Povežite se s nama

Kultura

U ponedjeljak otvorenje izložbe varaždinskog slikara Nedjeljka Klarića

Objavljeno:

- dana

Otvorenje izložbe varaždinskog slikara Nedjeljka Klarića pod nazivom „Kozmologija slike“ održat će se danas, u ponedjeljak, 12. srpnja, u 19:30 u Galeriji HDLU, u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin.

Nedjeljko Klarić rođen je 15. travnja 1959. godine u Varaždinu, oženjen je i otac troje djece. Slikanjem se bavi od rane mladosti, a njegov talent prepoznat je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je 1977. godine primljen među 6 slikara i 6 kipara, ali je morao odustati od studija.

Uglavnom slika u svim tehnikama (olovka, ugljen, lavirani tuš, akvarel), a najviše i najradije slika u tehnici ulja na platnu i akrila. Također obrađuje ga i slika na drvu. Član je HDLU-a Varaždin te Likovne udruge kula Kneginec.

Sudjelovao je na mnogim likovnim kolonijama u Hrvatskoj. Redovno sudjeluje na zajedničkim godišnjim izložbama s ostalim članovima HDLU-a (Stari grad Varaždin – Kula stražarnica). Posebno se istiće zajednička izložba sa slikarom Željkom Prstecom 2014. godine u Gospodarskoj školi Varaždin u sklopu projekta udruge URIP – Veni, vidi, ars.

Vlasnik je Ateliera Klarić u Primorskoj ulici 28 u Varaždinu gdje se bavi umjetničkim stvaralaštvom, kao i opremanjem slika, ogledala i goblena. Kao poduzetnik sudjeluje na EU projektu 2013. godine CROH4EU – Implementacija kulturne baštine u kurikule strukovnih škola kao faktor ekonomskog razvoja i zapošljivosti učenika. Uvršten je u projekt Obrtničke komore grada Varaždina u katalogu Vrijedne ruke kao samostalni umjetnik.

KOZMOLOGIJA SLIKE – riječima Klare Macolić

Nedjeljko Klarić samouki je umjetnik u razvoju koji iskušava raznovrsne likovne tehnike i materijale. Sukladno tome, od koloriranih drvorezbarskih radova prelazi na platnenu podlogu. Akrilne i uljane boje na platnu s vremenom mu postaju omiljeni slikarski medij, dok se u središtu autorovog interesa trenutno nalaze likovne tehnike poput drippinga ili zračnog kista.

U službi svojevrsne eksperimentalne ekspresije nalazi se i izloženi ciklus iz 2017. godine. Arhitektonska kompozicija novog apstraktnog prostora gradi se ortogonalnim i dijagonalnim konstrukcijama koje mrežastim ispreplitanjem s organskim ili amorfnim motivima posjeduju aludirajuća svojstva.

Prikazani pravokutni geometrijski oblici razbijanjem cjelovitosti slikarske površine dobivaju ulogu prozora kojim segleda u energičan i vividan kolorit. Druga su krajnost slike nježnih i stišanih tonova. Neovisno o intenzitetu kolora autor se uglavnom služi primarnim spektrom boja poput crvene, žute ili plave, a na slikarevoj se paleti često ponavljaju i neboje, bijela i crna. Po načelu „slike u slici“ u središte izražaja dolaze galaksija i svemirsko, dok tu i tamo pojavljene figuralne forme šablonskim ponavljanjem dovode do ritmičnosti.

Takvi prezentirani oblici najava su faze stvaralaštva na kojoj autor aktivno radi te kroz niz aktova želi ukazati na snagu žene.

Kultura

Zvuci raskošne barokne glazbe u utorak će ispuniti Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku su 51. Varaždinske barokne večeri u sklopu kojih će biti izvedeno 30-ak koncerata, a jedan od njih održat će se i u Varaždinskim Toplicama.

Crkvu sv. Martina Biskupa zvuci raskošne barokne glazbe ispunit će u utorak, 21. rujna, a nastupit će slovenski glazbenici Dalibor Miklavčić na orguljama te Žiga Faganel i Sara Mitić na violini, koji će izvesti neke od najpoznatijih i najljepših skladbi Christana Erbacha, Girolama Frescobaldija, Johanna Pachelbela, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta te Johanna Samuela Schrötera.

Koncert će početi u 19.30 sati, uz besplatan ulaz za posjetitelje koji trebaju predočiti valjanu COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Kultura

Barokne večeri: subota uz koncert uz kavu, Zbor HRT-a i izložbu, program se nastavlja i danas

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

VBV

Prvu su festivalsku subotu Varaždinskih baroknih večeri svojim koncertom u dvorcu Trakošćan otvorili sopranistica Marta Lončar i Diego Leverić na lutnji i oduševili publiku programom Air de cour.

Isti su program izveli navečer u Nedelišću, a večeras gostuju u Križevcima u 19:30 u crkvi Svete Ane.

U Varaždinu su nastupili članovi Zbora Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija i izveli „Missu Papae Marcelli“. Giovanni Pierlugi de Palestrina u tom je svom majstorskom djelu ostvario spoj jednostavnosti u službi liturgijskog teksta s bogatstvom melodije, harmonije i ritma, a djelo je posvetio papi Marcelu II čiji je pontifikat trajao samo tri tjedna u travnju 1555. godine.

Kao solistica na koncertu u Franjevačkoj crkvi nastupila je violinistica Ana Vasić, koja se uz sviranje bavi i istraživanjem instrumentalne glazbe 17. stoljeća na području današnje Slovenije i Hrvatske.

Prva je festivalska subota donijela i program u sklopu Total Baroque-a. U galeriji K 10 u Kukuljevićevoj ulici otvorena je izložba „Dobro ugođeni keramički orkestar svira barok“ kojom Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon nastavlja već tradiciju uključivanja u program Varaždinskih baroknih večeri.

– Već godinama uz Varaždinske barokne večeri idu keramičari. Ne samo varaždinski, već sve je širi krug zainteresiranih keramičara, a ove godine posebice. Međunarodna je ovo izložba na kojoj izlažu 22 autora, a zadovoljni smo što su nam se pridružili ove godine slovenski autori, jer zemlja partner VBV-a je upravo Slovenija. Slovenski keramičari su jako produktivni i suvremeno orijentirani, a upravo ove izložbe u Kerameikonu tendiraju suvremenom izričaju i spajaju ovdje barok i suvremenost. Ovoga puta poticaj i inspiracija bio je Bach. Osobno sam bila iznenađena koliko su keramičari bili inspirirani Bachom i materijalizirali njegovo stvaralaštvo vrlo inspirativno u svoje skulpture i u suvremeni način – istaknula je autorica koncepcije, kustosica i selektorica Višnja Slavica Gabout.

Izložba koja se dijelom može razgledati i u izlozima ostaje postavljena do 21. studenog. Prva festivalska nedjelja donosi četiri koncerta-koncert uz kavu  u palači Sermage, koncert 4 akademije u Glazbenoj školi u Varaždinu, te koncert Varaždinskog komornog orkestra i gostiju u Velikoj koncertnoj dvorani, te gostovanje VBV-a u Križevcima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje