Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu počela isplata božićnica za djecu i umirovljenike, a za ovo je osigurano 356.020 eura

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu su jučer, 15. studenoga, počele isplate božićnica putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Ukupno 11.807 građana dobiti će svoju „božićnicu“, što je više od četvrtine stanovnika na području Grada Varaždina.

Sveukupno je za ovogodišnje „božićnice“ osigurano 356.020 eura u proračunu Grada Varaždina.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 20 eura obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2006. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina, a u tu svrhu za ukupno 6611 djece, Grad je osigurao iznos od 132.220 eura u proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 16. listopada do 31. prosinca ove godine, vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Umirovljenici čija ukupna mirovinska primanja za mjesec rujan 2023. godine (inozemna mirovina i hrvatska mirovina) iznose do 420 eura, korisnici nacionalne mirovine, osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin, a imaju prebivalište na području Grada Varaždina, ostvaruju pravo na isplatu novčane pomoći „božićnice“ od Grada Varaždina u iznosu od 50 eura.

Podaci o korisnicima dobiveni su po službenoj dužnosti od HZMIO Zagreb , Zavoda za socijalni rad –Područnog ureda Varaždin i Regionalnog ureda HZZZ- PU Varaždin. Riječ je o 3802 umirovljenika, 615 korisnika osobne invalidnine te 59 osoba s invaliditetom koji imaju status nezaposlene osobe u evidencije Regionalnog ureda ZZZ Varaždin. Za tu namjenu je Grad Varaždin osigurao 223.800 eura

Pravo na božićnicu ostvarit će i korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine, te korisnici i hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, a kojima ukupno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 420 eura za mjesec rujan 2023.godine.

Ti korisnici morat će se sami javiti u Grad Varaždin u vrijeme reklamacije koja će biti nakon podjele svih naloga putem Hrvatske pošte.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje