Povežite se s nama

U fokusu

U Knegincu otvoreno prvo reciklažno dvorište u Varaždinskoj županiji, a bit će ih još pet

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U KNEGINCU

– Pozivam sve mještane Općine Gornji Kneginec da reciklažno dvorište koriste za odlaganje svog onog otpada kojeg ne mogu odlagati kod kuće, dakle, građevinskog materijala, guma do opasnog otpada u koji spadaju, primjerice ulja, kiseline i ambalaža od njih.

Reciklažno dvorište radit će ponedjeljkom od 8 do 16 sati i mještani naše Općine sav spomenuti otpad moći će predati besplatno, naravno, uz predočenje osobne iskaznice – rekao je Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec na današnjem otvorenju reciklažnog dvorišta koje je izgrađeno na prostoru nekadašnjeg odlagališta smeća, koje je sanirano.

Shvaćaju važnost razvrstavanja otpada

Otpad će moći predavati i korisnici poslovnih prostora. Svi su dužni sami predati otpad, odnosno dopremiti i odložiti otpad u spremnike reciklažnog dvorišta, uz kontrolu i nadzor djelatnika Čistoće, varaždinske tvrtke koja njime i upravlja.

Za izgradnju prvog reciklažnog dvorišta u Varaždinskoj županiji potrošeno je 1,2 milijuna kuna, pri čemu je 80 posto novca osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naša Općina je bila prva na udaru nekadašnjeg divljeg odlaganja otpada – podsjetio je Kaniški

– Mi smo u izgradnju reciklažnog dvorišta išli prvi jer shvaćamo važnost razvrstavanja otpada. Općina Gornji Kneginec je bila prva na udaru nekadašnjeg divljeg odlaganja otpada na ovom prostoru. Odlagalište smo 2006. zatvorili te ga nakon toga i uspješno sanirali za što smo uložili 30 milijuna kuna vlastitih sredstva, a sedam milijuna kuna je osigurao Fond za zaštitu okoliša – podsjetio je Kaniški.

Nakon Općine Gornji Kneginec, na prostoru Varaždinske županije bit će izgrađena još pet reciklažnih dvorišta.

– Ona su trenutno u fazi pripreme. Uz već relativno dobro uspostavljen sustav razdvajanja otpada u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, izgradnjom reciklažnih dvorišta sjever Hrvatske definitivno će se pozicionirati na karti sjeverozapadne Hrvatske u uspješnom i ekološki osviještenom gospodarenju otpadom – istaknuo je Mario Šiljeg, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode koji je danas također bio u Knegincu.

Samo za reciklažna dvorišta 20 milijuna eura iz EU

U Hrvatskoj je, trenutno, 20 reciklažnih dvorišta, no to je, ističe zamjenik ministra Šiljeg, premalo.

– To je zato što smo s uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpada u Hrvatskoj počeli relativno kasno, a s druge strane imamo postavljene visoke ciljeve, a prvi od njih je do do 2020. godine imamo 50 postotno odvajanje metala, papira, stakla i plastike. Bez velikog broja dobro raspoređenih reciklažnih dvorišta taj cilj ne možemo ostvariti – rekao je Šiljeg i dodao kako će Hrvatska, za uspostavljanje cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom u sljedećem razdoblju imati čak 475 milijuna eura kroz program konkurentnost i kohenizija iz EU.

– Od toga je oko 20 milijuna kuna planirano samo za ovakve projekte. S obzirom da jedan košta 1,5 milijuna kuna, jasno se može napraviti jako puno reciklažnih dvorišta – rekao je zamjenik ministra.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Premijeru i ministrima plaće će biti veće za 40 posto?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Andrej Plenković najavio je još jednom u intervjuu za Novu TV da će se ići na podizanje plaća državnim dužnosnicima.

To je tražio i HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, dok je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao kako će se ići u to u idućim tjednima ili mjesecima.

Dakle, politička je odluka donesena, ali tek sada će krenuti izračuni i način na koji će se plaća političarima povećati, piše Jutarnji list.

A postoje dvije mogućnosti. Ili će se mijenjati Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika gdje će im se povećati koeficijenti, ili će se ići jednostavnijim putem da Vlada odlukom podigne osnovicu za državne dužnosnike koja se nije mijenjala još od kraja 2014. i trenutno iznosi 516,29 eura bruto.

Ako se bude išlo u izmjene Zakona, Vlada će morati preuzeti na sebe teret nepopularne mjere, iako je doista sustav sada apsolutno nakaradan pa tako glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju značajno veće plaće od ministara koji su im nadređene osobe, budući da su plaće državnih službenika stalno rasle, a posebno zadnjim izmjenama, dok se državnim dužnosnicima osnovica nije mijenjala 10 godina.

Tako u prosjeku glavni tajnik u ministarstvu ima neto plaću od 3000 eura, dok njemu nadređeni ministar u prosjeku prima 2500 eura, što znači da glavni tajnik ima 20 posto veću plaću od ministra.

Glavni tajnici s većim stažom imaju i dodat na vjernost pa je ta plaća i veća.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Strašno nevrijeme poharalo je u popodnevnim satima ludbreški kraj. Najviše je stradalo ludbreško prigradsko naselje Sigetec. Prema riječima mještana koje smo zatekli na ulici, naseljem je protutnjala pijavica.

– To nikad nisam vidjela. To vam je bila pijavica. Porušilo je krovove kuća u susjedstvu. Nije dugo trajalo, ali je bilo strašno – rekla nam je jedna mještanka.

Vatrogasci i dalje saniraju štetu, a u vrijeme kad smo bili tamo ljudi i dalje nisu imali struje.

– Trajalo je možda dvije minute, ali se čula strašna buka. Čupalo je drveće iz korijena, rušilo ograde – rekao nam je mještani Sigeca koji je također svjedočio nevremenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje