Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu odaziv 31 posto, u Martijancu svega 13 posto, pogledajte tko još “spava”

Objavljeno:

- dana

ODAZIV DO 16.30 SATI

I dok je u Varaždinskoj županiji odaziv birača u drugom krugu lokalnih izbora do 16.30 sati bio 25,57 posto, oko 13 posto manji nego prije dva tjedna, u Varaždinu je na birališta već izašao svaki treći birač.

Glasovalo je 31,07 posto posto birača ili njih 12.375, no to je oko pet posto manje nego prije dva tjedna.

Varaždin je i dalje među gradovima s najvećom izlaznošću birača: u 16.30 sati bili smo na trećem mjestu, iza Gospića, kao i Siska, u kojem je izašlo svega 0,5 posto birača više.

Slično je i u Lepoglavi, gdje se također bira gradonačelnik. Tamo je odaziv bio 31,95 posto.

Ipak, rekordna izlaznost ponovno je u Petrijancu, gdje je pravo glasa iskoristilo 54,50 posto birača. Slijedi Veliki Bukovec s odazivom od 42,75 posto

Od preostale četiri općina u kojima se održava drugi krug izbora, najmanji odaziv birača je u Maruševcu (29,22 posto) i Vidovcu (28,61 posto).

Najmanji odaziv u…

Gleda li se cijela Varaždinska županija, do 16.30 sati glasalo je 37.110 birača od ukupno 145.110. Prije dva tjedna u isto vrijeme odaziv je bio daleko veći, iznosio je 38,84 posto.

Kad su u pitanju ostale općine i gradovi, najveći odaziv je u Cestici i Vinici (28 posto) i Sračincu (25,76 posto).

Daleko najmanji odaziv na birališta zabilježen je pak u Martijancu, gdje je glasovalo svega 13,67 posto birača.

Izbori nisu zainteresirali ni birače iz Ludbrega, Bednje, Breznice, Brezničkog Huma i Jalžabeta, gdje je odaziv bio ispod 17 posto.

ODAZIV BIRAČA DO 16.30 SATI

Varaždinska županija – 25,57 posto

Varaždin – 31,07 posto

Lepoglava – 31,95 posto

Donja Voća – 34,01 posto

Klenovnik – 42,81 posto

Maruševec – 29,22 posto

Petrijanec – 54,50 posto

Veliki Bukovec – 42,75 posto

Vidovec – 28,61

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje