Povežite se s nama

Međimurje

U pokusni rad pušten pročistač otpadnih voda u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

– Zaštita voda je danas od ključnog značaja, što se upravo i postiže ovakvim projektima koji se ne rade jednom u deset nego jednom u sto godina – rekao je gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak na svečanom obilježavanju početka pokusnog rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće, dodavši da slijede prijave projekta za aglomeracije Štrukovec i Križovec.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Mursko Središće izgrađen je na prostoru Zalešće. Kapacitet mu je 12.000 ES (ekvivalent stanovnika) s III. stupnjem pročišćavanja, što podrazumijeva uklanjanje krutih i otopljenih onečišćujućih tvari u otpadnim vodama. Obrada mulja nastalog u postupku pročišćavanja otpadnih voda odvijat će se aerobnom stabilizacijom i dodatnom biološkom obradom kroz polja za ozemljavanje biljkom Phragmitus australis koja se koristi za dehidraciju i mineralizaciju, a  izdvojen fosfor i dušik kao nutrijent koriste za rast i razvoj biljke te na taj način izdvojen mulj dodatno mineraliziraju. Ukupna vrijednost svih radova na pročistaču je nešto viša od sedam milijuna eura.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja intenzivno radi na tome da učini okoliš čišćim i održivim, čime se podupire i razvoj gospodarstva. U ovom slučaju važno je spomenuti da će se zbrinuti veliki broj domaćinstava, podići postotak priključenosti s nekih 13 ili 14 posto na gotovo 85 posto, što znači da će 8500 domaćinstava imati priključak na javni sustav kanalizacije, što je velika stvar – izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Zadovoljstvo mi je da se u Međimurju realizirao ovaj projekt koji s jedne strane podiže standard, a s druge postotak izgrađenosti komunalne infrastrukture u cijeloj županiji i pozicionira nas kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj. Više od 400 kilometara mreže izgrađeno je u Međimurju i želja nam je nastaviti s ulaganjima – prokomentirao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode s područja grada Murskog Središća, njegovih naselja Peklenice i Hlapičine te općina Svetog Martina na Muri, Selnice i Vratišinca.

– Izgradnja sustava odvodnje započela je 16. rujna 2019. godine, a u okviru nje izvedeni su i besplatni kanalizacijski priključci za sve potpisane ugovore o priključenju na sustav javne odvodnje, ukupno za oko 3000 domaćinstava – izjavila je direktorica Međimurskih voda Sunčana Glavina, dodavši da je cjelokupna provedba projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće“ u visokom stupnju izvršenosti.

– Trenutno su u tijeku završni radovi na izgradnji gravitacijskih kolektora i tlačnih vodova te crpnih stanica, kao i pripreme te izvođenja asfaltiranja u svim naseljima na Aglomeraciji Mursko Središće. Većina radova na cjevovodima u naselju Čestijanec, Brezovec, Jurovec, Lapšina, Vrhovljan, Žabnik, Sveti Martin, Hlapičina, Peklenica i Gornji Kraljevec je završena i preostale su sanacije uočenih nedostataka, dovršetak izvedbe crpnih stanica i asfalterski radovi. Dosad je na projektu sveukupno postavljeno oko 71.943 metara cijevi i 1475 revizijskih okana, 414 izvoda i 2734 kućna priključka – dodala je direktorica Glavina.

Projekt Aglomeracije Mursko Središće, uz Aglomeraciju Donja Dubrava, spada u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji. Ugovor za izgradnju sustava odvodnje potpisan tijekom rujna 2019., a sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, odnosno 70,84 posto su bespovratna sredstva EU, 12,64 posto državni proračun Republike Hrvatske, 12,64 posto Hrvatske vode i 3,88 posto jedinice lokalne samouprave.

Međimurje

FOTO Smotra Međimurske popevke u Nedelišću okupila gotovo 250 izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Nedelišću je u subotu, 3. lipnja, održana tradicionalna smotra Međimurske popevke, koja je na svom 39. izdanju okupila gotovo 250 izvođača.

Priredba je ove godine bila dio bogatog programa „30 dana za 30 godina“ Općine Nedelišće, posvećenog 30. godišnjici postojanja najveće međimurske općine.

Dugogodišnjoj tradicionalnoj glazbenoj manifestaciji prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Miljenko Zelenbaba, predsjednica KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće Jasna Hajdinjak te mnogobrojni ljubitelji glazbe i narječja međimurskog dijalekta. 

Na samom početku ispred organizatora brojnu je publiku pozdravila predsjednica Kulturno-umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Nedelišće Jasna Hajdinjak te rekla da se u Međimurju punim srcem prenosi kultura međimurskoga kraja iz generacije u generaciju.

– Ljubav, sjeta i poštovanje – to su međimurske popevke, utkane su živote Međimurki i Međimuraca, a svima nama ona je po sredini srca, kak črljeni jabuki koščica – rekla je Hajdinjak.

Ljubitelje međimurske popevke pozdravio je načelnik Općine Nikola Novak, zahvalivši svima koji su popevku stoljećima njegovali i pjevali, kao i skladateljima i etnomuzikolozima koji su je zapisivali i sačuvali od zaborava.

Predsjednik Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Miljenko Zelenbaba uime Hrvatskog sabora kulture dodijelio je diplomu dugogodišnjem članu KUD-a „Seljačka sloga“ Nedelišće Marijanu Topolnjaku.

U programu ovogodišnje završne smotre izvedeno je 25 popevki koje je odabralo stručno povjerenstvo u sastavu Stjepan Hranjec, Branimir Magdalenić i Miroslav Novak, nakon održanih predsmotri u Donjem Kraljevcu i Murskom Središću te dječjoj smotri u Svetom Martinu na Muri.

Međimurske popevke 2023., uz najveći udio domaćih izvođača, okupile su i pjevače iz Varaždina i Slovenije, a na pozornici su se izmijenile sve generacije, što je zalog za budućnost ovog našega blaga, koje je od 2018. godine upisano u UNESCO-ov popis blaga čovječanstva, odnosno Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Na 39. smotri međimurske popevke nastupili su: Ivan Mađarić uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a Šandorovec, Mješovita pjevačka skupina KUD- Općine Donji Kraljevec, Cecilija Merkač Hudopisk, Ženska pjevačka skupina HKUD-a Goričan, Mješovita pjevačka skupina „Fijolice“ uz pratnju MKUD-a „Ivan Car“ Slovenija, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Novakovec, Ženska pjevačka skupina Udruga žena Sivica, Muška pjevačka skupina KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Ženska vokalna skupina KUU Zasadbreg, Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Mura“ Mursko Središće, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Društvo žena“ Gornji Kraljevec, Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Katruže“ Ivanovec, Lara Bunc i Iva Hranjec članice KUD-a Općine Donji Kraljevec, Dječja pjevačka skupina DV „Cipelica“, Dječja pjevačka skupina DV „Cvrčak“, Dječja pjevačka skupina KUU Zasadbreg, Chriztel R. Aceveda, Mirjana Hudin, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Mihovljan, Mješovita pjevačka skupina KUU „Zvon“ ŽZ Mala Subotica, Ženska vokalna skupina „Sveti Marko“ KUD-a Općine Selnica, Beročka, Dora Bogomolec uz pratnju KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, Anita Huđek i Ženska vokalna skupina KUU „Veseli Međimurci“ Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Uz brojne druge sadržaje, na „Ljetu uz Muru“ nastupaju Željko Bebek, Danijela Martinović, Klapa Kampanel…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 2019. godine Dan Grada i „Ljeto uz Muru“ održavaju se u istom periodu kroz mjesec lipanj i srpanj. Svečanost obilježavanja Dana Grada koji je vezan uz blagdan sv. Ladislava, zaštitnika župe, održat će se 27. lipnja, dok će se obilježavanje zaustavljanja tenkova održati 28. lipnja.

Središnja dva vikenda manifestacije su od 30. lipnja do 9. srpnja uz napomenu da će se prvi događaji održati i dva tjedna prije.

Manifestacija donosi koncerte vodećih hrvatskih glazbenih imena, a održat će se i razni kulturno – zabavni događaji.

Neće nedostajati ni sportsko zabavnog sadržaja, gastronomskih događaja, događaja namijenjenih djeci i raznih drugih sadržaja.

Ove godine na manifestaciji nastupit će Željko Bebek, Danijela Martinović, Klapa Kampanel i Ljubavnici.

Tradicionalno će se u prvom vikendu manifestacije odvijati Sajam domaćih proizvoda, zabavno ekipno natjecanje Murska alka, KUP Grada, Spust rafting čamcima od „Zeva“ do lučice, šahovski turnir, natjecanje u pečenju proštenjskih kolačima te kulturni program.

U zadnjem vikendu lipnja, svaki dan u poslijepodnevnim satima za djecu će se održati „Ljetni paviljon mašte“ – razne edukativno zabavne radionice. Ljetni dječji festival u organizaciji Društvo „Naša djeca“ održat će se 16. lipnja. Nezaobilazni gastro događaj „Gradski kotlići“ održat će se 09. srpnja na ŠRC „Zalešće“. 

Kao uvod u Dan Grada i „Ljeto uz Muru“, gastro događaj „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“ te serjojnski nogometni okršaj „Gornji i Donji kraj“ održat će se na izletištu „Fusek“ 24. lipnja u prijepodnevnim satima.

Detaljni program manifestacije bit će objavljen uskoro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje