Povežite se s nama

Život i društvo

U Sračincu više od 130 mještana na Informativnom zboru građana

Objavljeno:

- dana

Rasprava

Gotovo tri sata trajao je susret načelnika Općine Sračinec, njegovog zamjenika i zaposlenika Općine, s nešto više od 130 mještana na Informativnom zboru građana koji je jučer održan u Domu kulture u Sračincu.

– Jako mi je drago da smo se okupili u ovako lijepom broju i da vidim interes za aktualna događanja u Općini. Zadatak svih zaposlenika u Općini Sračinec je da radimo u općem interesu mještana općine i da vrlo ograničena proračunska sredstva usmjerimo na najpotrebnije projekte. Za razliku od nekih općina sa sličnim brojem stanovnika, mi se ne možemo pohvaliti velikim poreznim prihodima – rekao je načelnik Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec. 

Dodao je kako će Općina ove godine prihodovati tek nešto više od 3 milijuna kuna.

– Znamo da je s tako malim sredstvima teško ostvariti velike projekte. No, ove će godine biti realiziran jedan od najznačajnijih – do kraja veljače očekujemo završetak dogradnje dječjeg vrtića čime ćemo riješiti jedan od gorućih problema u našoj općini. Nastavkom projekta izgradnje kanalizacije nastavlja se i uređenje ulica u kojima uz kanalizaciju obnavljamo vodovodnu mrežu, a kao i sve ulice uređene do sada i novouređene će imati pješačko biciklističke staze, asfaltirani prilaz svakom kućanstvu i zelene površine. Dio Dravske ulice u Svibovcu Podravskom u dužini od 600 metara bit će završen do travnja. I za ovu godinu pripremamo velike kulturne manifestacije, 3. Međunarodni srakarski fašnik i Dane Miholja za što su najzaslužnije udruge koje djeluju u našoj općini. – istaknuo je u svojem izlaganju Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Nakon uvodnog izlaganja načelnika u kojem je iznio osnovne parametre proračuna Općine Sračinec za 2017. godinu, na red su došla pitanja mještana. Razriješene su nedoumice oko ulica koje će se uređivati ove godine, oko izmjena prostornog plana, a nije nedostajalo ni političkih podbadanja – jer, lokalni su izbori pred nama.

O projektima koji su dovršeni u prošloj godini, ali i onima koji Općinu Sračinec očekuju ove godine govorio je Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec i direktor AZRE, županijske agencije za razvoj.

Veseli činjenica da su mještani općine Sračinec bili vrlo zainteresirani za zbor građana, iako on nije zakonska obveza uprave Općine, što dokazuje i njihov broj od gotovo 140 koliko ih je jučer prisustvovalo zboru.

 

Izvor:
Foto: Općina Sračinec

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje