Povežite se s nama

Međimurje

U Nedelišću održan deseti Sajam knjiga

Objavljeno:

- dana

MESAP LIBAR

Međimurski sajam poduzetništva već deset godina zaredom organizira Sajam knjiga Mesap Libar u Nedelišću, koji je ove godine trajao od 7. do 9. travnja. 

Na Sajmu su se predstavile izdavačke kuće sa svojim izdanjima školske obrazovne literature, dječje i stručne literature, beletristike te knjiga za razne hobije. Održani su i stručni skupovi, predavanja književnika i kazališne predstave, a svoj su doprinos dali i slikari i kipari iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Kultura čitanja

– Drago mi je da postoji interes za knjigu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a jedan ovakav sajam zaslužuje mjesto u Nedelišću jer tu postoji duga tradicija sajmovanja – izjavio je direktor MESAP-a Vitomir Kirić, koji je ovaj sajam usporedio sa zagrebačkim Interliberom i književnim sajmom u Puli. Otvorenju Sajma knjige prisustvovali su i međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i predsjednik općinskog vijeća Općine Nedelišće Mladen Posavec.

– Uz Općinu Nedelišće, ponosni smo osnivač ovog sajma knjige. Nije ga lako organizirati jer živimo u vremenu kada gotovo i ne koristimo knjigu, ali knjiga i kultura čitanja uvijek je bila neka vrsta tradicije i baština koju Međimurje zna sačuvati – rekao je župan Posavec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Kod Učeničkog doma Graditeljske škole održana vježba spašavanja prilikom potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. rujna, Učenički dom Graditeljske škole Čakovec bio je mjesto održavanja vježbe civilne zaštite spašavanja učenika i zaposlenika prilikom potresa.

Cilj je bio praktična provjera planova djelovanja Civilne zaštite Međimurske županije i Grada Čakovca, osposobljenosti i postupka intervencije operativnih snaga civilne zaštite i žurnih službi te eventualne potrebe mijenjanja planova djelovanja civilne zaštite u cilju njihove bolje operativnosti.

Tema vježbe „Potres 2022“ bila je spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje učenika te zaposlenika zbog urušavanja dijela zgrade i požara u Učeničkom domu u Čakovcu izazvanih potresom.

Operativne snage sustava civilne zaštite Međimurske županije i Grada Čakovca, odnosno Služba civilne zaštite Čakovec-Centar 112, Policijska uprava međimurska, Javna vatrogasna postrojba Čakovec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čakovec, HGSS – stanica Čakovec, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije uspješno su izvršile vježbu i pokazale dobru osposobljenost te potvrdile da su spremne na izvanredne događaje.

Vježbi su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, županijski vatrogasni zapovjednik Robert Meglić i voditelj Službe civilne zaštite Čakovec Ladislav Söke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje