Povežite se s nama

U fokusu

Sljedeći mjesec važan za vojno skladište na Banjšćini: što će se tamo nalaziti?

Objavljeno:

- dana

GORAN KANIŠKI, NAČELNIK KNEGINCA

Otpadni papir, drvo, metal, staklo, plastiku, krupni i drugi problematični otpad mještani Općine Gornji Kneginec od ponedjeljka, 25. srpnja moći će besplatno predati u reciklažno dvorište, koje će svečano biti otvoreno u srijedu, 20. srpnja, u sklopu proslave Dana općine.

O tome, ali i o realizaciji brojnih drugih projekata na području Općine Gornji Kneginec razgovarali smo s načelnikom Goranom Kaniškim, koji tu dužnost uspješno obavlja već četvrti mandat zaredom.

Sumnjali, no rotor smo izgradili

Reciklažno dvorište u Općini Gornji Kneginec prvo je takvo u Županiji? 

Tako je. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, svaka jedinica lokalne samouprave dužna je na svom području osigurati funkcioniranje najmanje jednog reciklažnog dvorišta. Općina Gornji Kneginec je to prva napravila u Varaždinskoj županiji. Reciklažno dvorište nalazi se uz lokaciju zatvorenog i saniranog odlagališta komunalnog otpada i izgrađeno je za šest mjeseci. Ukupna vrijednost je 1,1 milijuna kuna, pri čemu smo 80 % novca, odnosno, 839.000 kuna uspjeli ishoditi od Fonda za zaštitu okoliša. U reciklažno dvorište mještani naše općine moći će odlagati sav otpad koji se ne smije odlagati u kante i to besplatno svaki ponedjeljak od 8 do 16 sati gdje će djelatnik Čistoće otpad zaprimati. Bude li potrebe, radit će i druge dane u tjednu.

Za gradnju novog rotora Ytres je izdvojio dva milijuna kuna, Lumini 1,25 milijuna kuna, a ostalo su financirale Hrvatske ceste. I Općina Gornji Kneginec se uključila u dijelu odvodnje

Nedavno je u rad pušten još jedan uspješno realiziran projekt: rotor u Poduzetničkoj zoni Kneginec.  

Moram priznati da su u početku mnogi izražavali sumnju da će taj projekt uopće započeti, ali velikim zalaganjem Općine te tvrtki Ytres i Lumini, rotor je izgrađen za samo dva mjeseca. Za ovu veliku investiciju Ytres je izdvojio dva milijuna kuna, Lumini 1,25 milijuna kuna, a ostalo su financirale Hrvatske ceste. I Općina Gornji Kneginec se uključila u dijelu odvodnje. Svi radovi su izvedeni u rokovima i rotor je u probni rad pušten 21. lipnja. Zahvaljujem se Hrvatskim cestama, a veliko hvala javno upućujem grupaciji Calzedonia i trgovačkom centru Lumini na njihovom učešću u projektu.

Ipak, tijekom trajanja radova mnogi vozači su se žalili na raskopanu cestu i lošu organizaciju prometa.  

Vozači su negodovali zbog gradnje, ali to još nije takvo negodovanje kao u Vukovarskoj ulici u Turčinu, gdje Hrvatske željeznice već godinu dana dovršavaju projekt automatizacije željezničko-cestovnog prijelaza. Mi smo za dva mjeseca izgradili rotor, a oni nisu sposobni riješiti manji projekt za godinu dana. Možda ćemo i novi rotor u Kučanskoj prije izgraditi nego se riješi pružni prijelaz u Vukovarskoj ulici.  

Gdje će točno biti izgrađen još jedan rotor? 

U Kučanskoj ulici u Knegincu Donjem, između nadvožnjaka i rijeke Plitvice. Općina se javila na natječaj MUP-a u Nacionalni program sigurnosti na cestama i dobila 1,12 milijuna kuna jer je sadašnje raskršće  je ocijenjeno opasnim. Već je raspisan javni natječaj. Za sve spomenute projekte ukupno je potrošeno 7,7 milijuna kuna, no zahvaljujući dobro pripremljenoj projektnoj dokumentaciji i ishođenim građevinskim dozvolama uspjeli smo ishoditi sufinanciranje iz drugih izvora u iznosu od 6,9 milijuna kuna, što je gotovo 90 posto! To samo potvrđuje da je dobra priprema više nego pola obavljenog posla.

I za izgradnju novog dječjeg vrtića imali ste osiguranu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, no na kraju u taj projekt ipak idete sami.  

Mi smo u dva navrata prolongirali gradnju dječjeg vrtića jer smo očekivali od državne vlasti, i one bivše, i sadašnje, da će konačno krenuti program EUFARD mjera 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”, odnosno, podmjera 7.4 ruralnog razvoja. Kad se to konačno i dogodilo, shvatili smo da je to samo za manje projekte vrijednosti do milijun EUR-a, a projekt novog vrtića je procijenjen na 12,2 milijuna kuna. Tada sam kao načelnik sazvao međustranačko vijeće na kojem smo jednoglasno odlučili da nemamo što više čekati te da idemo u izgradnju novog vrtića vlastitim sredstvima, a dio ćemo osigurati zaduženjem kod poslovne banke. Sada još čekamo suglasnost ministra financija da možemo započeti s gradnjom. Očekujemo da ćemo je dobiti tijekom ljeta bez obzira na tehničku Vladu, pa da ove jeseni konačno krenemo s radovima.

 

Za novim vrtićem postoji realna potreba? 

Na području Općine imamo dva vrtića, novi u Lužanu Biškupečkom i središnji vrtić Bubamara koji više ne zadovoljava uvjete smještaja. Kad izgradimo novi vrtić taj ćemo preseliti. Nema više nikakvih prepreka: kreću radovi,  a naš proračun govori da smo to itekako sposobni odraditi.

Poslovanje u plusu i još se gradi

Spomenuli ste proračun. Općina Gornji Kneginec već godinama posluje u plusu, bilježi višak prihoda, a istovremeno investira u nove projekte i gradi.  

Proračun za ovu godinu, uz višak prihoda iz ranijih godina, iznosi 31,2 milijuna kuna, a pozitivni trendovi poslovanja nastavili su se i u prvih šest mjeseci ove godine. Od 2010. godine konstantno imamo višak prihoda. To možemo, prije svega, zahvaliti racionalnom trošenju proračunskih novaca, ali i sve jačim gospodarskim aktivnostima na području Općine. Danas je u našoj Poduzetničkoj zoni Kneginec zaposleno 1.500 ljudi, a najavljene su i nove investicije.

Koji su još projekti pred realizacijom u Općini?  

Izdana je građevinska dozvola za Vatrogasni dom DVD-a Kneginec Gornji, pripremljena je dokumetacija potrebna za apliciranje u fondove, te čim se od strane Vlade raspiše natječaj za Program ruralnog razvoja, podmjera 7.4., krenuti ćemo s kandidiranjem sufinanciranja izgradnje. Tu je i vatrogasno spremište DVD Kneginec Donji za koji se očekuje izdavanje građevinske dozvole. Tijekom kolovoza raspisati ćemo i javni poziv za dostavu ponuda za izradu Master plana Turističko-rekreativne zone Varaždinbreg (vojno skladište na Banjšćini). Vjerujemo da ćemo u roku godine dana dobiti kvalitetan projekt koji će se moći ponuditi zainteresiranim investitorima.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o rastu plaća državnim dužnosnicima: Rad mora biti valoriziran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je na sjednici usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, vlade i sabora plaća narasti za oko 70 posto.

Premijer Plenković pritom je napomenuo kako se osnovica godinama nije mijenjala.

-U međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru i državnim i javnim službama, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća – rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi N1.

Usvojenom odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, vlade i sabora narasti za oko 70 posto.

-Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala zaredom, u uvjetima investicijskog kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti – rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Dodao je kako se od 2002. postupno smanjivao omjer službeničke i dužnosničke osnovice.

-Od 2002. do 2009. godine službenička i dužnosnička osnovica su iste, rasle su s 561,74 na 718,74 eura. Godine 2009. su obje smanjene, i to dužnosnička više od službeničke, koja je ostala ista sve do 2016., dok dužnosnička nastavlja padati za čak 28,2 posto. Od 2016. službenička osnovica raste, dok dužnosnička stagnira. Usklađivanjem bi sada dužnosnička osnovica iznosila koliko i službenička – rekao je Habijan i naglasio kako su narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika i državnih službenika i namještenika.

U privatnom sektoru benefiti kakve imaju državni dužnosnici ne postoje.

-Nemamo plaćene prekovremene ni dnevnice u tuzemstvu. Ispada da živimo od povlastica. Ako govorimo o materijalnim pravima, definiranima zakonom, u privatnom sektoru ih nemaju. To je potpuno normalno i u redu jer im je status drugačiji. Vrijeme je da populistički pristup ovakvim temama više nije dobar. Rad mora biti valoriziran – rekao je Habijan.

Mjeru “6+6”, koja omogućava dužnosnicima pod aferama primanje plaće, ne vidi kao spornu te ne smatra da bi njeno ukidanje bilo antikoruptivnog karaktera.

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljeni novi podaci. Provjerite koliko ste blizu ili daleko od službene prosječne plaće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. Novi su to podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2 135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura. Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3 109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1 097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1 122 eura, a medijalna bruto plaća 1 520 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje