Povežite se s nama

Međimurje

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti zaplijenjena 383 grama marihuane

Objavljeno:

- dana

VELIKA ZAPLJENA

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti na području Međimurske županije evidentirano je 27 zapljena droga.

Ukupno je zaplijenjeno 383,3 grama marihuane, 233,5 grama amfetamina (speed), 3 tablete ecstasyja, 8,7 grama sjemenki kanabisa i jedna medicinska šprica ispunjena uljem kanabisa. Droga je oduzeta, a protiv počinitelja su podnijeti adekvatni optužni prijedlozi, priopćili su iz međimurske Policijske uprave, koja je provela niz aktivnosti usmjerenih na suzbijanje zlouporabe alkohola i droga.

U osnovnim i srednjim školama održali su edukativna predavanja i tribine na kojima su roditeljima i učenicima govorili o problemima konzumacije alkohola i droga kod adolescenata. U blizini kafića, klubova i škola postavljeni su informativni punktovi uz korištenje Mobilnoga preventivnog centra policije. Na taj su način mlade mogli na “licu mjesta” upozoriti na opasnosti od konzumiranja alkohola i droge. U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo županije, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i Školskih preventivnih programa održana je završna manifestacija u školi u Strahonincu. Policajci su proveli i nekoliko akcija vezanih za vožnju u alkoholiziranom stanju. Ukupno su kontrolirana 583 vozača te je kod njih 107 utvrđeno da su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola, dok prisutnost droga u organizmu vozača nije utvrđena.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na predavanju saznajte zašto visokoobrazovani Međimurci sele u Austriju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom svoje 182 godine javnog djelovanja, Matica hrvatska u svom se radu nastojala uvijek posvećivati pitanjima od ključne važnosti za hrvatsko društvo i dobrobit hrvatske domovine.

Dok se u ranijim razdobljima radilo o pitanjima hrvatske državnosti, njenih simbola, a ponekad i same opstojnosti, u suvremeno doba jedno od najvažnijih pitanja hrvatskog društva postaje pitanje demografije, odnosno migracija.

U sklopu Dana Matice hrvatske 2024. godine, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu odlučio je stoga organizirati predavanje magistre etnologije i antropologije te sociologije Leone Ivković naslovljeno „Motivi iseljavanja i integracija visokoobrazovanih Međimuraca u Republici Austriji“.

Osim upoznavanja sa stručno obrađenim aktualnim podatcima vezanima uz naslovnu temu, cilj je ovog predavanja potaknuti i na šire promišljanje o procesima iseljavanja, integracija i useljavanja, a posebice o mogućnosti povratka visokoobrazovanih kadrova iz inozemstva natrag u hrvatsku domovinu.

Predavanje će se održati u četvrtak, 7. ožujka, s početkom u 19 sati u dvorani uz prostorije Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu (Park Rudolfa Kropeka 2, 40 000 Čakovec).

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisivanje ugovora o potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općinskoj vijećnici Općine Mala Subotica upriličeno je u ponedjeljak, 26. veljače, potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica, a temeljem Javnih poziva za financiranje javnih potreba Općine Mala Subotica u 2024. godini.

Javni pozivi bili su objavljen 8. studenog 2023. godine te su bili otvoreni do 8. prosinca 2023. godine, a udruge su mogle svoju prijavu podnijeti u prioritetnim područjima: odgoj, obrazovanje i tehnička kultura, socijalna skrb i zdravstvo, turizma i zaštita okoliša i prirode, zaštita potrošača, razvoj i demokratizacija društva, razvoj mjesne samouprave, kultura te ostala područja društvenih djelatnosti.

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 31.150 eura za 30 odobrenih projekata.

Ugovore je sa predstavnicima udruga potpisao načelnik Valentino Škvorc, koji im je poručio da imaju značajnu ulogu u sredini jer okupljaju ljude i generalno su odgovorne za opće zadovoljstvo zajednice: “Javni pozivi provedeni su na transparentan način te je prijedloge aktivnosti i programa udruga ocijenilo povjerenstvo te predložilo iznose sufinanciranja. Želim Vam da ustrajete u svom radu i pozivam Vas da još aktivnije kreirate što više društvenog, kulturnog, sportskog ili obrazovnog sadržaja te se u što većem broju uključite u sadržaj koji kreira Općina Mala Subotica.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje