad barem jednoj obitelji – poručuju organizatori.

Obitelji planiraju osigurati sav školski pribor i dodatnu opremu za djecu te mjesečno, redovito slati pakete higijenskih i prehrambenih potrepština za sljedećih nekoliko mjeseci, koji će se zajedno prikupljati u Elektrostrojarskoj školi i Prvoj gimnaziji.

– Pomoć ne može biti jednokratna, zato planiramo kontinuirano, mjesečno pomagati „našoj obitelji“. Stoga pozivamo učenike, djelatnike, roditelje i prijatelje naših dviju škola da se odazovu pozivu na pomoć jednoj stradaloj obitelji s područja Petrinje i okolice – poručili su.

Nastavite čitati