Povežite se s nama

U fokusu

U Trnovcu Bartolovečkom koaliciji HNS-SDP 30 mandata, HSS-u i Reformistima 13, a HDZ-u 8

Objavljeno:

- dana

IZBORI ZA VIJEĆA MO-A

Prema neslužbenim rezultatima, koalicija HNS–SDP je na izborima za vijeća mjesnih odbora u Općini Trnovec Bartovečki osvojila 30 od ukupno 53 vijećnička mjesta.

Koaliciji HSS–Reformisti pripalo je 13 vijećničkih mjesta, HDZ-u 8, a još dva mjesta HSS je osvojio sa samostalnom listom.

Gleda li se po mjesnim odborima, uvjerljivu pobjedu HNS i SDP ostvarili su u dva najveća MO-a, ona u Trnovcu. Tamo je vladala prilična nezainteresiranost za mjesne izbore: na birališta je izašlo svega 18 posto, odnosno 20 posto birača.    

U MO-u Trnovec I koalicija HNS-SDP će imati osam vijećnika, HSS–Reformisti dva, a HDZ jednog, dok u MO-u Trnovec II HNS i SDP imaju sedam vijećnika, HSS i Reformisti 3, a HDZ jednog.

U Bartolovcu i Žabniku HDZ sa samostalnom listom nije uspio osvojiti niti jedan mandat. U Bartolovcu je na birališta izašlo 38 posto birača, koaliciji HNS-SDP su pripala 4 mandata, a koaliciji HSS–Reformisti 3.

U Žabniku na biralištima čak 72 posto birača

U Žabniku, gdje je odaziv birača bio čak 72 posto, HNS i SDP imaju 4 mandata, a HSS i Reformisti jednog.

U Štefancu, Šemovcu i Zamlaki je koalicija HNS-SDP dobila najviše mandata, ali u tim mjesnim odborima neće moći samostalno izabrati predsjednike.

U Štefancu (odaziv birača 36 posto) su HDZ te HSS-Reformisti osvojili po dva mandata, a HNS–SDP jednog. Slično je i u Šemovcu (odaziv birača 39 posto), gdje su HDZ i HSS-Reformisti također osvojili po dva mandata, a HNS-SDP tri.

U Zamlaki (odaziv birača 41 posto) je HDZ osvojio dva mandata, HSS također dva sa samostalnom listom, a koalicija HNS-SDP dobila je tri mandata.

 

NESLUŽBENI REZULTATI

Trnovec I  

HDZ 1 

HNS – SDP 8  

HSS – Reformisti 2

Trnovec II

HDZ 1

HNS – SDP 7  

HSS – Reformisti  3

Bartolovec  

HNS – SDP 4  

HSS – Reformisti 3

Žabnik

HNS – SDP 4

HSS – Reformisti  1

Štefanec

HDZ 2

HNS – SDP 1

HSS – Reformisti  2

Šemovec  

HDZ 2

HNS – SDP 3

HSS – Reformisti  2

Zamlaka

HDZ 2

HNS – SDP 3

HSS  2

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinska županija planira pomoć za turističke agencije, event industriju i manje poduzetnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

spavanje krevet san

Varaždinska županija odazvala se zahtjevima koje je Udruga Glas poduzetnika uputila županu vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Na inzistiranje Darka Molnara, koordinatora regionalnog ureda UGP Varaždin, u veljači bi, naime, trebala izaći tri nova poziva: Poziv za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti, te pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti, izuzev bendova i pjevača, Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu te Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Molnar je napomenuo kako primjerice turističke agencije i izvođačke djelatnosti imaju pad prihoda i do 90 % te je pomoć nužna kako bi ta branša uopće opstala.

Također, Varaždinska županija raspisat će i Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Konkretno, pokrenut će se linija ukupnog kreditnog volumena od 2 milijuna kuna uz jamstvo Županije od 70 %. Svi poduzetnici moći će dobiti do 100.000 kuna zajma, uz rok otplate od dvije do pet godina. Na poziv, koji će biti raspisan u veljači, moći će se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije.

U veljači se očekuje i raspisivanje godišnjeg Poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu. Riječ je o Pozivu vrijednom milijun kuna koji predstavlja najveće izravno ulaganje u smještajne kapacitete na županijskoj razini u Hrvatskoj, a koji ima za cilj povećanje broja noćenja, registraciju novih objekata, produljenje sezone te razvoj prezentacijske i partnerske ponude obiteljskih i svih drugih gospodarstava.

– Svi smo u jednoj neizvjesnoj situaciji, a posebice oni koji sad imaju zabranu na rad. Prošlog tjedna uputili smo svim gradonačelnicima, načelnicima i županu zahtjeve. Drago nam je da se dio njih već odazvao, a očekujem da će do kraja sljedećeg tjedna to učiniti svi. Vjerujem da je svima, bez obzira koja su politička opcija, sad u interesu da se sačuvaju radna mjesta i da se gospodarstvo ponovo postavi na noge – rekao je Darko Molnar.

– Županije nemaju značajnije porezne prihode, pomagati možemo jedino od svojih izvornih prihoda koji iznose oko 80 milijuna kuna. Razumjeli smo problem i pomoć gospodarstvu u ovoj fazi ide na nekoliko razina: turističkim agencijama i event industriji kroz poseban Javni poziv, mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz kreditnu liniju uz jamstva kojima im držimo leđa, a u veljači ide i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za privatne iznajmljivače, pravne i fizičke osobe, te OPG-ove koji imaju registriranu dopunsku djelatnost turizam. Mi smo i u prvom valu bili prvi na liniji pomoći; 576 obrtnika primilo je 3000 kuna, odnosno 5000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i dužnosnika. Siguran sam da će odaziv na mjere pomoći Varaždinske županije i ovaj puta biti velik, a sredstva iskorištena u kratkom roku – rekao je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati