Povežite se s nama

Život i društvo

U V. OŠ školi uredili kutke za čitanje kako bi učenici mogli čitati knjige i zabavne časopise

Objavljeno:

- dana

UZ MJESEC HRVATSKE KNJIGE

U V. osnovnoj školi Varaždin obilježava se Mjesec hrvatske knjige. Ove je godine posvećen cjelodnevnomu čitanju naziva “Biram pa čitam”.

U školi uređena mjesta za čitanje knjiga

U holu škole je uređen kutak čitanja, a mjesto čekanja narednih sati učenika koji imaju “rupu” u satnici, dodatno je opremljeno i uređenu u projektu “Kutak za čekanje – kutak za čitanje“.

– Cilj je poticanje čitanja, a osim knjiga i slikovnica, na policama su i dječji zabavni i znanstveni časopisi koje učenici u slobodnim trenutcima, čekajući satove, mogu čitati.  Promicanjem čitanja bavimo se i cijele školske godine. Jedna od naših tradicionalnih manifestacija je Noć knjige – Noć s(L)ova koja će ove godine biti održana jubilarnu petu godinu – poručuje ravnatelj škole Mario Šipek.

Učenici će čitati lektiru, raditi plakate, sudjelovati u kvizovima… 

U cilju  promocija hrvatske knjige, ali i čitanja općenito, grupa učenica koje sudjeluje u projektu “Čitanjem do zvijezda” pripremile su, a u dogovoru sa razrednicima, za učenike od 1. do 4. razreda čitanje lektirnih naslova hrvatskih pisaca na satu razredne nastave i kreativne radionice izrade plakata.  

Učenici nižih razreda posjetiti će Odjel za djecu Knjižnice i čitaonice Mete Ožegović, priredit će se kvizovi poznavanja hrvatskih autora, a viši će razredi također projektno, ali i u okviru redovite nastave posebnu pozornost posvetiti upravo hrvatskoj dječjoj književnosti u prezentaciji, kritičkih eseja djela, pisanim radovima i slično.

Izvor:
Foto: V. OŠ Varaždin

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati