Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju se nastavlja projekt vezan uz klonsku selekciju Pušipela

Objavljeno:

- dana

Predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, predstavio je rezultate projekta vezanog uz klonsku selekciju Pušipela, u svrhu brendiranja ove sorte kao međimurske zaštićene robne marke.

Podsjetimo, projekt su prije deset godina pokrenuli Međimurska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Društvom vinogradara i vinara “Hortus Croatiae”. Naime, matični nasadi zasađeni su 2011. godine na imanju Vinarije Horvat, a od početna 32 klona, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili pet klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka.

Međimurska županija je od samog početka ocijenila projekt kao iznimno važan, kako je istaknuo pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović te je nakon uspješne suradnje, potpisan sporazum o nastavku suradnje.

– Moglo bi se reći da je ovo povijesni trenutak za nas vinare i vinogradare. Postavljeni su dobri temelji za podizanje kvalitete u budućnosti i ovo je odličan projekt za buduće generacije. Pozivamo vinogradare koji nisu uključeni u projekt da se uključe u sadnju klonova jer nam je svima zajednički cilj da u budućnosti imamo što bolju kvalitetu grožđa u Međimurju, a samim time i vina – poručio je predsjednik Udruge “Hortus Croatia” David Štampar.

Potpisivanje Sporazuma kojim su utvrđeni međusobni odnosi sudionika projekta u ostvarivanju oplemenjivačkih prava na klonovima održano je u Domu kulture u Štrigovi, budućem Svjetskom centru Pušipela. Dobrodošlicu u ovu vinsku općinu poželio je okupljenima i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik. – Veselim se što je Dom kulture počeo živjeti, a posebno mi je drago što priča o Pušipelu dobiva nastavak – naglasio je.

Pohvale vinarima i uključenima u projekt uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Naši vinari hrabro se bore s brojnim izazovima s jedne strane, a s druge strane koračaju prema budućnosti, jer iz godine u godinu ulažu u svoju infrastrukturu, sadržaj, uređuju kušaone, sade nove nasade, a njihov trud rezultira nagrađenim vrhunskim vinima i sve većom prepoznatljivošću naše vinske regije. Ovaj projekt smo započeli jer želimo promišljati budućnost i dati priliku vinarima da svoje proizvode brendiraju kao autohtone međimurske. Brend Pušipela kao autohtone sorte treba razvijati zajedno sa svim projektima koji se odvijaju na području Štrigove – vidikovac na Mađerkinom bregu koji je u izgradnji, revitalizacija Mađerke, popularizacija svetog Jeronima, Svjetski centar Pušipela te uz enogastronomiju, infrastrukturu i naše vrijedne ljude ne strahujemo za daljnji razvoj turizma Međimurja – poručio je Posavec.

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!