Povežite se s nama

Život i društvo

U Hrvatskoj 95 posto očeva ne koristi roditeljski dopust

Objavljeno:

- dana

Tijekom pandemije novog koronavirusa u Hrvatskoj došlo je do velikog pada broja očeva koji koriste roditeljski dopust. Godine 2019. taj je dopust koristilo 8,71 posto očeva, a 2020. i 2021. oko 4 posto očeva, ističu iz Mamforce standarda.

Diana Kobas Dešković, utemeljiteljica Mamforce standarda, istaknula je da je aktualne brojke nužno mijenjati. Naime, rano uključivanje oca u brigu o djetetu izuzetno je vrijedno za djetetov razvoj.

– Istraživanja ukazuju na niz pozitivnih utjecaja koje donosi skrb očeva o novorođenčadi i maloj djeci. Oni se odnose na djetetov kognitivni, društveni i emocionalni razvoj te na stjecanje vještina važnih za snalaženje i rješavanje problema. Samostalnim preuzimanjem brige o djetetu očevi unapređuju vlastite roditeljske kompetencije, a kod djece se razvija veći osjećaj sreće, imaju više samopouzdanja i razvijenije su im socijalne vještine. Ta djeca ostvaruju i bolji školski uspjeh te se bolje nose sa stresnim situacijama – rekla je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code.

Hrvatsko zakonodavstvo koje trenutačno poznaje rodiljni i roditeljski dopust, uskoro će, na temelju Direktive o ravnoteži privatnog i poslovnog života Europske unije, uvesti i očinski dopust. Riječ je o dopustu koji je namijenjen isključivo očevima i koji će trajati najmanje 10 dana nakon rođenja djeteta.

Rodiljni dopust završava kad dijete navrši 6 mjeseci, a nakon toga roditelji mogu koristiti roditeljski dopust. On može trajati 8 mjeseci ako ga koriste oba roditelja, a ako ga koristi samo jedan roditelj, roditeljski dopust završava nakon 6 mjeseci.

– Ako tate ne koriste svoj dio roditeljskog dopusta, njihova dva mjeseca zapravo propadaju. Iako stručnjaci iz raznih područja godinama sustavno ističu dobrobiti aktivnije uključenosti očeva u skrbi za djecu, čak 95 posto roditeljskog dopusta za očeve u Hrvatskoj ostaje neiskorišteno – naglašava Diana Kobas Dešković.

Iza odluke očeva da ne koriste roditeljski dopust mnoštvo je razloga – od onih financijskih do mentaliteta okoline.

– Društvo još uvijek muškarca doživljava kao primarnog hranitelja obitelji iako je realna situacija drugačija. Suvremenim obiteljima na ruku ne ide ni duboko ukorijenjeno korištenje pojma „porodiljni dopust“ umjesto aktualnih pojmova „rodiljni“ i „roditeljski dopust“. Baveći se ovom temom, čuli smo da se u nekim radnim okruženjima s podsmijehom govori o očevima na „porodiljnom“ – što implicira porodilju, odnosno ženu. Sustavnim korištenjem točnih naziva doprinosimo i razvoju kulture – treba biti jasno da postoji dopust namijenjen samo za mame i dopust samo za tate, kao i onaj koji se dijeli između oba roditelja, to bi u novom zakonu trebali biti majčinski, očinski i roditeljski dopust. Očevi su roditelji i trebalo bi postati normalno da, baš poput majki, budu na dopustu koji im je namijenjen – očinskom i roditeljskom – istaknula je Diana Kobas Dešković.

Kako bi se stanje promijenilo, roditeljima je potrebna jača potpora države, poslodavaca i cijelog društva.

Zbog toga je u tijeku projekt „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ koji promiče uravnoteženu roditeljsku odgovornost. Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Na Franjevačkom trgu održana tradicionalna akcija “Dan narcisa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U subotu su na Franjevačkom trgu brojne Varaždinke i Varaždinci podržali akciju Dan narcisa.

Podsjećamo, Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku ovu akciju provodi već 24. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke.

Pritom ukazuju na značaj osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje