Povežite se s nama

U fokusu

U Trnovcu Bartolovečkom koaliciji HNS-SDP 30 mandata, HSS-u i Reformistima 13, a HDZ-u 8

Objavljeno:

- dana

IZBORI ZA VIJEĆA MO-A

Prema neslužbenim rezultatima, koalicija HNS–SDP je na izborima za vijeća mjesnih odbora u Općini Trnovec Bartovečki osvojila 30 od ukupno 53 vijećnička mjesta.

Koaliciji HSS–Reformisti pripalo je 13 vijećničkih mjesta, HDZ-u 8, a još dva mjesta HSS je osvojio sa samostalnom listom.

Gleda li se po mjesnim odborima, uvjerljivu pobjedu HNS i SDP ostvarili su u dva najveća MO-a, ona u Trnovcu. Tamo je vladala prilična nezainteresiranost za mjesne izbore: na birališta je izašlo svega 18 posto, odnosno 20 posto birača.    

U MO-u Trnovec I koalicija HNS-SDP će imati osam vijećnika, HSS–Reformisti dva, a HDZ jednog, dok u MO-u Trnovec II HNS i SDP imaju sedam vijećnika, HSS i Reformisti 3, a HDZ jednog.

U Bartolovcu i Žabniku HDZ sa samostalnom listom nije uspio osvojiti niti jedan mandat. U Bartolovcu je na birališta izašlo 38 posto birača, koaliciji HNS-SDP su pripala 4 mandata, a koaliciji HSS–Reformisti 3.

U Žabniku na biralištima čak 72 posto birača

U Žabniku, gdje je odaziv birača bio čak 72 posto, HNS i SDP imaju 4 mandata, a HSS i Reformisti jednog.

U Štefancu, Šemovcu i Zamlaki je koalicija HNS-SDP dobila najviše mandata, ali u tim mjesnim odborima neće moći samostalno izabrati predsjednike.

U Štefancu (odaziv birača 36 posto) su HDZ te HSS-Reformisti osvojili po dva mandata, a HNS–SDP jednog. Slično je i u Šemovcu (odaziv birača 39 posto), gdje su HDZ i HSS-Reformisti također osvojili po dva mandata, a HNS-SDP tri.

U Zamlaki (odaziv birača 41 posto) je HDZ osvojio dva mandata, HSS također dva sa samostalnom listom, a koalicija HNS-SDP dobila je tri mandata.

 

NESLUŽBENI REZULTATI

Trnovec I  

HDZ 1 

HNS – SDP 8  

HSS – Reformisti 2

Trnovec II

HDZ 1

HNS – SDP 7  

HSS – Reformisti  3

Bartolovec  

HNS – SDP 4  

HSS – Reformisti 3

Žabnik

HNS – SDP 4

HSS – Reformisti  1

Štefanec

HDZ 2

HNS – SDP 1

HSS – Reformisti  2

Šemovec  

HDZ 2

HNS – SDP 3

HSS – Reformisti  2

Zamlaka

HDZ 2

HNS – SDP 3

HSS  2

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje