Povežite se s nama

Život i društvo

U subotu i nedjelju svi putevi vode u Maruševec na Čiselsku nedelu

Objavljeno:

- dana

Općina Maruševec i Kuburaška udruga Maruševec vas pozivaju na manifestaciju Čiselska nedela v Maruševcu, koja će se održati na prostoru ispred zgrade Općine dolazećeg vikenda u Maruševcu.

Održat će se Kotlovijada u subotu, 5. listopada, s početkom u 13 sati, koju će voditi televizijski i radijski voditelj Davor Dretar Drele.

Nakon Kotlovijade, u glazbenom programu u šatoru ispred zgrade Općine od 19 sati nastupat će Tamburaški sastav LAJK i popularne Učiteljice.

Svečano otvorenje 8. Sajma u Maruševcu održati u nedjelju, 6. listopada, u 10 sati. Svečanom otvorenju prethodit će budnica Kuburaške udruge Maruševec u 8 sati, dok će u 11 sati u Župnoj crkvi Svetoga Jurja u Maruševcu bit će održana sveta misa za sve kuburaše.

Zajednički nastup kuburaških udruga predviđen je u 12 i 15 sati, dok će 15 minuta kasnije nastupiti članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva Klaruš.

U sklopu obilježavanja blagdana Čiselska nedela u Maruševcu, u 13 sati započet će kuburaško natjecanje.

Privremena regulacija prometa u Maruševcu

Za vrijeme trajanja manifestacije „Čiselska nedela v Maruševcu“ na snazi će biti privremena regulacija prometa.
Zatvoren za sav promet bit će dio ceste NC-1-032 u Maruševcu, od crkve Svetog Jurja do kućnog broja 23, od petka, 4. listopada do ponedjeljka, 7. listopada ove godine.
Promet će se za vrijeme privremenog zatvaranja navedenog dijela ceste odvijati obilaznim pravcima, uz regulaciju prometa odgovarajućom prometnom signalizacijom.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati