Povežite se s nama

Kultura

U Zagrebu predstavljen “najznačajniji umjetnički sadržaj Grada Varaždina u 2016. godini”

Objavljeno:

- dana

Speculum “Ljubav opstoji”

Nakon što je u prepunoj dvorani Palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin  – u sklopu manifestacije obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti, 21. svibnja 2016. – poetsko/glazbeno/vizualnom izvedbom predstavljena druga zbirka poezije Speculum “Ljubav opstoji”, ista je izvedena i u zagrebačkom Muzeju za suvremenu umjetnost.

Najznačajniji umjetnički sadržaj Grada Varaždina 2016. godine 

Time ovaj projekt, navedeno je u pozivnici za događanje nakladničke kuće Modernist,  bez sumnje postaje najznačajniji umjetnički sadržaj Grada Varaždina 2016. godine. 

Riječ je o nastavku drugačije, suvremenije vizije umjetničke ponude koja svoje začeće ima u prvom varaždinskom obilježavanju Svjetskog dana kulturne raznolikosti lani. Tad se happening uz prvu zbirku pjesama „Speculum“ zbog nezapamćenog interesa publike u kratkom rokumorao ponoviti, što je rijedak presedan kad je poezija u pitanju.

Međunarodni karakter

Uključeno prikazivanje nagrađivanog francuskog poetičnog filmskog eseja “L’amour existe

Ovogodišnja izvedba poprima i međunarodni karakter budući da je u program – uz prikladni uvodni hommage odlasku Davida Bowiea – zahvaljujući suradnji s Francuskim institutom iz Zagreba, uključeno prikazivanje nagrađivanog francuskog poetičnog filmskog eseja “L’amour existe . Bila je to i hrvatska premijera tog kultnog filma Mauricea Pialata.

Kako film analizira utjecaj industrijskog razvoja na karakterističnu parišku arhitektonsku baštinu i način života, tematika je bliska Varaždinu. Stoga je u programu i varaždinski autorski fotografski ogled Srećka Lebinca. Zajednička umjetnička platforma ovim vizualnim motivima je poezija iz nove zbirke „ Speculum“.

U tekstualom sudjeluju Marinko Prga, Daša Suhić, Vinko i Rajko Puclin.
 

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO Potpisani ugovori između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj vijećnici grada Varaždina je jučer, 19. travnja, održano potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika. 

Ukupno 760.000 kuna rezervirano je za udruge i samostalne umjetnike u proračunu Grada Varaždina za 2021. godinu te je nakon raspisivanja javnog poziva i nakon završenih prijava te evaluacije taj iznos i dodijeljen.

U ime Grada ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin prošle godine nije smanjio udrugama ni kunu za programe, a tako je bilo i ove godine te je s udrugama njegovao partnerski odnos povjerenja.

Naime, zbog pandemije i neizvjesne situacije prepušteno je udrugama da same procjene hoće li i kako moći organizirati programe, a gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo ostvarenim te svima zaželio puno uspjeha u ostvarenju programa ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati