Povežite se s nama

U fokusu

U Hrvatskim vodama potpisani ugovori za kanalizaciju u Varaždinu, Toplicama i još 10 općina

Objavljeno:

- dana

KREĆE AGLOMERACIJA

Na području Varaždinske županije počet će dosad najveće ulaganje u komunalnu infrastrukturu jer danas su u Hrvatskim vodama u Zagrebu potpisani ugovori o sufinanciranju i ugovori o dodjeli bespovratnih EU sredstava za Aglomeraciju Varaždin i Aglomeraciju Varaždinske Toplice.

 

Na području Varaždina i deset općina – Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Trnovec Bartolovečki, te na području Varaždinskih Toplica uloženo će biti više od 900 milijuna kuna u izgradnju kanalizacijske mreže, više od 100 objekata te dogradnju i rekonstrukciju pročistača otpadnih voda.

U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića, koji je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda, na svečanosti u Hrvatskim vodama ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te direktor Varkoma Marijan Cesarec.

Našli su se tu i gradonačelnici te načelnici jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije: Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, Marin Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija, Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec, Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, Igor Kos, načelnik Općine Beretinec, Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, Zvonko Šamec, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec i Dubravko Zavrtnik, zamjenik načelnika Općine Vidovec te Dragica Ratković, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice.

Aglomeracija Varaždin je vrijedna 855,8 milijuna kuna, a ulaganje se sa 610,9 milijuna kuna ili 71,38 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz EU, iz Kohezijskog fonda, a u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“.

Još 195,9 milijuna kuna ili 22,9 posto bespovratnih sredstava osiguravaju Republika Hrvatska i Hrvatske vode, dok gradovi i općine trebaju osigurati svega 49 milijuna kuna ili 5,72 posto.

Vrijednost Aglomeracije Varaždinske Toplice je pak 62,1 milijun kuna, a obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Svibovec, Jalševec Svibovečki, Tuhovec i Lukačevec Toplički.

Ugovori su, osim za Algomeraciju Varaždin i Aglomeraciju Varaždinske Toplice, potpisani za još četiri vodno-komunalna projekta.

Inače, zahvaljujući projektima Aglomeracija Varaždin i Aglomeracija Varaždin, kanalizacijskom mrežom bit će obuhvaćeno više od 85.000 stanovnika.

– Slijedi potpisivanje ugovora s izvođačima radova, a konačni završetak radova očekujemo 2022. godine – rekao je direktor Varkoma Marijan Cesarec.

Izvor:
Foto: VŽ

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje