Povežite se s nama

U fokusu

U Hrvatskim vodama potpisani ugovori za kanalizaciju u Varaždinu, Toplicama i još 10 općina

Objavljeno:

- dana

KREĆE AGLOMERACIJA

Na području Varaždinske županije počet će dosad najveće ulaganje u komunalnu infrastrukturu jer danas su u Hrvatskim vodama u Zagrebu potpisani ugovori o sufinanciranju i ugovori o dodjeli bespovratnih EU sredstava za Aglomeraciju Varaždin i Aglomeraciju Varaždinske Toplice.

 

Na području Varaždina i deset općina – Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Trnovec Bartolovečki, te na području Varaždinskih Toplica uloženo će biti više od 900 milijuna kuna u izgradnju kanalizacijske mreže, više od 100 objekata te dogradnju i rekonstrukciju pročistača otpadnih voda.

U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića, koji je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda, na svečanosti u Hrvatskim vodama ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te direktor Varkoma Marijan Cesarec.

Našli su se tu i gradonačelnici te načelnici jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije: Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, Marin Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija, Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec, Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, Igor Kos, načelnik Općine Beretinec, Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, Zvonko Šamec, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec i Dubravko Zavrtnik, zamjenik načelnika Općine Vidovec te Dragica Ratković, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice.

Aglomeracija Varaždin je vrijedna 855,8 milijuna kuna, a ulaganje se sa 610,9 milijuna kuna ili 71,38 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz EU, iz Kohezijskog fonda, a u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“.

Još 195,9 milijuna kuna ili 22,9 posto bespovratnih sredstava osiguravaju Republika Hrvatska i Hrvatske vode, dok gradovi i općine trebaju osigurati svega 49 milijuna kuna ili 5,72 posto.

Vrijednost Aglomeracije Varaždinske Toplice je pak 62,1 milijun kuna, a obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Svibovec, Jalševec Svibovečki, Tuhovec i Lukačevec Toplički.

Ugovori su, osim za Algomeraciju Varaždin i Aglomeraciju Varaždinske Toplice, potpisani za još četiri vodno-komunalna projekta.

Inače, zahvaljujući projektima Aglomeracija Varaždin i Aglomeracija Varaždin, kanalizacijskom mrežom bit će obuhvaćeno više od 85.000 stanovnika.

– Slijedi potpisivanje ugovora s izvođačima radova, a konačni završetak radova očekujemo 2022. godine – rekao je direktor Varkoma Marijan Cesarec.

Izvor:
Foto: VŽ

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati