Povežite se s nama

Međimurje

U Orehovici obilježen Dan borbe protiv droga

Objavljeno:

- dana

PSIHOAKTIVNO

Ove je godine Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u Međimurskoj županiji obilježen u Romskom naselju u Orehovici.

Taj se dan obilježava 26. lipnja, a proglasio ga je UN 1987. godine. Time se željelo ukazati na rastući javnozdrastveni problem s ciljem jačanja svih struktura i institucija koje doprinose smanjenju problema i rada na uspostavljanju društva u kojem neće biti zlouporabe droga.

Društvo bez droga

U Orehovici je toga dana organizirana zajedničke terenske akcije Povjerenstva za suzbijanje droga Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave međimurske i školskog preventivnog programa.

– Konzumacija droga jedan je od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Na ovaj način želimo senzibilizirati javnost na taj problem i povezati sve strukture da se ovaj problem smanji kako bi u budućnosti imali društvo bez droge – istaknula je Diana Uvodić – Đurić iz međimurskog Zavoda. Posebno su naglasili problem sve veće dostupnost i sve češćeg korištenja tzv. novih psihoaktivnih tvari koje svojim učinkom oponašaju tradicionalne droge, a nisu kontrolirane.

U osnovnim i srednjim školama diljem Županije provode se edukacije o novim drogama

– Zabrinjava nas pojava novih droga i činjenica kako se sve više maloljetnika upušta u taj porok, jer nažalost lako su dostupne i nisu zabranjene. Diljem Međimurja u svim osnovnim i srednjim školama preko školskih preventivnih programa u koje su uključeni učitelji i stručni suradnici, u sklopu satova razredne nastave i ostalih nastavnih programa provodimo e-radionice, preventivne roditeljske sastanke te smo prije godinu dana uveli i jedan novi program – Trening životnih vještina koji obuhvaća sve učenike 4. razreda – rekla je zamjenica župana Sandra Herman. U edukaciji je sudjelovala i Marina Matulić Horvat, koordinatorica za školske preventivne program.

Iz prve ruke

– Policijska uprava međimurska već šest godina provodi program koji se zove „Zdrav za 5“, objedinjava prevenciju zlouporabe i ovisnosti o opojnim drogama, alkoholu i igrama na sreću. I ovakvim zajedničkim akcijama pokušavamo osvijestiti naše sugrađane i dati im informaciju iz prve ruke, kako i na koji način prepoznati i zaštiti se od takve vrste kaznenih djela – objasnila je Matulić Horvat tijekom ove akcije.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje