Povežite se s nama

Kultura

U Koncertnoj dvorani HNK-a ove nedjelje veliki koncert Varaždinskog komornog orkestra i mladih solista

Objavljeno:

- dana

Kao svoj treći pretplatnički koncert jubilarne 25. sezone, Varaždinski komorni orkestar će pod vodstvom koncert-majstorice Dunje Bontek i goste soliste violinisticu Katarinu Kutnar te klarinetista Abdul-Aziz Husseina izvesti djela poznatih glazbenih majstora.

Koncert će se održati ove nedjelje, 3. ožujka, u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a, a izvest će se djela Vatroslava Lisinskog (uz 200 godina rođenja), C. M. von Webera, M. Ravela i D. Šostakoviča.

Solisti su mladi izvrsni glazbenici.

Katarina Kutnar dobitnica je, među ostalim, Nagrade Hrvatske glazbeni mladeži Ivo Vuljević za glazbenika 2016. godine, prve nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo i posebne nagrade za izvedbu djela Borisa Papandopula, prve nagrade na 3. International Danube Instrumental Competition u okviru 10. internationalnog Donau – festa, a ostvarila je pobjedu i u finalu Hrvatskog izbora mladih glazbenika za natjecanje Eurovizije.

Abdul-Aziz Hussein dobitnik je sedam prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, od kojih su četiri na regionalnim, a tri na državnim natjecanjima.

Od 2010. godine sudjeluje na izboru predstavnika Hrvatske za Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika u Beču. Na Međunarodnom natjecanju Woodwind & Brass u Varaždinu 2015. godine laureat je u najvišoj kategoriji klarinetista. Prije tri godine pobjednik je 5. natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo.

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje