Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu preminuo Dragutin Koren, ”Zlatni tamburaš” koji je znanje prenosio brojnim generacijama glazbenika

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je u ponedjeljak preminuo Dragutin Koren, dobitnik nagrade za životno djelo, dugogodišnji kulturni djelatnik te nezamjenjiv učitelj izvorne narodne glazbe, koji je svojim djelovanjem u radu Centra tradicijske kulture Varaždin ostavio neizbrisiv trag.

Dragec, kako su ga brojni od milja nazivali, svoju voditeljsku karijeru započeo je davne 1978. godine u RKUD-u Vilko Jurec, kasnije preimenovanog u KUD Varteks Varaždin a potom u Centar tradicijske kulture Varaždin. 

– Osnovao je i vodio internu glazbenu školu, a članove društva podučavao u sviranju tambure, mandoline, gitare, harmonike, klavira ali i mnoštvu tradicijskih glazbala. U samim počecima, osnovana je tamburaška sekcija za folklor sa samo osam tamburaša, a nedugo potom, zbog velikog interesa osnovan je tamburaški orkestar koji je od tada, pa sve do 2007. djelovao pod njegovim vodstvom. Iako je dirigentsku palicu te godine prepustio svom učeniku Tiboru Bünu, u društvu ostaje podučavati sve do 2020. godine. Osim tamburaškog orkestra, pod njegovim vodstvom dugo godina djelovao je i mandolinski te harmonikaški orkestar – ističu članovi varaždinskog CTK.

U svojoj karijeri sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima u Europi, Americi i Aziji te je sa svojim orkestrima odradio nebrojeno mnogo nastupa i koncerata diljem Hrvatske,  na kojima je redovno osvajao najviša odličja.

Primjerice, na državnom natjecanju ”Tambura Paje Kolarića” u Osijeku osvojio je ukupno 6 plaketa. Surađivao je sa zborom Moše Pijade iz Zagreba kojeg je vodio dirigent Emil Cossetto, s akademskim zborom ”Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba koji je tada djelovao pod vodstvom dirigenta Vladimira Kranjčevića s kojima je izvodio skladbe koje u to vrijeme nije mogao pratiti ni jedan drugi orkestar u državi.

– Sve to je konstanto potvrđivalo kako je istinski stručnjak u svom poslu. Za osobite zasluge za razvoj i napredak hrvatske tamburaške glazbe 2010. nagrađen je statuom ”Zlatni tamburaš” koju je dodijelio list ”Glas Slavonije”. Kako bi sve i zaokružio, od Zajednice Kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije 2022. godine zasluženo dobiva nagradu za životno djelo. Posebno se ističe njegov rad sa djecom, što dokazuje činjenica da je 1986. godine u njegovim sviračkim redovima bilo je čak 99 svirača. Često je isticao kako je podučavanje sviranja onih najmlađih posao koji je neizmjerno volio, u kojeg je utkao sebe i svoje znanje koje je nesebično dijelio i godinama prenosio na brojne generacije. Mnogi od njih su danas, upravo zahvaljujući njemu, vrsni svirači i umjetnici koji aktivno djeluju u području glazbe. Bila je čast i privilegija poznavati i raditi sa gospodinom Dragutinom Korenom, maestrom koji je svojom ljubavlju prema glazbi, tradiciji i ljudima konstantno pomicao granice izvrsnosti u svom djelovanju. U raj poveli te anđeli! Počivaj u miru – poručuju iz Uprave Centra tradicijske kulture Varaždin.

Posljednji ispraćaj bit će u petak, 26. siječnja, u 14 sati na groblju u Varaždinu.

Život i društvo

Svi su pozvani na „6. španciranje po Varaždin Bregu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec, pod pokroviteljstvom Općine, Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizira „6. španciranje po Varaždin Bregu“.

Početak programa i okupljanje sudionika je u subotu, 22. lipnja, u 16:30 sati u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji.

Ruta šetnje je 5 kilometara uz tri postaje za osvježenje i druženje.

Kotizacija je 10 eura, a uključuje majicu s otisnutim logom Općine, udruge i nazivom programa, čašu, etui te gulaš i piće uz živu glazbu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Krenuli iz Malog Bukovca, preko Drave i Dunava, da bi na Ovčari položili vijence

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas u 11 sati pod pokroviteljstvom Općine Mali Bukovec sedmorica Malobukovčana krenulo je putem Drave do Dunava i do Vukovara.

Potom će na Ovčari položiti vijence za sve koji su tamo izgubili živote u Domovinskom ratu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje