Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju nisu zaboravili na maturante pa će oni svoje dane obilježiti u srpnju

Objavljeno:

- dana

Petak, 22. svibnja, bio je posljednji dan nastave za učenike završnih razreda srednjih škola, a završetak srednjoškolskog obrazovanja u Međimurskoj županiji teško je zamisliv bez maturantskih dana – Coolijade i maturantskih zabava.

Iako se zbog epidemije koronavirusa maturantski dani neće održati u ovom terminu, ravnatelji međimurskih srednjih škola poručuju da nisu zaboravili na maturante te da su pripreme oko organizacije Coolijade u tijeku.

– Dragi maturanti, uveli smo vas u školske klupe u prvim razredima srednje škole te želimo zajedno s vama obilježiti i zadnje dane koje ćete provesti u našim školama. No, u ovim trenucima svi zajedno moramo pokazati veliku odgovornost i zrelost. Nakon što položite sve ispite državne mature, obranite sve završne radove i odradite sve školske obaveze, vjerujemo da ćemo moći organizirati maturantske dane sukladno odgovarajućim mjerama – poručili su ravnatelji škola koji su predložili i prvi potencijalni datum održavanja Coolijade, petak, 3. srpnja 2020. godine.

Ovogodišnji organizator Dana maturanata – Coolijade je Ekonomska i trgovačka škola Čakovec čija je ravnateljica Bosiljka Kukolić-Vinković istaknula da će u suradnji sa svim ravnateljima međimurskih srednjih škola, Međimurskom županijom, Policijskom upravom Međimurskom, Gradom Čakovcem, Gradom Mursko Središće i Gradom Prelogom i ove godine za 1037 međimurskih maturanata biti održano tradicionalno obilježavanje završetka srednje škole, a ako učenici žele, postoji i mogućnost održavanja maturantskih zabava.

– Molimo učenike da se obrate svojim školama, nama ravnateljima, kako bismo zajedno mogli dogovoriti daljnje korake. Prije svega pozivamo ih da što produktivnije provedu ove dane, da se pridržavaju propisanih preporuka te da se kvalitetno pripreme za ispite državne mature. Mislimo na sve naše učenike i njihove potrebe pa tako i na maturante. Ni jedna županija u Hrvatskoj nije stala uz svoje maturante, roditelje, ravnatelje i stručno vijeće, kao što je stala Međimurska županija uz nas te podržala organizaciju ovog za nas važnog događaja – kazala je ravnateljica ETŠ-a Bosiljka Kukolić Vinković.

Župan Međimurske županije Matija Posavec podsjetio je da od ponedjeljka, 25. svibnja 2020. godine kreće nastava za učenike razredne nastave te da s nastavkom povoljne epidemiološke situacije očekuje daljnje popuštanje mjera. „Ako se nastavi s trendom popuštanja mjera, moramo se pripremiti i dati podršku maturantima da dostojno obilježe kraj svojeg srednjoškolskog obrazovanja. Međimurska županija pokazala se najuspješnijom u borbi protiv širenja zaraze od koronavirusa pa vjerujem da će i naši maturanti pokazati razumijevanje u ovoj situaciji.“

Punu podršku organizaciji maturantskih dana dali su Grad Prelog i Grad Mursko Središće, ali i Policijska uprava Međimurska čiji je predstavnik Mladen Zadravec rekao da očekuje da će i ovogodišnja maturanti pokazati da mogu veselo, ali i odgovorno proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja.

U mnogim našim školama ovih dana će se održati virtualni maturantski dani, no ravnatelji poručuju kako očekuju da će ovogodišnji maturantski dani, bez obzira na situaciju, biti još i bolji od prethodnih.

Međimurje

Andreja, Rundek & Ekipa „Ftičeki“ na otvorenju ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Danko Strahinić

U Čakovcu će se i ove godine od 25. lipnja do 10. srpnja održavati popularna manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Glavni programi održavat će se na otvorenom u atriju Staroga grada Zrinskih, a u slučaju lošeg vremena izvedbe će se seliti u zatvorene prostore, dvoranu Centra za kulturu Čakovec ili na Malu scenu „Vinko Lisjak“.

Svi programu su besplatni, ali zbog ograničenog broj ljudi koji im smiju prisustvovati obavezno je podizanje besplatnih ulaznica u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca. Dodatni popratni programi održavat će se u Fox Baru i Klubu Prostor.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih bit će u petak, 25. lipnja, u 21 sat koncertom Andreje, Rundeka & Ekipe „Ftičeki“. U koncertnom dijelu programa još će nastupiti Lidija Bajuk i Lea Šprajc (1. srpnja), Dobre vibracije (3. srpnja), J. R. August (8. srpnja) te brojni drugi bendovi, solisti i DJ-evi. Bit će održano i nekoliko kazališnih predstava, a čakovečkoj publici će se predstaviti Glumačka družina Histrion s predstavom „Tajkuni“ (27. lipnja), Kazališna grupa Lectirum s predstavom „Dekorater“ (2. srpnja), Teatar Gavran s predstavom „Savršeni partner“ (4. srpnja), dok će članovi Gradskog kazališta Zorin dom izvesti predstavu „A.jmo P.robat ČEHOV.a“ (9. srpnja).

Preostali dio programa ispunit će filmske večeri, slušaone, izložbe kao i kviz na otvorenom pod nazivom „Čakovec – Grad znanja“ autora i voditelja Roberta Srneca, koji je na rasporedu u četvrtak, 1. srpnja, također u atriju Staroga grada Zrinski.

Nastavite čitati

Međimurje

„Svaki tjedan sport jedan“: osnovnoškolcima na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki osnovnoškolci će i ove ljetne praznike moći provesti aktivno, baveći se sportom. Naime, 18. godinu zaredom Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca domaćini su ljetnog sportskog kampa pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“. Ovih ljetnih praznika učenicima su na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Program ovogodišnjih kampova predstavili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik gradske Zajednice sportskih udruga Bojan Ružić i predsjednik Športskog streljačkog kluba Čakovec Nenad Nemec.

– Cijela je priča započela s nekoliko sportova, da bi danas mladi mogli birati između njih čak 18. Svi kampovi provode se pod stručnim vodstvom trenera i studenata Kineziološkog fakulteta. O uspješnosti ovog projekta govori i činjenica da ga kopiraju mnogi hrvatski gradovi, a četvrtu godinu zaredom prepoznaje ga i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje kampove sufinancira s 80 posto sredstava, a ove godine to iznosi gotovo 105.000 kuna. Posebno je zanimljivo to da velika većina polaznika kampova tijekom godine ne odlazi na sportske treninge. Na kampovima mogu testirati koji im sport najbolje leži – rekao je Bojan Ružić.

Upravo činjenica da se djeca imaju priliku okušati u gotovo svim sportovima koji postoje u gradu, daje dodatnu vrijednost čitavom projektu. S time se složio i predsjednik Športskog streljačkog kluba „Čakovec“ Nenad Nemec.

– Upravo su kampovi u naš klub doveli nove mlade članove. Streljaštvo je specifičan sport, nije toliko zastupljen u medijima pa su programi poput ovog prilika da se i mlađi upoznaju sa streljaštvom – istaknuo je Nemec.

Ljetni sportski kampovi zaštitni su znak Čakovca još od 2005. godine i kroz njih su prošle brojne generacije čakovečkih osnovnoškolaca.

– Aktivno provođenje ljetnih praznika, pogotovo ako se uz zabavu i bavljenje sportom stječu zdrave navike, izuzetno je važno za djecu i mlade. Održavaju se tijekom trajanja ljetnih praznika, tako da se i oni osnovci koji će većinu praznika provesti kod kuće, mogu organizirano i pod stručnim vodstvom baviti sportom. Zadovoljni će sigurno biti i roditelji, ali i zajednica jer bavljenje sportom pridonosi socijalizaciji i zdravlju – rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini dodajući da će Grad nastaviti podržavati ovaj projekt.

Osnovnoškolci koji će sudjelovati na najviše sportova bit će nagrađeni. Cijena sudjelovanja na kampovima je 100 kuna za djecu s područja Grada, a 150 kuna za ostale zainteresirane sudionike, bez obzira na broj kampova na koje će djeca dolaziti. Prijavnice za sudjelovanje mogu se ispuniti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu. Pored spomenutog, ovoga ljeta organizirana su i predavanja o zdravom načinu života i zdravoj prehrani.

Prvi kampovi započinju već u ponedjeljak, 21. lipnja, i to iz plivanja, kickboxinga i odbojke. Sljedeći tjedan od 28. lipnja do 2. srpnja je pak rezerviran za streličarstvo, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!