Povežite se s nama

U fokusu

Sljedeći mjesec važan za vojno skladište na Banjšćini: što će se tamo nalaziti?

Objavljeno:

- dana

GORAN KANIŠKI, NAČELNIK KNEGINCA

Otpadni papir, drvo, metal, staklo, plastiku, krupni i drugi problematični otpad mještani Općine Gornji Kneginec od ponedjeljka, 25. srpnja moći će besplatno predati u reciklažno dvorište, koje će svečano biti otvoreno u srijedu, 20. srpnja, u sklopu proslave Dana općine.

O tome, ali i o realizaciji brojnih drugih projekata na području Općine Gornji Kneginec razgovarali smo s načelnikom Goranom Kaniškim, koji tu dužnost uspješno obavlja već četvrti mandat zaredom.

Sumnjali, no rotor smo izgradili

Reciklažno dvorište u Općini Gornji Kneginec prvo je takvo u Županiji? 

Tako je. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, svaka jedinica lokalne samouprave dužna je na svom području osigurati funkcioniranje najmanje jednog reciklažnog dvorišta. Općina Gornji Kneginec je to prva napravila u Varaždinskoj županiji. Reciklažno dvorište nalazi se uz lokaciju zatvorenog i saniranog odlagališta komunalnog otpada i izgrađeno je za šest mjeseci. Ukupna vrijednost je 1,1 milijuna kuna, pri čemu smo 80 % novca, odnosno, 839.000 kuna uspjeli ishoditi od Fonda za zaštitu okoliša. U reciklažno dvorište mještani naše općine moći će odlagati sav otpad koji se ne smije odlagati u kante i to besplatno svaki ponedjeljak od 8 do 16 sati gdje će djelatnik Čistoće otpad zaprimati. Bude li potrebe, radit će i druge dane u tjednu.

Za gradnju novog rotora Ytres je izdvojio dva milijuna kuna, Lumini 1,25 milijuna kuna, a ostalo su financirale Hrvatske ceste. I Općina Gornji Kneginec se uključila u dijelu odvodnje

Nedavno je u rad pušten još jedan uspješno realiziran projekt: rotor u Poduzetničkoj zoni Kneginec.  

Moram priznati da su u početku mnogi izražavali sumnju da će taj projekt uopće započeti, ali velikim zalaganjem Općine te tvrtki Ytres i Lumini, rotor je izgrađen za samo dva mjeseca. Za ovu veliku investiciju Ytres je izdvojio dva milijuna kuna, Lumini 1,25 milijuna kuna, a ostalo su financirale Hrvatske ceste. I Općina Gornji Kneginec se uključila u dijelu odvodnje. Svi radovi su izvedeni u rokovima i rotor je u probni rad pušten 21. lipnja. Zahvaljujem se Hrvatskim cestama, a veliko hvala javno upućujem grupaciji Calzedonia i trgovačkom centru Lumini na njihovom učešću u projektu.

Ipak, tijekom trajanja radova mnogi vozači su se žalili na raskopanu cestu i lošu organizaciju prometa.  

Vozači su negodovali zbog gradnje, ali to još nije takvo negodovanje kao u Vukovarskoj ulici u Turčinu, gdje Hrvatske željeznice već godinu dana dovršavaju projekt automatizacije željezničko-cestovnog prijelaza. Mi smo za dva mjeseca izgradili rotor, a oni nisu sposobni riješiti manji projekt za godinu dana. Možda ćemo i novi rotor u Kučanskoj prije izgraditi nego se riješi pružni prijelaz u Vukovarskoj ulici.  

Gdje će točno biti izgrađen još jedan rotor? 

U Kučanskoj ulici u Knegincu Donjem, između nadvožnjaka i rijeke Plitvice. Općina se javila na natječaj MUP-a u Nacionalni program sigurnosti na cestama i dobila 1,12 milijuna kuna jer je sadašnje raskršće  je ocijenjeno opasnim. Već je raspisan javni natječaj. Za sve spomenute projekte ukupno je potrošeno 7,7 milijuna kuna, no zahvaljujući dobro pripremljenoj projektnoj dokumentaciji i ishođenim građevinskim dozvolama uspjeli smo ishoditi sufinanciranje iz drugih izvora u iznosu od 6,9 milijuna kuna, što je gotovo 90 posto! To samo potvrđuje da je dobra priprema više nego pola obavljenog posla.

I za izgradnju novog dječjeg vrtića imali ste osiguranu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, no na kraju u taj projekt ipak idete sami.  

Mi smo u dva navrata prolongirali gradnju dječjeg vrtića jer smo očekivali od državne vlasti, i one bivše, i sadašnje, da će konačno krenuti program EUFARD mjera 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”, odnosno, podmjera 7.4 ruralnog razvoja. Kad se to konačno i dogodilo, shvatili smo da je to samo za manje projekte vrijednosti do milijun EUR-a, a projekt novog vrtića je procijenjen na 12,2 milijuna kuna. Tada sam kao načelnik sazvao međustranačko vijeće na kojem smo jednoglasno odlučili da nemamo što više čekati te da idemo u izgradnju novog vrtića vlastitim sredstvima, a dio ćemo osigurati zaduženjem kod poslovne banke. Sada još čekamo suglasnost ministra financija da možemo započeti s gradnjom. Očekujemo da ćemo je dobiti tijekom ljeta bez obzira na tehničku Vladu, pa da ove jeseni konačno krenemo s radovima.

 

Za novim vrtićem postoji realna potreba? 

Na području Općine imamo dva vrtića, novi u Lužanu Biškupečkom i središnji vrtić Bubamara koji više ne zadovoljava uvjete smještaja. Kad izgradimo novi vrtić taj ćemo preseliti. Nema više nikakvih prepreka: kreću radovi,  a naš proračun govori da smo to itekako sposobni odraditi.

Poslovanje u plusu i još se gradi

Spomenuli ste proračun. Općina Gornji Kneginec već godinama posluje u plusu, bilježi višak prihoda, a istovremeno investira u nove projekte i gradi.  

Proračun za ovu godinu, uz višak prihoda iz ranijih godina, iznosi 31,2 milijuna kuna, a pozitivni trendovi poslovanja nastavili su se i u prvih šest mjeseci ove godine. Od 2010. godine konstantno imamo višak prihoda. To možemo, prije svega, zahvaliti racionalnom trošenju proračunskih novaca, ali i sve jačim gospodarskim aktivnostima na području Općine. Danas je u našoj Poduzetničkoj zoni Kneginec zaposleno 1.500 ljudi, a najavljene su i nove investicije.

Koji su još projekti pred realizacijom u Općini?  

Izdana je građevinska dozvola za Vatrogasni dom DVD-a Kneginec Gornji, pripremljena je dokumetacija potrebna za apliciranje u fondove, te čim se od strane Vlade raspiše natječaj za Program ruralnog razvoja, podmjera 7.4., krenuti ćemo s kandidiranjem sufinanciranja izgradnje. Tu je i vatrogasno spremište DVD Kneginec Donji za koji se očekuje izdavanje građevinske dozvole. Tijekom kolovoza raspisati ćemo i javni poziv za dostavu ponuda za izradu Master plana Turističko-rekreativne zone Varaždinbreg (vojno skladište na Banjšćini). Vjerujemo da ćemo u roku godine dana dobiti kvalitetan projekt koji će se moći ponuditi zainteresiranim investitorima.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje