Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu novac od alimentacije godišnje ne dobije gotovo 200 djece!

Objavljeno:

- dana

Zakon o privremenom uzdržavanju treba stati na kraj roditeljima koji redovito ne plaćaju alim

Centar za socijalnu skrb Varaždin od 2011. godine do polovice kolovoza ove godine za privremeno uzdržavanje isplatio je čak 3,2 milijuna kuna! Prema podacima Centra, u 2011. godini naknadu za privremeno uzdržavanje primilo je 195 djece za što je izdvojeno 906.872 kune, u 2012. godini za 192 djece je izdvojeno 922.937 kuna, a u 2013. godinu naknadu za privremeno uzdržavanje primilo je 194 djece u iznosu od 884.570 kuna.

Do kolovoza ove godine za 167 djece isplaćeno je 489.579 kuna naknade za privremeno uzdržavanje, na koju djeca imaju pravo ako im otac ili majka redovito ne plaćaju alimentaciju.

Stop manipulacijama

Ovaj trošak, koji na državnom nivou iznosi čak 29 milijuna kuna godišnje, u Ministarstvu socijalne politike i mladih pripisuju nedorečenosti Obiteljskog zakona kojim je to pitanje dosad bilo regulirano. Kako bi se smanjili ovi troškovi, ali i doskočilo roditeljima koji alimentaciju ne plaćaju redovito, 15. srpnja ove godine donesen je Zakon o privremenom uzdržavanju, koji je na snagu stupio 1. rujna. Ovim zakonom po prvi se puta cjelovitim, zasebnim propisom uređuje područje privremenog uzdržavanja djece sukladno EU.

– Dosadašnja “nedorečenost” Obiteljskog zakona dozvoljavala je roditeljima neplatišama razne manipulacije. Primjerice, neki su uplaćivali samo dio iznosa, čime su djeca bila zakinuta – rekla je Vesna Ivanković, pravnica u Odjelu za djecu, mladež i obitelj Centra za socijalnu skrb Varaždin.
Novim zakonom, ističe, ovakve su manipulacije spriječene.

Samo ove godine za 167 djece isplaćeno je već gotovo pola milijuna kuna naknade

– Prije je trebalo proći šest mjeseci da dijete ostvari pravo na primanje naknade za privremeno uzdržavanje koju isplaćuje Centar i  roditelj nije imao obvezu pokrenuti bilo kakav postupak kojim bi se pokušalo ishoditi plaćanje alimentacije. Sada roditelj prvo treba pokrenuti ovršni postupak od kojega trebaju proći tri mjeseca kako bi se mogli javiti u Centar i ostvariti pravo na privremeno uzdržavanje – istaknula je Vesna Ivanković.
No, u zakonu nije navedeno što se događa ako podnositelj zahtjeva nema iz čega ovršiti i tko će pokretati sudski postupak, ako unaprijed zna da od njega nema nikakve koristi s obzirom na to da obveznik uzdržavanja nema nikakve imovine.
Koliko je to veliki problem najbolje zna samohrana majka dvoje djece iz Varaždina (podaci poznati redakciji). Njezinoj djeci njihovi očevi zbog neplaćanja alimentacije duguju čak 80.000 kuna!

Što s onima koji nemaju?

Zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović smatra kako bi se amandmanom trebalo rješiti pitanje mogućnosti naplate kad je riječ o roditeljima koji se i sami nalaze u teškoj financijskoj situaciji. Cvjetović smatra da se država treba suočiti s ovim problemom i djelovati preventivno, kroz osiguranje pomoći obitelji, a obvezniku uzdržavanja kroz osiguranje pomoći u pronalasku zaposlenja.

Dužni kao Grčka!

– Otac mog starijeg djeteta nakon razvoda trebao je plaćati 500 kuna alimentacije mjesečno. Međutim on to nije poštovao i izgubio mu se svaki trag.
U nekoliko navrata pokušala sam s njim dogovoriti plaćanje alimentacije, međutim, bezuspješno, jer je uvijek bio bez novca i posla. Prijavila sam ga Centru. Utvrđen je dug veći od 70.000 kuna i sad smo na sudu – ispričala je samohrana majka.
I s ocem svog drugog djeteta, koji također nije redovito plaćao alimentaciju, ponovila se slična priča.

 

Sada isplata alimentacije ima prvenstvo prilikom ovrhe

– Govorio je da nema novca, da je bez posla, a poslovanje je prepisao na člana obitelji, dok je kuća u kojoj živi pod hipotekom.
Uplatio bi koji mjesec, pa onda opet ništa. Sad sve moram prolaziti ponovno ispočetka. Dužan je oko  10.000 kuna i ponovna prijava sudu – – ispričala je naša sugovornica koja se pita kada će konačno njezina djeca dobiti novce na koje imaju pravo.
Jer, osim što su sudski postupci spori, skupi i dugotrajni, tek kada presuda postane pravomoćna država u ovršnom postupku oduzima imovinu i isplaćuje dugovanja.
Ipak, dobra je što isplata alimentacije ima prvenstvo naplate prilikom ovrhe.

Alimentacija da, uzdržavanje ne

Roditelji s kojima djeca ostaju živjeti imaju pravo na sudsku dosuđenu alimentaciju. Ako roditelj redovito ne isplaćuje alimentaciju svom djetetu, roditelj koji brine o djetetu može se obratiti Centru za socijalnu skrb, ako želi tražiti privremeno uzdržavanje.
Prethodno roditelj mora pokrenuti ovršni postupak na sudu. Nakon proteka roka od tri mjeseca, od pokretanja istog može zatražiti ostvarivanje prava na privremeno uzdržavanje djeteta. Država svake godine određuje minimalni iznos alimentacije, a privremena naknada iznosi polovicu tog iznosa.
Ovo pravo, po starom i po novom Zakonu, može trajati najdulje tri godine, a iznos naknade za privremeno uzdržavanje ovisi o djetetovoj dobi. Tako privremeno uzdržavanje za djecu do 6 godina starosti iznosi 468,77 kuna, od 7 do 12 godina 551,50 kune, a od 13 do 18 godina 606,65 kuna.
Važno je napomenuti da se ono ne priznaje punoljetnoj djeci koja se redovno školuju, što je svojevrsna diskriminacija. Jer, i prema njima postoji zakonska roditeljska obaveza na uzdržavanje. Drugim riječima, pravo na alimentaciju imaju, ali ne i pravo na privremeno uzdržavanje.

 

Vesna Ivanković Centar za socijalnu skrb Varaždin: “Obiteljski zakon, odnosno njegova nedorečenost, dopuštala je roditeljima neplatišama razne manipulacije. Neki su uplaćivali samo dio iznosa, čime su djeca bila zakinuta.

3,2 milijuna kuna isplatio je u protekle tri i pol godine varaždinski Centar za socijalnu skrb za privremeno uzdržavanje djece čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje