Povežite se s nama

Međimurje

U Orehovici obilježen Dan borbe protiv droga

Objavljeno:

- dana

PSIHOAKTIVNO

Ove je godine Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u Međimurskoj županiji obilježen u Romskom naselju u Orehovici.

Taj se dan obilježava 26. lipnja, a proglasio ga je UN 1987. godine. Time se željelo ukazati na rastući javnozdrastveni problem s ciljem jačanja svih struktura i institucija koje doprinose smanjenju problema i rada na uspostavljanju društva u kojem neće biti zlouporabe droga.

Društvo bez droga

U Orehovici je toga dana organizirana zajedničke terenske akcije Povjerenstva za suzbijanje droga Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave međimurske i školskog preventivnog programa.

– Konzumacija droga jedan je od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Na ovaj način želimo senzibilizirati javnost na taj problem i povezati sve strukture da se ovaj problem smanji kako bi u budućnosti imali društvo bez droge – istaknula je Diana Uvodić – Đurić iz međimurskog Zavoda. Posebno su naglasili problem sve veće dostupnost i sve češćeg korištenja tzv. novih psihoaktivnih tvari koje svojim učinkom oponašaju tradicionalne droge, a nisu kontrolirane.

U osnovnim i srednjim školama diljem Županije provode se edukacije o novim drogama

– Zabrinjava nas pojava novih droga i činjenica kako se sve više maloljetnika upušta u taj porok, jer nažalost lako su dostupne i nisu zabranjene. Diljem Međimurja u svim osnovnim i srednjim školama preko školskih preventivnih programa u koje su uključeni učitelji i stručni suradnici, u sklopu satova razredne nastave i ostalih nastavnih programa provodimo e-radionice, preventivne roditeljske sastanke te smo prije godinu dana uveli i jedan novi program – Trening životnih vještina koji obuhvaća sve učenike 4. razreda – rekla je zamjenica župana Sandra Herman. U edukaciji je sudjelovala i Marina Matulić Horvat, koordinatorica za školske preventivne program.

Iz prve ruke

– Policijska uprava međimurska već šest godina provodi program koji se zove „Zdrav za 5“, objedinjava prevenciju zlouporabe i ovisnosti o opojnim drogama, alkoholu i igrama na sreću. I ovakvim zajedničkim akcijama pokušavamo osvijestiti naše sugrađane i dati im informaciju iz prve ruke, kako i na koji način prepoznati i zaštiti se od takve vrste kaznenih djela – objasnila je Matulić Horvat tijekom ove akcije.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Međimurje

Zajednica sportskih udruga Čakovca za programe i projekte osigurala dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Čakovca poziva sportaše i sportske klubove da se jave na javni poziv putem kojeg će se isplaćivati financijske potpore za projekte i programe. Ukupna vrijednost javnog poziva je 2,07 milijuna kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći 200.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana članovi Zajednice sportskih udruga Čakovca čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba u sportu i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih Statutom Zajednice i javnim pozivom. Prednost u ostvarivanju financijske potpore imaju programi ili projekti koji su do sada kontinuirano sufinancirani i uspješno provedeni, koji trajno, sustavno i intenzivno utječu na korisnika, koje podnositelji programa ili projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama te oni koji se odvijaju na području Čakovca.

Poziv će biti otvoren do 4. veljače, a prijave će ove godine biti isključivo online.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje