Povežite se s nama

Život i društvo

Održan 2. Vincekov pohod u općini Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Proteklu sunčanu subotu, u Općini Donja Voća održano je 14. po redu voćansko Vincekovo te drugi po redu Vincekov pohod.

Pohodu dugom osam kilometara, na čak pet punktova, pridružio se velik broj mještana i gostiju iz okolnih općina, Zagreba i Slovenije, dok ih je sunce i lijepo vrijeme pratilo od samog početka.

Drugi Vincekov pohod je ove godine započeo blagoslovom skulpture svetog Vinka kod vinogradarskog punkta u Gornjoj Voći. Blagoslov i molitvu predvodio je vlč. Pavao Mesarić, a nakon uvodnog obraćanja i pozdravnog govora predsjednika udruge Ivice Lukačeka i načelnice Sanje Kočet pohod se nastavio po pitomim voćarskim bregima skroz do Etno kuće u Gornjoj Voći.

Na završnom punktu, kod Etno kuće, sve sudionike čekao je fini lovački gulaš, za koji su zaslužni članovi Lovačkog društva “Trčka”, a udruga branitelja „Voća“ pobrinula se za kuhano vino i čaj. Dobre zabave nije nedostajalo, a kako i bi kad su za glazbu zaduženi bili članovi glazbene sekcije KUD-a Voća.

Prema običaju Vincekovo se u Donjoj Voći svake godine održava kod jednog od članova Udruge ceremonijom obrezivanja i buđenja trsa, pa se tako ove godina ceremonija održala kod obitelji Gregur u Jelovcu Voćanskom. Predsjednik Udruge te domaćin uz pomoć predstavnika iz Općine Starše, Sandija Fureka, blagoslovili su trseve okićene kobasicama i suhomesnatim proizvodima te ih dobro zalili najboljim vinom i tako otvorili sezonu radova u vinogradu.

Pobratimstva su smisao života

Predstavnik slovenske Općine Starše, Sandi Furek, izrazio je zadovoljstvo što je danas ovdje prisutan te naglasio kako su ovakva udruženja smisao života te da ćemo ih se rado sjećati.
– Iznimno mi je drago što sam ovdje kod vas na manifestaciji koju su priredili Barilček i Općina Donja Voća, a još više mi je drago što mogu prisustvovati samom pohodu za svetog Vinceka. Upravo ova druženja između pobratimljenih općina su smisao života te ćemo se ih rado sjećati. Želim vam da vam i ove godine rode vinogradi i polja te da se naše bratske veze nikad ne posrnu već samo da isto tako rastu kroz ovakva događanja – rekao je predstavnik slovenske Općine Starše Sandi Furek.

Sveti Vinko

– Ovo je 14. događanje za Vincekovo i ove godine drugi pohod. Počeli smo 22. siječnja 2010. godine i rotacijom je svaki puta bilo organizirano kod jednog člana udruge, na njegovom vinogradu. Imali smo svetu misu plus blagoslov i ovakva ceremonija obrezivanja i buđenja trsa, a općina je suorganizator ovog događaja – kazao je predsjednik udruge, Ivica Lukaček te nadodao:
“Blagoslovili smo svetog Vinka, skulpturu koju posjeduje udruga vinogradara. Ta skulptura je nastala na jednu od kolonija koje su se održavale na Voći i gdje je udruga bila organizator. Moram napomenuti da je skulptura svetog Vinka djelo Varaždinskog kipara Ljudevita Minđaka. Mi kao udruga imamo još i skulpturu Svetog Martina koja će biti ovih dana postavljena uz ulazni portal na našem vinogradarskom punktu.”

– Unatoč hladnoći i snijegu, danas je održan 2. Vincekov pohod po voćanskim bregima, koji je okupio popriličan broj ljubitelja rekreacije, ali i vinske kapljice. Ove godine posjećenost je puno veća i gosti se vraćaju te nam zasigurno ovo u narednom razdoblju postaje tradicija. Osim sumještana iz područja općine imamo i goste iz susjednih općina, Zagreba i Slovenije, a tu su nam i gosti iz naše pobratimljene općine Starše koji jako dobro prate naše manifestacije i događanja na području općine – istaknula je načelnica Sanja Kočet.

Na pohod se krenulo u 10.30 sati te se do zadnjeg punkta stiglo u 15 sati, iako pomalo umorni, promrzli, ali dobre volje, mnogi su se zadržali slaviti sv. Vinka dugo u noć.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje