Povežite se s nama

Život i društvo

U vrtiću Aleja uređena sportska dvorana i podovi, a u Biškupcu saniran krov te postavljena klima

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok i ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak izvijestili su u danas, 19. rujna, novinare o radovima koji su izvedeni na uređenju vrtića u Aleji kralja Zvonimira i u Biškupcu.

U vrtiću Aleja uređena je sportska dvorana i postavljeni su podovi, a u Biškupcu je saniran krov i postavljena klimatizacija.

– Nije važno samo energetski obnoviti objekte, za što koristimo sredstva europskih fondova, već je važno s vremenom urediti objekte iznutra. Ovu uređenu sportsku dvoranu, koja nije dirana godinama, sada uz djecu mogu koristiti i građani i udruge po povoljnim cijenama. Postupno ćemo urediti unutrašnjost drugih objekata. Uz Aleju, uređen je i krov u Biškupcu pa nam preostaje još da riješimo situaciju s vrtićem u Koprivničkoj. Ono što smo i najavili da ćemo u četiri godine urediti sve vrtiće sustižemo ritmom energetske obnove, a postupno uređujemo unutrašnjost vrtića. S vremenom će na red doći svi vrtići gdje ćemo stavljati podove, mijenjati namještaj, didaktička sredstva i sve što je potrebno. Slijedi i uređenje vanjskih igrališta. Važno je naglasiti da smo to sve učinili sredstvima grada ili vrtića i da za to nismo dizali cijene smještaja djece – rekao je Čehok.

Gradonačelnik je zahvalio djelatnicima vrtića i roditeljima za razumijevanje.

– Dvorana je bila u vrlo derutnom stanju, krov je prokišnjavao. Pažljivim planiranjem osigurali smo sredstva za uređenje dvorane te postavljanje podova. Po završetku energetske obnove mogli smo krenuti u taj posao i danas možete vidjeti kako je dvorana lijepa, čista i potpuno uređena. U Biškupcu smo sanirali krov te postavili klimu. I dalje ćemo planirati sredstva i postupno uređivati sve dječje vrtiće u gradu. Rekonstrukcija dvorana stajala je 57.000 kuna, promjena podova 52.000 kuna, a sanacija krova i klima u Biškupcu oko 30 tisuća – pojasnila je Jasenka Husnjak.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati