Povežite se s nama

Život i društvo

U Tjednu borbe protiv tuberkuloze donacija Crvenog križa bolnici u Klenovniku

Objavljeno:

- dana

Od 14. do 21. rujna

Predstavnici Crvenog križa Varaždinske županije predali su danas vrijednu donaciju posteljnog rublja djelatnicima Službe za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.

Povod donaciji je Tjedan borbe protiv tuberkuloze, koji se obilježava od 14. do 21. rujna.

Edukacija mladih u Maruševcu

Od TBC-a godišnje u svijetu oboli između 8 i 10 milijuna ljudi, a umire dva milijuna. Bolest je najraširenija u središnjoj Africi i jugoistočnoj Aziji, gdje incidencija iznosi 100-250 oboljelih na 100.000 stanovnika, a ponegdje i 350 oboljelih.

Mirjana Geci: Tuberkuloza se može dogoditi svima nama i treba ukloniti stigmu s oboljelih od TBC-a

– Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, incidencija TBC-a u Hrvatskoj je u padu  i u 2016. godini prijavljeno je 450 novooboljelih, što rezultira incidencijom 10 do 11 oboljelih na 100.000 stanovnika. Veća učestalost prati se u županijama sjeverne, kontinentalne Hrvatske, a manja u južnim, priobalnim područjima. Jedna četvrtina oboljelih starija je od 70 godina, od čega 30 % boluje od neke pridružene nezarazne bolesti, poput dijabetesa, kronične opstruktivne plućne bolesti ili maligne bolesti – rekla je Mirjana Geci, dipl. med. tehničar.

Dodaje da unatoč sve boljoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, na tuberkulozu ipak treba stalno misliti, informirati građane o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, razviti svijest da se bolest može dogoditi svima nama i ukloniti stigmu s oboljelih od TBC-a i time umanjiti težinu bolesti s kojom se suočavaju oboljeli i članovi njihovih obitelji.

U “Tjednu borbe protiv tubrerkuloze” radi se na dodatnoj edukaciji mladih.

– Tako će se ovaj tjedan, u Srednjoj školi u Maruševcu s pravom javnosti, organizirati predavanje učenicima o važnosti sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja oboljelih od tuberkuloze – najavila je Geci.

Izvor:
Foto: Opća bolnica Varaždin

Život i društvo

Objavio Zavod: alergija na antibiotike nije kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-a 19

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolje pojasnivši atopijske i alergijske kontraindikacije za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat, može se cijepiti. Prema preporukama CDC-a, koje i HZJZ prihvaća, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Kod osoba koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju (tj. intramuskularna, intravenska ili potkožna cjepiva ili terapije koje nisu povezane s mRNA COVID-19 cjepivom ili polisorbatima) potreban je oprez pri primjeni cjepiva, no to ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje za trenutno dostupna cjepiva u Hrvatskoj.

Te se osobe trebaju informirati o rizicima i koristima kako bi se donijela konačna odluka o cijepljenju. Može se razmotriti odgoda cijepljenja i/ili savjetovati se s alergologom-imunologom dok ne budu dostupne opsežnije informacije o riziku od anafilaksije.

Alergijske reakcije (uključujući ozbiljne alergijske reakcije) koje nisu povezane s cjepivima, injekcijskim terapijama, komponentama mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 (uključujući polietilenglikol) ili polisorbatima, poput alergija na hranu, kućne ljubimce, otrove kukaca ili okolišne alergene ili alergije na lijekove koji se primjenjuju na usta (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija ni mjera opreza za cijepljenje mRNA cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Nakon cijepljenja preporučuje se sve osobe promatrati 15 minuta, a osobe s poviješću neposredne alergijske reakcije bilo koje ozbiljnosti na cjepivo ili injekcijsku terapiju i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka u anamnezi 30 minuta.

– Dosadašnje iskustvo cijepljenja s tri vrste cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj pokazuje da su alergijske reakcije rijetke i da vrlo rijetko zahtijevaju hitnu aplikaciju antialergijskih lijekova, a kako pri svakom cijepljenju takva terapija sukladno našim preporukama ionako treba biti dostupna (na mjestu cijepljenja), preporučujemo da se osobe s atopijskom i alergijskom anamnezom ne upućuju u bolnice na cijepljenje jer se time preopterećuju objedinjeni hitni bolnički prijemi i dnevne bolnice, osim uz prethodno savjetovanje (izabranog liječnika) s alergologom – ističu iz Zavoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!