Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Objavljeno:

- dana

Varaždin je nedavno postao jedini grad koji svojim umjetnicima omogućava da mogu biti produktivni do mile volje i slobodni u kreaciji.

Svega toga ne bi bilo bez iznimne suradnje Varkoma, Grada Varaždina i umjetnika svjetskog renomea Nikole Vudraga. Ova „3V“ inicijativa iznjedrila je nezapamćen preobražaj bivšega industrijskoga kompleksa u vlasništvu Varkoma u mjesto buduće likovne kolonije vrsnih svjetskih umjetnika.

Projekt “RezervArt”

Sve je zapravo splet sretnih okolnosti, jer Varkom ove godine počinje s preseljenjem u Jurkovićevu ulicu dijela svojih stručnih službi i jednog skladišta iz prostora koje je nekad zauzimala Aquatehnika.

– U halama koje sada koristi Nikola Vudrag do ožujka je poslovao jedan obrt koji se bavio obradom metala. Međutim, zbog epidemije COVID-a-19 korisnici su napustili prostor i jedan slučajni susret s varaždinskim umjetnikom presudio je da mu ga inicijalno ponudimo kao prostor za atelje – prisjeća se Željko Bunić, direktor varaždinske gradske komunalne tvrtke.

Ono što je uslijedilo Nikola Vudrag smatra svojim „najsretnijim danom u životu“. A evo i zašto.

– Razgled prostora od oko 60.000 metara četvornih trajao je samo pola sata, ali i to je bilo dovoljno da „kliknemo“ i dogovorimo se što sve s njim možemo napraviti. No, treba znati da Varkom pritom nikomu ništa nije poklonio, već je prostor iznajmljen i, prema planu, naknada za njegovo korištenje naplatit će se preuzimanjem umjetnina koje u njemu nastaju. Koliki će biti njihov broj, to je stvar dogovora, i sve u konačnici mora biti u korist Grada – objasnio je Bunić.

Kad znamo da Vudragove monumentalne skulpture već krase varaždinske javne prostore, nema sumnje da će im se ubrzo pridružiti nove. Bit će i naručenih, kojima je smještaj osiguran u gradskim tvrtkama i ustanovama.

– Bit će izložene i u Varkomu, a uvjereni smo da će s vremenom preuzete umjetnine na tržištu postizati još veću vrijednost. Uvijek je tako s radovima iza kojih stoje iznimno talentirani umjetnici – zadovoljno govori Bunić.

Dodajmo da u varaždinskoj povijesti dosad nije zabilježeno da bi jedna tvrtka ili pak Grad kao jedinica lokalne samouprave na ovaj način pomogli i ostvarili suradnju s nekoliko umjetnika. Naime, već u ovom trenutku u zajedničku avanturu uključen je varaždinski Atelier Berga, koji stvara umjetničke proizvode od keramike, a tu je i Željko Tkalec, pod čijim prstima nastaju unikatne gitare.

– Već 1. studenoga spomenutim umjetnicima pridružit će se akademska kiparica Paula Banić, koja će u ovom prostoru imati svoju radionicu za izradu primijenjenog nakita i različitih umjetnina sa sakralnom tematikom. Očekujemo i skori dolazak varaždinskog profesora likovne kulture Ivana Mladenovića. Trenutno možemo „udomiti“ još dva umjetnika, ali njihova imena nećemo otkrivati do okončanja pregovora. Naime, s obzirom na koncept zajedničke suradnje na ostvarenju zacrtanih aktivnosti, umjetnike tražimo planski, kako nijedan od njih ne bi ometao stvaralački posao svojih kolega – rekao je Bunić o suradnicima na projektu nazvanom “RezervArt”.

Megaskulpture

O ovakvom golemom radnom prostoru i onom izložbenom na otvorenom, koji će između ostaloga imati park skulptura viših od 5 metara, umjetnici mogu samo sanjati. Jer nisu ga imali ni najveći hrvatski slikari i kipari.

– Ovo je jedinstveni kulturni prostor ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe. Tu će se, iako u kontroliranim uvjetima, napokon moći demonstrirati načini kako se umjetnost doslovno može „pustiti s lanca“. Meni je još draža činjenica da me odgojio Varaždin, iz kojeg sam otišao u svijet, a sada mu se vraćam jer mi odgovara ovakva struktura poslovanja kojim mogu doprinositi svom gradu. Stoga nam je važno bezrezervna prisutnost potpore aktualne gradske vlasti – ističe.

Od naših sugovornika doznajemo da Grad, između ostaloga, namjerava podmirivati troškove održavanja zelenih površina te grijanja prostora s uređenim radionicama, ateljeima i prostorima za smještaj umjetnika. No, tim koji već koristi prostore aktivno pronalazi poticaje u resornim ministarstvima, Varaždinskoj županiji i drugim sektorima koji su spremni doprinijeti projektu.

– Računamo i s novcem iz fondova EU-a, lobiramo i promoviramo predviđene programe u zemlji i inozemstvu. Iznimno me raduje da je i varaždinski župan Radimir Čačić pokazao interes za projekt koji na najbolji način manifestira snagu kulturnog turizma, koji pojedinim gradovima u svijetu donosi 70 % prihoda. Svjesni smo da Varaždin nije Pariz, koji „živi“ od Eiffelovog tornja, ali mi možemo aktivirati ovaj prostor uz rijeku Dravu. Varaždin će postati grad koji živi uz rijeku i u koji hrle renomirani umjetnici sa svih strana svijeta – uvjeren je Vudrag, a svoj optimizam potkrijepio je činjenicom da za prvu koloniju već ima potvrđen dolazak dvanaestero umjetnika.

Art menadžment

Pravi test ovoga osebujnoga koncepta bit će njegova prezentacija, koja je predviđena za prosinac ove godine.

– Prostor dotad mora biti uređen do razine koja mora zadovoljiti sve što je zamišljeno u prvoj fazi. U ovom trenutku imamo jasnu viziju što će se u njemu događati u razdoblju od tri, šest i deset godina. Već sada on ima 10 zaposlenika i to je mala kulturna industrija bez koje nema galerije na otvorenom s monumentalnim skulpturama. One će definitivno promijeniti vizuru ovog dijela grada, a u majstorskoj radionici polaznici će naučiti kako tehnički izraditi zamišljenu umjetninu i potom je uz prezentaciju plasirati na tržište umjetnina – objasnio je Željko Bunić.

Riječ je o znatnom odmaku od bilo kakvoga klasičnog studija umjetnosti, no naši domaćini, s kojima smo obišli kompleks na Velikim Prelogima, smatraju da se projekt u budućnosti može uklopiti i u nastavne programe Sveučilišta Sjever ili drugih obrazovnih ustanova.
Spomenimo i to da Vudrag u radionicama u prizemlju zgrade namjerava postaviti vitraje.
Prozorskih stakala za to ima dovoljno i tematski će radionice povezati s Atenskom školom, koja je utrla put modernoj civilizaciji u svim aspektima. Sva ta djela znatiželjnici će u početku moći razgledati petkom i u dane vikenda.

Povratak Woodstocka

– Nukleus je ove godine napravljen jer u ateljeu imamo svjetski poznatog umjetnika i njegove kolege koji sudjeluju u projektu. Infrastrukturno opremamo cijeli prostor, koji će biti moderno arhitektonski dotjeran s obzirom na postojeću industrijsku strukturu. Zelene površine oplemenit će se botaničkim vrtom s labirintom i drugim sadržajima – rekao je Bunić.

Na njega se nadovezao Nikola Vudrag, naglasivši da želi u prostoru opet vidjeti repliku legendarnoga varaždinskog Woodstocka, koji je uklonjen iz Parka Vatroslava Jagića.

– Takva prepoznatljiva pozornica savršeno bi se uklopila u prostor na kojem planiramo organizirati koncerte za 20-ak tisuća posjetitelja. Bit će puno posla i držite nam sretnice da dodamo još lijepih motiva na sliku Varaždina, našeg grada baroka, glazbe i umjetnosti – zaključio je Nikola Vudrag.

Znanstvenik s golubicom mira u ruci

Najveća skulptura koja je trenutno smještena u majstorskoj radionici je metalni kip Nikole Tesle, koji je dovezen iz Zagreba nakon izložbi u tom gradu i Budimpešti. Tesla se tako kao skulptura vratio u Varaždin, u kojem je zadnji put boravio daleke 1892. godine.

– Skulpturu namjeravamo postaviti ispred zgrade Tehnološkog parka, i to nakon što dodatno ojačam njezinu strukturu. To je nužno jer je bila namjerno olakšana radi lakšeg transporta do udaljenih izložbenih prostora – objasnio je Vudrag.

Podsjećamo, još 2017. izabran je kao autor portreta Gospe od Loreta (12 metara visok spomenik u Primoštenu), a iste je godine konstruirao najveću skulpturu Nikole Tesle u svijetu (12,35 metara) za izložbu “Nikola Tesla – Mind from the Future” u Zagrebu. Skulptura je inicijalno izrađena u obliku modela za 30 do 40 metara visok dalekovod.

– Za „stalni postav“ u Varaždinu bit će dorađena i Tesla će u jednoj ruci imati golubicu mira. To nije sve jer namjeravam dodati tehnološke detalje te će skulptura projicirati sjenu koja je daleko viša od crteža u prostoru. Ideja je puno, no najvažnije je da sada Varaždin ima najveću Teslinu skulpturu na svijetu, koja teži skoro 4 tone – naglašava Vudrag.

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

U fokusu

Patafta: Sjest ću sa svakim tko će maknuti bale, ukinuti prirez i osigurati besplatne vrtiće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta zahvalio je biračima na podršci. Pritom je istaknuo kako ga u naredne četiri godine zanimaju isključivo projekti.

– Spreman sam sjesti i razgovarati sa svakim kome je u interesu da Varaždin bude bolji grad. Prioritet je ukinuti prirez, osigurati besplatne vrtiće i pomoći umirovljenicima, hitno maknuti bale iz Brezja, aktivirati tu gospodarsku zonu, dovesti investitore i tamo zaposliti 3000 ljudi – rekao je Davor Patafta.

U samo tri tjedna kampanje Patafta je dokazao da je ljudima dosta ustajale i nerazvojne politike, koja se svodi na to tko je s kim i protiv koga, a konkretnih projekata nema, te da su Varaždin i Varaždinska županija spremni za promjene. On je bio jedini kandidat koji ne živi od politike, u prošlom mandatu Gradskog vijeća odrekao se svih naknada u svrhu donacija, a to će učiniti opet.

– Jedino mi je bitno da se realiziraju projekti koji su u našem programu. Politika  svim građanima Varaždina i Varaždinske županije duguje da se napokon pokrenemo, da politikanstvo i osobni interesi pojedinih političara napokon postanu prošlost, a da umjesto toga razvijamo gospodarstvo, podižemo standard, plaće i mirovine – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!