Povežite se s nama

Život i društvo

U Lepoglavi pripremili pravi božićni poklon za mlade obitelji – sufinanciraju kupnju ili gradnju kuće

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Grada Lepoglave na svojoj je 18. sjednici, održanoj 15. studenoga, razmotrilo 10 točaka dnevnoga reda prihvativši pri tom niz predloženih odluka važnih za daljnji razvoj Grada Lepoglave.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili Odluku o donošenju 4. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Lepoglave koje se odnose na građevinska područja, infrastrukturu, usklađenje s novim propisima ili novim izmjenama i dopunama postojećih, usklađenje s Prostornim planom Varaždinske županije kao i na usklađenje s novim podacima u prostoru.

– S izradom 4. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Lepoglave započeli smo 2021. godine. Nakon gotovo tri godine i provedenih procedura, 4. izmjene i dopune Prostornog plana predložene su Gradskom vijeću na usvajanje. Bitno je pri tom istaknuti dvije činjenice – uvažili smo prijedloge građana, uglavnom za promjenama poljoprivrednog u građevinskog zemljište, te izmjene i dopune vezane za potrebe naše poduzetničke zone – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić pojasnivši kako je riječ o dokumentu kojim se štiti prostor te definira njegova vrsta i namjena.

Prijedlog 4. izmjena i dopuna Prostornog plana vijećnicima je, ispred predlagatelja, predstavila Višnja Jalušić iz Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije istaknuvši da je od 111 zaprimljenih zahtjeva prihvaćeno njih 68 koji su bili u skladu sa zakonom i posebnim propisima.

Također jednoglasno, Gradsko vijeće donijelo je Program demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Lepoglave za 2023. godinu. Programom su definirane dvije mjere – sufinanciranje gradnje obiteljske kuće i sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području Grada Lepoglave. Za provedbu navedenog programa izdvojeno je 26.540 eura.

– Mlade obitelji mogu ostvariti sufinanciranje od 50% prihvatljivih troškova, a najviše 5.308,91 eura za gradnju obiteljske kuće ili kupnju kuće odnosno stana na području Grada Lepoglave. Bit će im to lijep božićni poklon budući da uskoro kreće raspisivanje natječaja koji će biti realiziran do kraja godine – poručio je gradonačelnik Škvarić dodajući da je do sada, zahvaljujući ovom programu, 10-ak obitelji s gradskog područja  svoje stambeno pitanje riješilo uz pomoć Grada Lepoglave.

Na sjednici je prihvaćen Program modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta za 2023. godinu u koji su ušle dvije dionice nerazvrstanih cesta za koje su građani, nakon iskazanog interesa, uplatili učešće u visini od 15% ukupnog troška njihove modernizacije. Riječ je o dionicama cesta na području MO Donja Višnjica (Cari/Jakopi) i MO Purga (Odvojak 1 Dubovečaki).

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i Odluku o dodijeli javnih priznanja Grada Lepoglave za 2023 godinu temeljem koje će se zaslužnim građanima i pravnim osobama dodijeliti plakete Grada Lepoglave. Za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu primit će ih Vjekoslav Pečevski, Marijana Pintar, Zadruga Lepoglavske čipke, Žensko pjevački zbor Collegium Artisticum te posthumno Miroslav Pečevski.

Plakete će biti dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati povodom obilježavanja Dana Grada.

Do kraja sjednice vijećnici su jednoglasno prihvatili predložene odluke donošenju Plana djelovanja Grada Lepoglave u području prirodnih nepogoda za 2024. godinu te o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Lepoglave. Riječ je o nekretninama koje je Grad naslijedio nakon smrti vlasnika. Procijenjena ukupna cijena ponuđenih nekretnina je 28.000 eura.

Na početku sjednice gradonačelnik Marijan Škvarić odgovarao je na pitanja vijećnika najavivši pri tom, između ostalog, skori završetak modernizacije novih sedam dionica nerazvrstanih cesta, planove za proširenje groblja u Kamenici kao i uređenje postojećeg makadamskog parkirališta u njegovoj neposrednoj blizini, zatim provedbu projekta aglomeracije za čiju bi gradnju početkom iduće godine trebala biti izdana građevinska dozvola, kao i realizaciju projekta širokopojasnog interneta koji bi, s obzirom na iskazani interes jedne od telekomunikacijskih tvrtki, trebao biti realiziran do 2025. godine.

Život i društvo

Općina Ljubešćica dobiva novi Dom zdravlja i ljekarnu vrijedne 3,3 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Ljubeščica 6. prosinca potpisan je Sporazum o provedbi projekta „Dom zdravlja i ljekarna u Ljubešćici”, ukupne procijenjene vrijednosti izgradnje i opremanja objekta 3,3 milijuna eura.

Sporazum su potpisali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek i ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Mirko Magić.

Župan Stričak je tom prigodom istaknuo kako se radi o velikom iskoraku u kvaliteti života građana Ljubeščice.

– Prošle godine je Varaždinska županija dodijelila zemljište Općini Ljubešćica na kojem se planira izgraditi poslovno-stambena zona i već kod razgovora bilo je riječi da bi Županija u tu zgradu smjestila sve svoje zdravstvene ustanove koje ima na području općine. Preuzimanjem funkcije župana naslijeđen je dug, a govorimo samo o Domu zdravlju, od 5,5 milijuna kuna. U međuvremenu, taj dug smo smanjili na 4 milijuna i uz to smo oko 3,5 milijuna kuna uložili u postojeće ambulante koje se nalaze diljem naše županije – rekao je župan Stričak dodavši da osim ove novogradnje vode brigu i o obnovi već postojećih objekata te kako će idući tjedan biti potpisan jedan sporazum s Gradom Ivancem.

Vezano uz izvješća zdravstvenih ustanova župan je istaknuo kako je Varaždinska županija osnivač šest ustanova i od toga samo dvije posluju u plusu.

– Svima nama je cilj da se to u narednim godinama sanira i nakon saniranja biti će više sredstava za obnovu postojećih objekata. Što se tiče same novogradnje, svjedočili smo novim investicijama prije dva tjedna kada je premijer Plenković posjetio područje Varaždinske županije i kada je samo u jednom danu započeto, završeno ili potpisano nekoliko ugovora u vrijednosti 102 milijuna eura – naglasio je župan Stričak.

Načelnik Općine Ljubeščica Nenad Horvatić je naznačio kako je nakon višegodišnjih ulaganja u osnovnu komunalnu i kapitalnu infrastrukturu, konačno na red došla i izgradnja novog Doma zdravlja i ljekarne.

– Još smo prošle godine dobili zemljište na kojem će biti budući poslovno-stambeni centar, u kojem smo jednu zgradu planirali za javne namjene, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja nam je darovala zemljište ishodili smo lokacijsku dozvolu i dogovorili da idemo u izradu glavnog projekta te dobivanje građevinske dozvole. Investicija je vrijedna oko 3,3 milijuna eura, ali će još 700.000 eura biti vrijedna pristupna cesta koju u Općini Ljubešćica već projektiramo i kandidirat ćemo je za bespovratna sredstva Europske unije – zaključio je Horvatić te se zahvalio Varaždinskoj županiji koja se nakon 2009. godine opet uključila jedan projekt na području općine.

Ravnatelj Veronek također je pozdravio ovu inicijativu, rekavši da se veseli projektu.

– Dosad smo sanirali postojeće objekte, ovo je jedan novi iskorak gdje će se graditi potpuno novi objekt, upravo primjeren žiteljima, pacijentima, ali i svim djelatnicima Doma zdravlja. Veseli nas što će se stvoriti daleko bolji uvjeti nego što su inače i što će se, uz uvjete rada, stvoriti i mogućnost stambenog zbrinjavanja liječnika budući da je taj kadar najdeficitarniji na tržištu rada – rekao je Veronek.

Ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Magić je rekao da Ljekarne Varaždinske županije sada u Ljubešćici imaju depo lijekova, ali da je to organizacijska jedinica puno manja od ljekarne.

– U ovom novom prostoru ćemo se mi uključiti i izgraditi modernu ljekarnu sa svim pratećim sadržajima i prostorima za pacijente, prostorom za lijekove, skladište lijekova, savjetovalište i svim pratećim sadržajima – rekao je Magić.

Osnovna namjena nove građevine bit će smještena u prizemlje gdje će biti organizirana ambulanta s ordinacijama za obiteljsku medicinu, za specijalističke ordinacije (npr.fizioterapiju), kao i stomatološku ordinaciju i sve pomoćne sadržaje, prostore ljekarne i zajedničke prostore, a na prvom katu trebala bi biti zdravstveno-edukacijska dvorana kapaciteta 200 sjedećih mjesta te stan za liječnika.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubeščica Stjepan Ivanušec, županijske pročelnice Ljubica Božić i Renata Skoko te djelatnici Općine Ljubešćica.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Prelog krasi novo moderno dječje igralište na 6 tisuća metara kvadratnih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prelog je jučer obilježio Dan Grada i svečanim otvorenjem modernog tematskog dječjeg igrališta na gotovo 6 tisuća metara kvadratnih. Igralište će lokalnoj zajednici pružiti kvalitetan sadržaj na otvorenom koji će podržati razvoj djece i njihovu socijalizaciju.

-Novo tematsko dječje igralište sadržajno, funkcionalno i vizualno oplemenjuje prostor Preloga te na  jedinstven način prožima povijesne i tradicijske elemente Preloga. Radove je izvodila hrvatska tvrtka Redox, specijalizirana za proizvodnju tematskih dječjih igrališta – istaknuo je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga.

Dodao je kako je moderan pristup krajobraznom uređenju danas imperativ kako bi animirali djecu za boravak na otvorenom. Spajanje identiteta ovog bogatog povijesnog lokaliteta, Preloga, sa značajnim godinama dječjeg razvoja ima multiplikativne efekte. Prije svega, sada outdoor pruža dovoljno bitnih animacija kako bi djeca boravila u prirodi na poticajan način, a tematska dječja igrališta su iskorak da se djeci pomogne u održavanju ravnoteže između boravka u prirodi i konzumacije tehnologije, poglavito u naseljenim  područjima.

Foto: Grad Prelog/Vjeran Žganec Rogulja, PIXSELL

-Prateći sve nove tehnologije koje nam djecu odvode od igrališta i opstruiraju ih u socijalnom i kognitivnom razvoju specijalizirali smo s za proizvodnju tematskih dječjih igrališta jer želimo vratiti djecu na mjesto gdje prijateljstva i zabava počinju i uz poseban način probuditi im maštu i njihovu kreativnost – naglasio je Tomislav Lovrić, direktor razvoja Redoxa.

Tematsko dječje igralište je podijeljeno je u tri zone koje su usmjerene na tri dobne skupine djece.

Foto: Grad Prelog/Vjeran Žganec Rogulja, PIXSELL

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje