Nacionalni stožer već je ukinuo zabranu okupljanja do 40 osoba, a sada je Hrvatski zavod za javno zdravstvo precizirao maksimalne brojeve.

Tako da je u zatvorenom prostoru dozvoljeno 300 osoba, dok je na otvorenom ta brojka porasla na 500.

Naravno, kako je objašnjeno to je zbog povoljne epidemiološke situacije i malog broja aktivnih slučajeva, te minimalnog ili nikakvog broja novooboljelih.

Što se preporuka tiče, HZJZ je dao kratke smjernice. Tako se preporučuje razmak od metra i pol, osim kod osoba koje žive u istom kućanstvu ili se inače druže. Također, na jednu osobu bi se trebalo računati četiri kvadratna metra prostora.

Od ostalih preporuka HZJZ navodi da se usta, nos i oči ne smiju dirati rukama, dezinfekcija ruku se ne spominje, ali zato bi u zatvorenim prostorima maske za usta i nos trebale imati osobe koje smatraju da bi mogle razviti teže oblike bolesti ako se zaraze novim koronavirusom COVID-19.

Nije naznačeno koje su to kategorije ljudi, ali s obzirom na dosadašnja upozorenja to bi se trebalo odnositi na starije osobe, te osobe lošijeg imunog sustava, odnosno kronični bolesnici.

Komentari

Komentara